Python matris toplama nasıl yapılır?

BrnKrkz

Hectopat
İzlediğim kursta matris toplama workshopı var ve for döngüsüyle yapmamızı istiyor. Kendim çok denedim fakat yapamadım. Çözüm kısmını da sayamadığım kadar izledim fakat halen ne mantıkla yaptığını çözemedim. Açıklamasını yapacak var mı?
Çözüm:
[CODE lang="python" title="Matris toplama" highlight="7,8,9"]x = [[1,3,5],[2,4,1],[1,5,7]]

y = [[3,3,4],[2,4,1],[3,5,4]]

sonuc = [[0,0,0],[0,0,0],[0,0,0]]

for a in range(len(x)):
for b in range(len(y)):
sonuc[a] = x[a]+y[a]

print(sonuc)[/CODE]

x ve y liste içinde liste şeklinde tanımlanmış. For döngüsündeki ilk for, liste içinde gördüğün 3 listeden hangisini seçeceğine karar veriyor, ikinci for ise seçtiğin listenin hangi elemanına bakacağına karar veriyor. For döngüsü 0'dan başlayıp len(x)'e (yani listenin uzunuluğuna kadar) gidiyor. Mesela ilk döngülerde a ve b sıfır olacak (liste index'i sıfırdan başlar pythonda) yani x[0][0]+y[0][0] toplanmış olacak. Daha sonra x[0][1]+y[0][1] şeklinde x[2][2]+y[2][2] olana kadar devam edecek. Böylece sonunda sonuç diye adlandırdığın listede matris toplamını elde edeceksin.

Anlaşılmadıysa for döngüleri, 2 boyutlu arrayler gibi konular hakkında youtube'dan video izleyebilirsin.

x ve y liste içinde liste şeklinde tanımlanmış. For döngüsündeki ilk for, liste içinde gördüğün 3 listeden hangisini seçeceğine karar veriyor, ikinci for ise seçtiğin listenin hangi elemanına bakacağına karar veriyor. For döngüsü 0'dan başlayıp len(x)'e (yani listenin uzunuluğuna kadar) gidiyor. Mesela ilk döngülerde a ve b sıfır olacak (liste index'i sıfırdan başlar pythonda) yani x[0][0]+y[0][0] toplanmış olacak. Daha sonra x[0][1]+y[0][1] şeklinde x[2][2]+y[2][2] olana kadar devam edecek. Böylece sonunda sonuç diye adlandırdığın listede matris toplamını elde edeceksin.

Anlaşılmadıysa for döngüleri, 2 boyutlu arrayler gibi konular hakkında youtube'dan video izleyebilirsin.
Biraz daha anladım hocam teşekkür ederim. Yine de başka açıklaması olan olursa sevinirim halen kafama yatmayan yerler var.
Şu kısmın mantığın anlatacak var mı ?

[CODE lang="python" title="Matris toplama" highlight="1"] sonuc[a] = x[a]+y[a][/CODE]

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı