Qualcomm ve MediaTek'den başka mobil üretici var mı?

MeNeverLearm

Centipat
Daha fazla  
Bir anda aklıma geldi bu konu unisoc da var diye biliyorum. Markaların kendi işlemcileri hariç Google tensor falan dışında başka mobil işlemci üreticisi var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Mediatek
Qualcomm
Apple
UNISOC
Samsung
HiSilicon (Huawei)
Kayda değer üreticiler bunlar.

Dediklerinden hariç olarak Apple, Samsung ve Huawei var, bi ara Intel de üretmişti, Zenfone 2 modelinde kullanılmıştı diye hatırlıyorum.

Snapdragon bir model üreticisi Qualcomm. Benim bildiğim, Qualcomm, MediaTek, Samsung Exynos, Google tensor, Apple AX bionic ve bir de hepsinden daha güvenli bir mimari olarak kabul edilen risc-v işlemci mimarisi var fakat marka değil.

Snapdragon bir model üreticisi Qualcomm. Benim bildiğim, Qualcomm, MediaTek, Samsung Exynos, Google tensor, Apple AX bionic ve bir de hepsinden daha güvenli bir mimari olarak kabul edilen risc-v işlemci mimarisi var fakat marka değil.

2 saat konu açmak istemiyorum. Baştan buradan sorayım. Benim işlemcim 6nm üretim teknolojisine sahip. 12 veya 4 nmden avantajı/dezavantajları ne oluyor?

AMD hiç girmedi mi bu sektöre
Ben de merak ettim ve direkt veya dolaylı yoldan girip girmediğine baktım, dolaylı yoldan dahil olmuş aslında,

1. Adreno GPU'ları:

2009 yılında AMD, mobil cihazlar için geliştirdiği Imageon grafik teknolojisini Qualcomm'a sattı. Bu teknoloji, daha sonra Qualcomm'un Adreno grafik birimlerine (GPU) dönüştü. Adreno adı, aslında "Radeon" markasının anagramıdır. Qualcomm, Snapdragon işlemcilerinde kullanılan bu GPU'larla büyük bir başarı yakaladı. Dolayısıyla AMD’nin grafik teknolojisi, dolaylı olarak mobil cihazların önemli bir bileşeni oldu.

2. Samsung ile İş Birliği:

2021 yılında AMD, Samsung ile iş birliğine giderek Exynos 2200 işlemcilerde RDNA 2 mimarisine dayanan bir GPU sunmaya başladı. Bu, AMD'nin mobil cihazlarda kullanılan grafik teknolojilerinin Samsung işlemcilerde yer almasını sağladı.

3. ARM Tabanlı İşlemciler:

AMD, geçmişte mobil cihazlar için doğrudan ARM tabanlı işlemciler üretmeyi düşünmüş olsa da, bu alana girmemiştir. Bunun yerine, yüksek performanslı x86 tabanlı işlemcilerine odaklanarak PC ve sunucu pazarında güçlü bir konum elde etmiştir.

2 saat konu açmak istemiyorum. Baştan buradan sorayım. Benim işlemcim 6nm üretim teknolojisine sahip. 12 veya 4 nmden avantajı/dezavantajları ne oluyor?

Küçüldükçe ısınma birim başına düşüp toplam bazda artıyor fakat güç tüketimi küçüldükçe azalıyor. Ayrıca nanometrelerin bahsedildiği gibi net bir ölçümleri yok yani X markanın 4 nm'si y markanın 5 nm'sinden daha büyük bile olabilir, önemli olan mimarisini nasıl kurdukları diye biliyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…