Son kullanma tarihi geçmiş, bayatlamış bir tarayıcı kullanıyorsanız, Mercedes kullanmak yerine tosbağaya binmek gibi... Web sitelerini düzgün görüntüleyemiyorsanız eh, bi' zahmet tarayıcınızı güncelleyiniz. Modern Web standartlarını karşılayan bir tarayıcı alternatifine göz atın.
Başka bir konuya yazdığım mesajı alıntılayacağım. İnternet sitesinden bulamazsınız, fiziksel olarak bile duty-freeden almıyorsanız aldığınız puro Habanos/New World ise kuvvetle ihtimal sahtedir.
Merhabalar, öncelikle niş bir hobi, acele etmeden önden okuma yapmanızı tavsiye ederim. Maalesef ülkemizde çok çok kötü puro severler için durum.
Şöyle ki, gerçek puro diyebileceğimiz, üretim yeri ve kullandığı yaprakları, genel itibariyle işini şeffaf yapan firmalar belli. Bu firmalar, Küba menşeili olanları Habanos, S.A. diye geçer. Cohiba, Partagas, Hoyo de Monterrey, Trinidad, Quai d'Orsay gibi markalar Habanos markalarıdır.
Bir de New World diye tabir edilen, Küba'nın tütün yetiştiren ailelere yaptığı müdahele yüzünden üretimini Küba dışına taşıyan, ya da direkt farklı ülkelerde üretim yapan markalar: Davidoff, A.J. Fernandez, AVO, Arturo Fuente, Drew Estate, Gurkha.
Sorun burada başlıyor, Türkiye'deki havalimanlarında bulunan duty freeler hariç hiçbir yerde bu markaların ürünleri resmi biçimde satılmıyor. Puronun bandının ucuz kopyalarını alıp içine tütünü geçtim, muz bitkisinin yapraklarını bile dolduruyorlar. Markaların resmi distribütörlerinden almıyorsanız yurt dışında bile sahte puro alma olasılığınız varken bir de ülkemizdeki sektörü düşünün. İnstagramdan sahte satan abiler mi dersiniz, sözde yurt dışından getiriyorum deyip fatura bile göstermeden kutuları açıp 5'er 5'er satanlar mı dersiniz.
Tüm bunları diğer hevesi olan arkadaşlara da bilgi olur diye uzata uzata anlattım. Eğer ülke sınırları içerisinde duty free'den almıyorsanız kuvvetle muhtemel sahte puro içiyorsunuz. Kısacası yarın o tekele hiç gitmeyin, muhtemelen gerçek puro deneyimiyle yakından uzaktan alakası olmayan bir şey satacaklar.
Sorularınıza gelecek olursam:
Duty freelerde tekli satma olayı duty freeye göre değişiyor. Yurt dışındaki gerçek puro butiklerinde satılır ama herkese vermeyebiliyorlar, o butikle önceden biraz alışveriş geçmişiniz olması gerekebiliyor - tekli almak için de, özel gelen limitli seriler için de.
Tek bir ücreti yok tabii ki de. Tekli bir puro €4 olabileceği gibi €40, €400 bile olabilir. Günün sonunda yakıp içeceğiniz için öylesine içeceğiniz zamanlar için alacağınızla özel günlerde yakacağınız purolar farklı oluyor bir yerden sonra.
Yukarıda saydığım markalar dışında çok fazla önerebileceğim marka yok. Açıkcası önüne gelen fason üretim yaptırdığı için piyasada o kadar fazla kötü puro var ki. Bir yere kadar göreceli olsa da yukarıda yazdığım markalar üzmez. En aşşağıya yabancı bir puro topluluğunda paylaşılan, benim de zaman zaman takip edip kullandığım bir listeyi paylaşacağım.
Boyut tamamen sizin beklentinize kalmış bir şey. Arturo Fuente Hemingway Short Story var bir tane bende, 20-30 dakikalık bir puro. Adı üstünde, "short story". Gidip Partagas Gigante 6*60 alırsanız da bir buçuk saat gider.