PSU performansı etkiler mi?

Veli0000

Centipat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Victus 16
Ryzen 7 7840HS, RTX 4060, DDR5 16GB 5600Mhz, 1TB 7000mb-6000mb
Arkadaşım ile tartışmaya girdim. 500W'lık bir sistem için 1000TL'lik 600W PSU alan bir kişinin aldığı PSU ile 600W'lık 5000TL'lik bir PSU arasında performans farkı olacağını söylüyor. Ben ise aksini iddia ediyorum. 500W isteyen bir sisteme 1000TL'lik 300W PSU takan kişinin sitemindeki performans ile 5000TL'lik 600W PSU takan bir kişinin bilgisayarının verdiği performanslar değişeceğini söylüyorum. Onun dışında aynı watt değerlerine sahip biri 5000BIN TL olup biri 1000TL olursa bir performans farkı olmayacağını belirtiyorum. Söylediklerimin hepsi misal anlamda, kaliteli veya kötü malzeme kullanılmış ürün farkına girmiyorum. Bu arkadaşa yorumlarınız nedir açıklarsanız sevinirim.

Tabii ki etkiler adı üstünde güç kaynağı hatta performansı etkiliyen en iyi yerlere bile girebilir ama tabii 500W bir PSU varsa 600W çok performans arttırmaz tabii gözle görünür 750W mesela iyi olabilir senin için.

Özet bir cevap vermek gerekirse direkt olarak hayır, dolaylı yoldan evet.
Fakat PSU'nun güvenilirlik kısmını bir yana bırakırsak, birebir aynı bir sistemi besleyebilecek kaliteli ve kalitesiz PSU arasında direkt bir performans farkı olmaz.

PSU kalitesiz veya watt değeri sisteme yetmiyor ise sistemde sorunlar çıkabilir donanıma zarar verecek dereceye gelebilir ama 500 Watt yeten bir sisteme 600 watt takarsan pek bir performans artışı olacağını sanmam.

Kaliteleri aynıysa, 12 Volt kanalından yeteri kadar akımı dengeli bir şekilde geçirebiliyorsa iki güç kaynağı da o zaman performans farkı olmaz.

5000TL'lik güç kaynağının verimliliği daha yüksek olur, daha az güç çeker şehir şebekesinden bu yüzden daha az elektrik faturası getirir, daha az ısınır, daha az gürültü ile çalışır güç kaynağı.

Bunun net bir cevabı yok. Kullandığınız sistem nedir? Hangi GPU'yu, ne şekilde besliyorsunuz? PSU'nun geçici güç piklerine karşı verebileceği cevap ne durumdadır? Direkt ve basit sonuç, kapanma olabilir tabii ama FPS dropların ya da GPU'daki dengesizliklerin, besleme ile ilgili olması da muhtemeldir.

PSU'nun kalitesi; sadece verimle, ısıyla veya sessizlikle ölçülmez.

Ayrıca, yine PSU'nun kalitesi; fiyatıyla da ölçülemeyebiliyor.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı