Çözüldü PSU nasıl tamir edilir?

• Konuyu başlatan DrAzE
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 17
  • Görüntüleme 234
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

DrAzE

Centipat
Daha fazla  
PSU'yu tamir etmek amacıyla söktüm. Ardından internette dikkatle yapılması gerekildiğini gördüm. Problem Kernel Power hatası ve muhtemelen güç kaynağından kaynaklanıyor. Technopat'ta daha önceden bir tane arkadaş bana 100 liraya falan kendi başıma tamir edebileceğimi söylemişti. Sizce ne yapmalıyım?

Aslında uzun süre önce de aynı hata birkaç defa olmuştu ama bir arkadaş anakarta ve işlemciye zarar verebileceğini söyledi. Ek olarak bu hafta 2 defa oldu.

Dosya Ekleri

• 4826ae55-eef2-47fb-abf5-904431f130a2.jpg
    4826ae55-eef2-47fb-abf5-904431f130a2.jpg
    168,3 KB · Görüntüleme: 27
Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
PSU'yu tamir etmek amacıyla söktüm. Ardından internette dikkatle yapılması gerekildiğini gördüm. Problem Kernel Power hatası ve muhtemelen güç kaynağından kaynaklanıyor. Technopat'ta daha önceden bir tane arkadaş bana 100 liraya falan kendi başıma tamir edebileceğimi söylemişti. Sizce ne yapmalıyım?

Aslında uzun süre önce de aynı hata birkaç defa olmuştu ama bir arkadaş anakarta ve işlemciye zarar verebileceğini söyledi. Ek olarak bu hafta 2 defa oldu.
Patlak kapasitörler varsa en fazla onları değiştirebilirsin. Muhtemelen duty cycle’ı dolaylı olarak etkileyip çıkış voltajının düşmesine sebep oluyorlardır. Aslında o bölümün komple elden geçmesi gerekir, orası ayrı konu. Zaten RMP serisinde kullanılan kapasitörler de oldukça kalitesiz.

Ayrıca PSU ile çalışmak ciddi derecede riskli. PWM katında 400–450 V DC seviyelerinde gerilim var. Ben iki üç kere çarpıldım.

Bu arada 100 TL’ye bu iş çok zor. Sadece bulk kapasitörü değiştireyim desen bile maliyet 100 TL’yi aşar. Üstelik multimetre ve lehim ekipmanı olmadan bu işlemler yapılamaz. Kapasitörlerin hâlâ sağlıklı olup olmadığını anlayabilmek için ESR ölçer ya da en azından mikrofarad ölçüm yapabilen bir cihaz olması da daha iyi olur.
Hocam sizin yapmanız imkansız gibi bir şey. Yapsanız dahi C4 gibi bir PSU sahibi olursunuz. Tamirciler bile yapamaz adamakıllı. Değiştirmeye odaklanın bence.

Patlak kapasitörler varsa en fazla onları değiştirebilirsin. Muhtemelen duty cycle’ı dolaylı olarak etkileyip çıkış voltajının düşmesine sebep oluyorlardır. Aslında o bölümün komple elden geçmesi gerekir, orası ayrı konu. Zaten RMP serisinde kullanılan kapasitörler de oldukça kalitesiz.

Ayrıca PSU ile çalışmak ciddi derecede riskli. PWM katında 400–450 V DC seviyelerinde gerilim var. Ben iki üç kere çarpıldım.

Bu arada 100 TL’ye bu iş çok zor. Sadece bulk kapasitörü değiştireyim desen bile maliyet 100 TL’yi aşar. Üstelik multimetre ve lehim ekipmanı olmadan bu işlemler yapılamaz. Kapasitörlerin hâlâ sağlıklı olup olmadığını anlayabilmek için ESR ölçer ya da en azından mikrofarad ölçüm yapabilen bir cihaz olması da daha iyi olur.

Son düzenleme:
Çözüm
Hatayı tespit etmek için bile ekipman lazım. Tamir edebileceğini söyleyen kimse yalan söylemiş. Yeni güç kaynağı al.

Hocam sizin yapmanız imkansız gibi bir şey. Yapsanız dahi C4 gibi bir PSU sahibi olursunuz. Tamirciler bile yapamaz adamakıllı. Değiştirmeye odaklanın bence.

Patlak kapasitörler varsa en fazla onları değiştirebilirsin. Muhtemelen duty Cycle'ı dolaylı olarak etkileyip çıkış voltajının düşmesine sebep oluyorlardır. Aslında o bölümün komple elden geçmesi gerekir, orası ayrı konu. Zaten rmp serisinde kullanılan kapasitörler de oldukça kalitesiz.

Ayrıca PSU ile çalışmak ciddi derecede riskli. PWM katında 400–450 v DC seviyelerinde gerilim var. Ben iki üç kere çarpıldım.

Bu arada 100 TL'ye bu iş çok zor. Sadece bulk kapasitörü değiştireyim desen bile maliyet 100 TL'yi aşar. Üstelik multimetre ve lehim ekipmanı olmadan bu işlemler yapılamaz. Kapasitörlerin hâlâ sağlıklı olup olmadığını anlayabilmek için esr ölçer ya da en azından mikrofarad ölçüm yapabilen bir cihaz olması da daha iyi olur.

Önerileriniz için teşekkürler peki bu hatayı alma sebebim PSU watt değerinin yetmemesi olabilir mi çünkü sistem ilk topladıktan 6 ay sonra falan da bu hata oluyordu şimdi 2 sene oluyor sık olduğu için araştırdım.

Önerileriniz için teşekkürler peki bu hatayı alma sebebim PSU watt değerinin yetmemesi olabilir mi çünkü sistem ilk topladıktan 6 ay sonra falan da bu hata oluyordu şimdi 2 sene oluyor sık olduğu için araştırdım.
Watt değerinden dolayı değil, muhtemelen votlaj değeri dolayısıdır.

Bunu yaparak doğrulayabilirsiniz.

Watt değerinden dolayı değil, muhtemelen votlaj değeri dolayısıdır.

Bunu yaparak doğrulayabilirsiniz.

OCCT test yaptım hemen ekran kartına hem işlemciye hem de PSU için hepsinde de sistem kendini kapattı.

Sistemini bilmeden buna yorum yapamam. Tüm parçaları yazar mısın?

İşlemci Ryzen 5 5500
Ekran kartı Palit 2060S.
Anakart ASUS B450M Dragon.
RAM Corsair 2x16 GB 2666MHz
PSU resimde gözüken.

OCCT test yaptım hemen ekran kartına hem işlemciye hem de PSU için hepsinde de sistem kendini kapattı.

İşlemci Ryzen 5 5500
Ekran kartı Palit 2060S.
Anakart ASUS B450M Dragon.
RAM Corsair 2x16 GB 2666MHz
PSU resimde gözüken.
Boştaki voltaj değerleri ne kadar? CPU testinde de mi kapatıyor? Onda da kapatıyorsa ya PSU gerçekten ölü ya da başka bir sıkıntı var. CPU testi PSU'ya çok az yük bindiriyor çünkü.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı