Merhaba arkadaşlar. PS5 Pro'ya geçmeyi düşünüyorum. Elimde PS5 var onu satıp yurt dışından 30k bandına Pro alma fikri var. Fakat PS5 ile arasında bariz bir görüntü farkı oluşuyor mu? Pro adının hakkını veriyor mu? İkisini de kullanmış deneyimlemiş arkadaşlardan görüş almak istiyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
Hocam öncelikle elinize sağlık. Çok güzel açıklamışınız. Kafamdaki soru işaretlerinden çoğu kayboldu. Merak ettiğim birkaç husus daha var:Öncelikle 4 yıl PS5, son 4 aydır da Pro'sunu kullanan biri olarak bu sorunuzu 2'ye ayırıyorum.
1-) Eskiden çıkmış oyunlar: Bu oyunlar 2020-2024 arasında çıkmış halihazırda PS5 varken optimize edilmiş ama Pro gelince Pro yaması yapılmış oyunlardır. Bu oyunlarda farkı görmek zordur. FC 25'te sadece farkı gördüm onun dışında Pro farkını ortaya koyamıyor hatta PSSR'ın eski oyunlara optimize olmaması sebebiyle bazı oyunlar düz PS5'ten de kötü gözüküyor. Örnek Silent Hill 2.
2-)2024 Kasım sonrası sıfırdan çıkış yapan oyunlar: Bu oyunlarda PS5 Pro'ya sıfırdan optimize yapıldığı için görüntü farkı bariz olabiliyor. Buna en güzel örnek AC Shadows'u gösterebiliriz.
Hatırlatma: PS5 Pro, çözünürlük konsolu değil. Yani performans modunda PS5 2K oynatıyorsa Pro da 2K oynatıyor. Kalite modunda PS5 1800P açıyorsa Pro da 1800p açıyor. PS5 bu görüntü yükseltmeyi FSR ile yaparken Pro PSSR ile yapıyor. Pro'nun olayı grafik artışı sadece. Veya ışın izleme kalitesi oyununa göre değişir. Yani PS5 medium da açıyorsa Pro High'da açıyor. Tüm esprisi bu. Sorularınız varsa alırım.
Hocam öncelikle elinize sağlık. Çok güzel açıklamışınız. Kafamdaki soru işaretlerinden çoğu kayboldu. Merak ettiğim birkaç husus daha var:
1-) PS5'te bazı oyunların puslu bir görüntüye sahip olması durumu eskiden çıkmış oyunlarda Pro Enhanced ile düzeltilmiş mi? Uzak mesafelerdeki kaplamalar da bazı PS5 oyunlarında netliğini yitiriyordu. Pro tanıtılırken bunlar daha iyi görünecek demişlerdi. Sözlerinin arkasında durmuşlar mı?
2-) Ray Tracing farkı oluştuğundan bahsetmişiniz. Bu fark oyunlarda bariz hissediliyor mu? Yani Pro'ya geçtiğiniz zaman 'Vay be. Bu yansımalar neymiş?" dediğiniz oluyor mu?
3-) PSSR muhabbeti bazı görüntüleri çamurlaştırıyor diyorlar. Yeni çıkmış bir yazılım olduğundan iyi çalışmıyor diyorlar. Sizce de doğru mu?
4-) Pro normal PS5'te çalışan bazı oyunları kalite modunda bile 60FPS açıyormuş. Öyle duydum. Doğruluğundan emin değilim. Size sormak isterim.
Son olarak TV'den oynuyorum Samsung'un 4K sıradan bir televizyonu. Ne HDMI 2.1 desteği var ne VRR desteği. Ona rağmen alınır mı? Benim PS5'i 20k bandına satıp 30k civarına yurt dışından getirteceğim. 10K'lık bir tutar için değer mi bu görüntü farkı?
Teşekkür ederim şimdiden.
Olay konsolun grafik farkı yapması değil pek. RT performansı ve saf güç artışı dışında pek bir şeyi yok zaten. Olay kafadan sallıyorum standart PS5'te 60 FPS alınan oyunda 120 FPS almak. Yani daha çok FPS artışı için işe yarar. PC üzerinden örneklendirmek gerekirse diyelim ki Cyberpunk'ta en yüksek ayarlarda 60 FPS alıyorum. Sonra ekran kartımı yükseltiyorum bu sefer 100 FPS alıyorum ama görüntü kalitesinde bir fark olmuyor zaten en yüksekte oynuyorum ama aldığım FPS artıyor. Ama PS5 ile kıyaslayacaksak illaki PS5'in 30 FPS aldığı şeyde siz 70 80 alırsınız sayılar tahmini tabii. Bir de sizde 4K TV var sanırsam 4K TV için en iyi deneyim Pro almak olur standart PS5 upscale etmeden 4K 60 FPS vermiyor asla. Yani işin özeti Pro alınır hele o fiyata kesin alınır.