Q8400 sisteme yükseltme

Cenobite

Megapat
Merhaba, ilk olarak bütçem 300 TL en fazla 350-400 TL'e çıkabilirim. Kasam CASPER 300 Watt'lık bir PSU'su var ancak PSU'yu değiştireceğim. Harddisk değiştirmeyeceğim bana yetiyor 1 TB.
Değiştirmek istediğim şeylerin listesi şöyle:

Anakart (gerekirse işlemciyi de değiştireceğim). Şu anki anakartım Asus P5QPL-AM ve işlemcim ise INTEL CORE QUAD CPU Q8400. Ekran kartı şu anki AMD RADEON 3450. RAM. Şu anki 2 adet 2GB DDR2.

Şimdilik bunlardan başka değiştirmek istediğim bir şey yok dediğim gibi bütçem yukarıda belirttiğim gibi ve 2. el olarak almayı düşünüyorum. Oluşturmak istediğim sistem orta segment. İleriye dönük olmayacak GTA 5 gibi oyunları orta ayarda oynatabilmesi harika olur. Önerilerinizi bekliyorum.

Arkadaşlar lütfen yardımcı olun.

İşlemci doğrultusunda RAM konfigürasyonunu doğru yapmışsan, sadece ekran kartı değişimi ile sistemin tatminkar olacaktır.
İşlemcin biraz zayıf gibi olsa da Q9300 veya daha yüksek modellerinden ikinci el uygun fiyatlı temin edebilirsin.
RAM konfigürasyonu için ise speccy görüntüleri olmadan yorum yapamam.
Eğer RAM'lerin DUAL CHANNEL olarak konfigüre edilmiş ve yerleştirilmişse sorun yok demektir. Bununla beraber aynı RAM'lerden 2 adet daha alman iyi olacaktır.
Ekran kartı olarak ise GTX760 veya GTX660 bu sistemle tam uyumlu olacaktır. Bu kartların ikinci el satışları hakkında bilgim yok.

İşlemci doğrultusunda RAM konfigürasyonunu doğru yapmışsan, sadece ekran kartı değişimi ile sistemin tatminkar olacaktır.
İşlemcin biraz zayıf gibi olsa da Q9300 veya daha yüksek modellerinden ikinci el uygun fiyatlı temin edebilirsin.
RAM konfigürasyonu için ise speccy görüntüleri olmadan yorum yapamam.
Eğer RAM'lerin DUAL CHANNEL olarak konfigüre edilmiş ve yerleştirilmişse sorun yok demektir. Bununla beraber aynı RAM'lerden 2 adet daha alman iyi olacaktır.
Ekran kartı olarak ise GTX760 veya GTX660 bu sistemle tam uyumlu olacaktır. Bu kartların ikinci el satışları hakkında bilgim yok.
İşlemci doğrultusunda ram konfigürasyonu dediğiniz nedir?

İşlemci doğrultusunda ram konfigürasyonu dediğiniz nedir?
Her işlemcinin bir BUS hızı vardır.
BUS hızı aynı zamanda sistem saat hızını belirlemektedir.
O.C kelimesinin temel açıklaması budur.
Kullanılan işlemcinin BUS hızı doğrultusunda, RAM temel hızı da baz alınır.
Anlaşılması için ÖRNEK:
İşlemci saat hızımız 333MHz olsun.
DDR bellek kullanımı. En az 333MHz lik DDR bellek veya ihtiyaten 400MHz DDR bellek.
DDR2 bellek kullanımı. En az 667MHz DDR2 bellek veya ihtiyaten 800MHz DDR2 bellek.
Ola ki DDR3 RAM kullanılıyorsa,.
1066MHz DDR3 en azından işlemciye install edilmelidir.
Sizin sistemde DDR2 bellek kullanıldığına göre ideal RAM frekansınız 800MHz olmalıdır.
İkincil olarak DUAL CHANNEL RAM konfigürasyonu.
Her işlemci belli kanallarla veri alır. Günümüz LGA775 veya LGA1150 gibi işlemciler DUAL CHANNEL RAM desteklemektedirler. Eğer RAM modülleri aynı kanala bağlanmış ise bu konfigürasyon TEK KANAL RAM anlamına gelir. Anakart konfigürasyonlarında belirtildiği şekilde, iki ayrı kanala takılırsa bu konfigürasyon 2 kanal RAM demektir.
Bunları yazarken anakartınızı resmi sitesinden inceledim. Sadece iki kanal RAM slotunuz olduğu için zaten yanlış yapmanıza ihtimal yoktur.
https://www.asus.com/tr/Motherboards/P5QPLAM/
Kullanmakta olduğunuz RAM'ler de 800MHz lik DDR2 RAM ise, RAM konfigürasyonunuzda herhangi bir yanlışlık yok demektir.
Tek yapmanız gereken daha hızlı bir işlemci temin edebilmenizdir ki, bu da pek sorun değildir.

Her işlemcinin bir BUS hızı vardır.
BUS hızı aynı zamanda sistem saat hızını belirlemektedir.
O.C kelimesinin temel açıklaması budur.
Kullanılan işlemcinin BUS hızı doğrultusunda, RAM temel hızı da baz alınır.
Anlaşılması için ÖRNEK:
İşlemci saat hızımız 333MHz olsun.
DDR bellek kullanımı. En az 333MHz lik DDR bellek veya ihtiyaten 400MHz DDR bellek.
DDR2 bellek kullanımı. En az 667MHz DDR2 bellek veya ihtiyaten 800MHz DDR2 bellek.
Ola ki DDR3 RAM kullanılıyorsa,.
1066MHz DDR3 en azından işlemciye install edilmelidir.
Sizin sistemde DDR2 bellek kullanıldığına göre ideal RAM frekansınız 800MHz olmalıdır.
İkincil olarak DUAL CHANNEL RAM konfigürasyonu.
Her işlemci belli kanallarla veri alır. Günümüz LGA775 veya LGA1150 gibi işlemciler DUAL CHANNEL RAM desteklemektedirler. Eğer RAM modülleri aynı kanala bağlanmış ise bu konfigürasyon TEK KANAL RAM anlamına gelir. Anakart konfigürasyonlarında belirtildiği şekilde, iki ayrı kanala takılırsa bu konfigürasyon 2 kanal RAM demektir.
Bunları yazarken anakartınızı resmi sitesinden inceledim. Sadece iki kanal RAM slotunuz olduğu için zaten yanlış yapmanıza ihtimal yoktur.
P5QPL-AM | Anakart | ASUS Türkiye
Kullanmakta olduğunuz RAM'ler de 800MHz lik DDR2 RAM ise, RAM konfigürasyonunuzda herhangi bir yanlışlık yok demektir.
Tek yapmanız gereken daha hızlı bir işlemci temin edebilmenizdir ki, bu da pek sorun değildir.
O halde işlemci ve ekran kartını değiştirmem ile GTA 5 ve onun türevi oyunları rahatlıkla orta ayarda oynayabileceğim değil mi?

O halde işlemci ve ekran kartını değiştirmem ile GTA 5 ve onun türevi oyunları rahatlıkla orta ayarda oynayabileceğim değil mi?
Öncelikle ekran kartı değişimi gerekli.
En azından GTX660 öyle bir sisteme şart.
Bundan sonra işlemci gücü tartışılabilir. Mevcut anakartın ICH10R chipsetli olsaydı, o durumda Q9550 gibi yüksek işlemcilere yönel diyebilirdim.
Ancak anakartın ICH7 chipsetli olduğu için Q9300 işlemci bile yeterli performansı veremeyebilecektir.
Yine de anakartının FSB hızları incelendiğinde Q9300 ü önerdim. Tam olmasa da yeterli olacaktır kanaatindeyim.
Benim önerim ise...
Öncelikle ekran kartını ve güç kaynağını değiştirip bir performans testi yapmalısın.
İyi bir konfigürasyon ve yapılandırma ile bahsi geçen oyunu tatminkar bir şekilde oyanayabilirsin.
İLAVE:
O anakartların gerçek işletim sistemi desteği, Windows XP veya Vista'dır. Bu sebeple Win8 veya daha yeni işletim sistemi kullanman sıkıntı yaratabilecektir. Zaten temin edeceğin ekran kartın da yeni model olamayacağı için Win7 işletim sistemlerine uygun olacaklardır.
Bu sebeple işletim sisteminin Win7 olması önerilir.
NOT:
Şimdi yeniden detaylıca inceledim.
ANA.png

Anakartının EXTREME işlemci desteği varmış.
Dolayısı ile şimdilik elindeki işlemci ile test et.
Ekran kartı ve PSU değişikliğinden sonra işlemcinde yetersizlik olursa uygun bir QUAD serisi alabilirsin.

Son düzenleme:
Msi R7 250 Oc alabilirsin cok az asiyor butceyi ama GTA V de 1080 p kasmadan rahat oynarsin daha dusuk cozunurluklu bir monitorun varsa texture quality vs. Acarsin. İkinci elde fiyatlari daha uygun. Power degistirmenede asiri gerek kalmaz

Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı