Hocam açıklamanız için teşekkür ediyorum. Bir iki tane daha sorum olacak size. Uygulamalara değilde cihazlara öncelik atayabilir miyiz? İnternete gördüğüm bir şey tam anlamdım portlara öncelik vermek bu nedir? Ben 50 mbps alıyorum diyelim bunun 25 mbps sürekli ben aldığımda diğer cihazlar internete bağlansa bile stabil ping değerleri almaya devam eder miyim? Bu ayarları kolayca açıp kapatmak mümkün mü? Son olarak QoS ve bandwidth özelliği olan (güncel çoğu modemde var anladığım kadarıyla) kablosuz bağlantı konusunda sinyal gücü yüksek güzel bir modem önerebilir misiniz?Gelişmiş modem/router cihazlarda bulunabilen özellik ben Asus Dsl-AC68U kullanıyorum bu cihazda bahsettiğin özellikler mevcut.
Öncelikle bu özellikler var olan ping hızını iyileştirmek için öncelik ataması yapmaya dayanıyor, QOS seçeceğin ön tanımlı ayarlarla var olan internet hızını uygulamalara öncelikli olarak paylaştırmaya yarıyor mesela 1. sıraya indirme işlemlerini 2. sıraya video izleme 3. sıraya oyun 4. sıraya telekonferans uygulamalarını koyarsanız, ağınızda herhangi bir cihaz indirme işlemi yapmaya başladığında bütün öncelik ona verilecektir dolayısıyla ethernet kablosuyla da bağlı olsanız modemin dibinde de olsanız sizin bağlantınız sıkıntı yaşayacak. Fakat 1. sıraya video izlemeyi alsanız ağda video izleyen kişi bütün önceliği alacaktır siz torrent bile açsanız hızınızın hepsini alamayabilirsiniz. Bandwith ise hangi kullanıcının ne kadar hız kullanabileceğini belirlemenize yarar mesela 50 mbps hız alıyorsunuz İSS den bu hızı kendinize 25 mbps sabit kalan aile üyelerine de 5 mbps şeklinde paylaştırıp. Anneniz, babanız, kardeşiniz yada arkadaşınız ne kadar torrent açarsa açsın ne indirirse indirsin ne izlerse izlesin sizin 25 mbps internetinize dokunamayacak bu nedenle kesinti yaşamayacaksınız.
Benim tavsiyeme gelecek olursak bu işlemlerin hiçbiri uzak bağlantıda olan pingi iyileştirmez. Eğer siz oyun sunucusuna 50 ms ping ile bağlanıyorsanız bu verinin iletilmesinde gerçekleşen fiziksel süredir bunu sunucuya yaklaşmadan azaltamazsınız. Ethernet kablosu ise modeme bağlantınız arasındaki gecikmeyi minimuma indirir eğer modeminizde QOS - Bandwith ayarlama gibi özellikler yoksa Ethernet kablosuyla bağlanmanız kablosuz bağlantıya göre daha iyi performans verecektir.
Ağ ürünleri konusunda Asus benim favori markam(kaç sene önceki ürününe bile hala güncelleme geliyor, kullanımı arayüzü kolay) ürün önerisi yapmam pek sağlıklı olmaz bütçenizin elverdiği en yüksek fiyat modemi almanızı tavsiye ederim.Hocam açıklamanız için teşekkür ediyorum. Bir iki tane daha sorum olacak size. Uygulamalara değilde cihazlara öncelik atayabilir miyiz? İnternete gördüğüm bir şey tam anlamdım portlara öncelik vermek bu nedir? Ben 50 mbps alıyorum diyelim bunun 25 mbps sürekli ben aldığımda diğer cihazlar internete bağlansa bile stabil ping değerleri almaya devam eder miyim? Bu ayarları kolayca açıp kapatmak mümkün mü? Son olarak QoS ve bandwidth özelliği olan (güncel çoğu modemde var anladığım kadarıyla) kablosuz bağlantı konusunda sinyal gücü yüksek güzel bir modem önerebilir misiniz?
@MrRich teşekkürler hocam. O zaman ben bandwidthden kendime daha yüksek bir bağlantı sınırı koyacağım öncelik atamaktan daha mantıklı geldi çünkü sadece oyun oynayan birisi değilim. Evdeki diğer kişiler sosyal medya yada film izlerken ben yüksek boyutlarda dosyalar indirdiğim için daha kullanışlı olacaktır.
Açıkçası bu çok daha faydalı oldu hayal etmeye çalışıyordum çünkü nasıl bir şey acaba diyeEki Görüntüle 432045 Eki Görüntüle 432046
Benim modemimde bu şekilde ayarlar belki açıklamalar yardımcı olur size.
Aciliyeti yoksa eve döndüğümde detaylı araştırıp yazmam daha iyi olur tabi size de uyarsa.Açıkçası bu çok daha faydalı oldu hayal etmeye çalışıyordum çünkü nasıl bir şey acaba diye. Asus'tan yana da sıkıntı olmaz dediniz zaten. Benimde aklımda ya Asus'tan ya da Tp Link almak vardı. Ben bir kaç modem gözüme kestirdim ama acaba sizde 300 TL bandında bana bir modem tavsiye edebilirseniz çok memnun olurum.
Estağfurullah hocam siz nasıl rahat edecekseniz öyle yapalım.Aciliyeti yoksa eve döndüğümde detaylı araştırıp yazmam daha iyi olur tabi size de uyarsa.
Estağfurullah hocam siz nasıl rahat edecekseniz öyle yapalım.