4-5 max 6 derece düşürüyor (tek büyük fan var ortada, üzeri mesh delikli ızgara) aldığım ilk zamanlar daha iyi performans sağlıyordu falan ama şimdi bir sene içinde fan'ın dönüş hızı yavaşladı gibi.
Deepcool n8 denedim, kullanan bir arkadaşımdan aldım alüminyum üstü kenarları biraz sivri ama onda çift fan var biraz daha iyi soğuttu legion 5 te yük altında 6-7 derece farketti diyebilirim arkadaşım Acer nitro 5 ile kullanıyor onda baktığımızda 8-10 derece farkediyor.
Fazla birşey beklememek lazım alt ızgara tasarımından dolayı, zaten legion pro'da vs tasarımı değiştirdiler.
Kullandığım birkaç laptop üzerinde kullanmak için, Pullsar ice dragon termal macun ve termal pedleri aldım, şimdilik Lenovo Legion 5'e uyguladım, memnun kalırsam diğer laptoplarda da kullanma planım vardı.
Merak ettiğim için denedim normalde cooler master maker kullanıyorum yeterliydi ancak, bilgisayarı şantiye ortamında tozlu ortamlarda kullanıyorum ne kadar dikkat etsemde fanlar toz çekiyor, fanları temizledim yerinden çıkarmadan çok bir etkisi olmadı 1-2 derece rahatlattı.
İntel'in İ7 10750h işlemcisi zaten ısındığı bilinen bir işlemci, birçok kaynakta bununla ilgili sorun yaşayan insanları görebilirsiniz, çözüm undervolt diyen var, işlemcinin turbo modunu kapatın diyen var.
Normalde kullandığım programlarda gerek duymuyorsam işlemcinin turbo modunu kapatıyorum, Lenovo Vantage programından fan modunu quiet (sessiz) moda alıyorum, ( bu en az ısındığı mod ) ancak işlemciyi baz hızının altında max 2,59 ghz hızında kullanıyor olacaksınız.
Ürünler bunlar;
Pullsar Ice Dragon Thermal Pad 100 x 50 x 1.00 MM 17.0 W/M x K en iyi özellikleri ve gerçek kullanıcı yorumları uygun fiyatlarla n11'de. Kampanyalı ve uygun fiyatlarla satın al.
Pullsar Ice Dragon 15.7 W/Mk 2 Gr. Termal Macun en iyi özellikleri ve gerçek kullanıcı yorumları uygun fiyatlarla n11'de. Kampanyalı ve uygun fiyatlarla satın al.
Bu işlem sırasında antistatik eldiven ve antistatik bileklik kullanmanızı tavsiye ederim.
Arka kapağı tırnaklara zarar vermeden çıkardıktan sonra, batarya kablosunu söktüm, heatsink üzerindeki vidaların sağında solunda yazan numaralara göre sırasıyla numaralandırılmış vidaları (çapraz bir şekilde) söktüm.
Eki Görüntüle 1270576
Heatsink üzerindeki termal pedler parçalanmaya başlamış. Grafik kartının etrafındaki termal pedlerin kalınlğı 0.75 mm diğer termal pedlerin kalınlığı 1.00 mm. Bazı 1.00mm termal pedler 0.75mm kalınlığına inebiliyor, o yüzden 1.00mm kullanacağım hepsi için. (0.50 mm olan yerlerde 0.50 kullanın)
Eki Görüntüle 1270593
İzopropil alkol ile grafik kartı işlemci ve heatsink üzerindeki kurumuş termal macunu çıkardım, %100 temizlenmesi üstünde toz vb kalmaması önemli.
Eki Görüntüle 1270598
Eki Görüntüle 1270619
Cetvel ile termal ped boyutlarını ölçtüm, maket bıçağı ile yerlerine uygun bir şekilde kesip, ağzı temiz olan bir cımbız ile yerine yerleştirdim.
Termal pedlere çıplak elle yada eldivenle dokunmamak önemli toz vb bulaşıyor, oldukça dağılmaya, parçalanıp bozulmaya yada kirlenip özelliğini yitirmeye yatkın bir malzeme.
Before:
Eki Görüntüle 1270621Eki Görüntüle 1270597
After:
Eki Görüntüle 1270627Eki Görüntüle 1270625
Üstündeki jelatinleri çıkarmadan iyice temas edip yüzeye yapıştığına emin olduktan sonra termal macunu uyguladım.
Eki Görüntüle 1270633
Daha önce Coolermaster maker uygularken fazla sıkmışım şansa pump-out vs olmadı.
Cooler master maker iletkenlik değeri 11W/mk kullandıktan hemen sonra (render alırken) yükte işlemcinin ulaştığı max sıcaklık 88- 90 arası, (max 96) bu sıcaklıklarda bir sorun yaşamadım 1 sene boyunca. 1 seneyi geçince fanlarda biriken tozun etkisiyle sıcaklıklar yükseldi yük altında 98 ve 100 üstünü gördüğü oldu.
Pullsar İce Dragon İletkenlik değeri 15.7W/mk. Kullandıktan sonraki değerler (render alırken) yükte işlemcinin ulaştığı max sıcaklık 80-82 derece 1 saniyeden az bu sıcaklığı gördü, çok zorlamama rağmen 82 derecenin üstüne çıkartamadım.
3 saat boyunca laptop soğutucu olmadan render vb gibi işlemler yapıldı birçok programda denedim. Fanlar önceden çalıştığından bariz daha az çalışıyor ve kolay kolay 80 derece ve üstüne çıkmıyor, genelde 60 - 78 derece arası çalışıyor.
Eki Görüntüle 1270683Eki Görüntüle 1270684Eki Görüntüle 1270685Eki Görüntüle 1270686
(Daha sonra benchmark test yapıp ekran görüntülerini ekleyeceğim.)