PWM fan kablosu niçin yanmış olabilir?

Lovesxx

Hectopat
RAM
8x2 Corsair Ram 3200 mhz
İşlemci
AMD RYZEN 2600X
Merhaba,

Bilgisayarımda kronik birkaç sorun mevcut idi. Bu nedenle yeni bir dış kasa, anakart ve PSU temin ettim. Bugün gelen parçaların montesini yaptıktan sonra bilgisayarımı çalıştırdım fakat çalıştırdıktan hemen sonra duman ve yanık kokusu burnuma gelince bilgisayarı hemen kapattım.

Sorum ise şu olacak ki bu kablo niçin yanmış olabilir? Kontrol ettiğimde sadece PWM -fan kablosu yanmıştı. Görsellerini ekte belirteceğim. Diğer kablolarda hiçbir sorun yok. Hatta PWM kablosunu çıkararak yeniden başlattığımda bilgisayarım açılıyor fakat doğal olarak fanlar çalışmıyor. 4 adet fan mevcut önde 3 arkada 1 olmak üzere. Sistem bilgilerim de aşağıdaki şekilde.

8abdb0a4-aa60-4061-9453-0c0b706be694.jpeg
ae50e9b3-6a7c-47d0-bf76-28fd81140a83.jpeg

Kısa devre olması yüksek ihtimal. Kablolarda hatalı üretim ya da sonradan yapılan bir şeyin etkisi olabilir.

Normalde fanlar çok güç tuketmez. Bu sebeple fazla yükten olduğunu sanmıyorum. Kısa devre veya kablo sıkışması sebebi daha yüksek. Sonuçta yenileyin derim.

Kısa devre olması yüksek ihtimal. Kablolarda hatalı üretim ya da sonradan yapılan bir şeyin etkisi olabilir.

Hızlı yorumunuz için teşekkür ederim öncelikle. PWM kablosunun anakartta özellikle takılması gereken bir nokta var mıdır? PSU'um 550W, RX590 ekran kartı da mevcut. Yüksek voltaj gibi bir problem oluşmuş olabilir mi?
Maalesef bu voltaj meselelerinden hiç anlayamıyorum.

Normalde fanlar çok güç tuketmez. Bu sebeple fazla yükten olduğunu sanmıyorum. Kısa devre veya kablo sıkışması sebebi daha yüksek. Sonuçta yenileyin derim.

Yani kablonun tek başına yanmış olması garibime gitti. Diğer kablolarda hiçbir şey yok hatta bu kablo birçok kablo ile yapışık gibi duruyordu fakat diğer kablolar sağlam. Korkum anakarta vb bir yere zarar gelmesi. Bilgisayarımla uzun zamandır kavgalı gibiyiz, bir türlü kendine gelemiyor.

Hızlı yorumunuz için teşekkür ederim öncelikle. PWM kablosunun anakartta özellikle takılması gereken bir nokta var mıdır? PSU'um 550W, RX590 ekran kartı da mevcut. Yüksek voltaj gibi bir problem oluşmuş olabilir mi?

Yani kablonun tek başına yanmış olması garibime gitti. Diğer kablolarda hiçbir şey yok hatta bu kablo birçok kablo ile yapışık gibi duruyordu fakat diğer kablolar sağlam. Korkum anakarta vb bir yere zarar gelmesi. Bilgisayarımla uzun zamandır kavgalı gibiyiz, bir türlü kendine gelemiyor.

Yanlış takmış olabilirsin ben de bir ara eski bir kasayı çalıştırıcaktım rastgele bağladım bir baktım yanıyor hemen kestim Power'ı.

Yüksek voltaj falan olduğunu zannetmiyorum. Dediğim gibi fanlar da fazla güç tuketmez. Büyük ihtimalle sıkışma veya kısa devre oldu.

Hızlı yorumunuz için teşekkür ederim öncelikle. PWM kablosunun anakartta özellikle takılması gereken bir nokta var mıdır? PSU'um 550 W, rX590 ekran kartı da mevcut. Yüksek voltaj gibi bir problem oluşmuş olabilir mi?

Hayır yüksek voltaj olduğunu sanmıyorum. Kablolar birbirine temas ederek kısa devreye sebep olmuştur. Anakartınızın özel ayrılmış fan bölümleri hariç (CPU, Pump vs). bütün fan girişlerine bağlayabilirsiniz.

Sonuçta olan olmuş hocam. Yenileyin ve daha düzenli kablolama yapın.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı