Qualcomm ve MediaTek'den başka mobil üretici var mı?

Teşekkürler.

2 saat konu açmak istemiyorum. Baştan buradan sorayım. Benim işlemcim 6nm üretim teknolojisine sahip. 12 veya 4 nmden avantajı/dezavantajları ne oluyor?
Düşük olması daha avantajlı çünkü aynı boyuttaki alana daha fazla transistör sığdırılabildiği için daha güçlü işlemci üretim imkanı sağlıyor ve transistörler daha küçük olduğu için daha az enerji tüketiyor, yani hem performans artışı, hem de enerji verimliliği sağlıyor.
Ama sırf nanometreye bakarak iyi veya kötü diyemeyiz, mesela bir işlemci 3 nm'dir ama daha dar bir alandadır, diğer işlemci 4 nm'dir ama çok daha büyüktür, 4 nm olan daha fazla ısınır ama daha güçlü olabilir.

2 saat konu açmak istemiyorum. Baştan buradan sorayım. Benim işlemcim 6nm üretim teknolojisine sahip. 12 veya 4 nmden avantajı/dezavantajları ne oluyor?

ALINTIDIR

1. Transistör Boyutu ve Yoğunluğu

• 6nm işlemciler, 12nm'ye göre daha küçük transistörler içerir. Bu, daha fazla transistörün aynı boyutlu bir çip üzerine sığmasını sağlar.
  • 4nm, 6nm'den bile daha küçük transistörlere sahiptir, bu da daha fazla transistör yoğunluğu demektir.
Avantajları:

• Daha küçük transistörler, daha fazla işlemci gücü ve daha yüksek performans sağlayabilir.
  • Aynı zamanda güç verimliliği artar, çünkü daha küçük transistörler daha az enerji tüketir.
Dezavantajları:

• Üretim maliyetleri genellikle daha yüksektir.
  • Daha küçük boyutlarda transistörler arasında kaçak akım problemleri yaşanabilir, bu da sıcaklık ve stabilite sorunlarına yol açabilir.

2. Güç Tüketimi

• 6nm üretim teknolojisi, 12nm'ye göre genellikle daha az güç tüketir, çünkü daha küçük transistörler daha az enerjiyle çalışabilir.
  • 4nm üretim teknolojisi ise daha da az güç tüketir, bu da mobil cihazlarda ve düşük güç tüketiminin önemli olduğu alanlarda avantaj sağlar.
Avantajları:

• Güç verimliliği, özellikle mobil cihazlar ve dizüstü bilgisayarlarda pil ömrünü uzatır.
  • Daha az ısı üretimi, daha serin çalışan sistemler anlamına gelir.
Dezavantajları:

• Daha küçük transistörler her zaman daha verimli olacak diye bir garanti yoktur, çünkü düşük güç modlarındaki performans optimizasyonları çok önemli hale gelir.

3. Performans

• Daha küçük üretim teknolojileri, daha yüksek saat hızlarına ulaşabilir, bu da genellikle daha iyi performans anlamına gelir.
  • 6nm çipler, 12nm'ye göre daha yüksek performans sağlayabilir.
  • 4nm, daha küçük boyutu sayesinde daha da yüksek hızlar sunabilir.
Avantajları:

• Daha fazla işlem gücü ve performans artışı sağlar.
  • Aynı zamanda daha verimli bir işlem süreci sunar, bu da özellikle ağır iş yüklerinde ve oyunlarda faydalıdır.
Dezavantajları:

• Küçük üretim teknolojilerinde, transistörler arasındaki termal sorunlar ve kaçak akım problemleri daha belirgin hale gelebilir.

4. Maliyet

• 4nm ve 6nm üretim teknolojileri, 12nm'ye göre daha karmaşık ve maliyetlidir. Bu, üretim süreçlerinde daha yüksek maliyetlere ve dolayısıyla daha pahalı son ürünlere yol açabilir.

Genel Sonuç:​

• 6nm, 12nm'ye göre performans, güç verimliliği ve yoğunluk açısından genellikle daha iyi avantajlar sunar.
  • 4nm ise, daha da ileri bir teknoloji olduğu için genellikle en yüksek performans ve verimlilik avantajlarını sağlar, ancak maliyet ve üretim zorlukları açısından daha fazla dezavantajı olabilir.
Senin işlemcin 6nm üretim süreci ile yapıldığı için, genellikle 12nm'ye kıyasla daha iyi performans ve güç verimliliği sunarken, 4nm teknolojisine göre maliyet ve karmaşıklık bakımından avantajlı olabilir.

Fakat küçültmenin bir sınırı var,
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
İzlemenizi öneririm bu konulardan bahsediyor.

Şimdi izledim, teşekkürler. Bir markanın 3 nm'si başka markanın 5 nm'sine eşit olabilir derkenki kasıt yorumumda dediğim mesele mi? Yani bir marka 5 nm yapar ama daha fazla transistör kullanır ve güçlü olur ama 3 nm yapan diğer marka daha az transistör kullanığı için enerji verimliliği konusunda iyi olurken güç konusunda daha kötü olabilir.

Küçülmenin de bir sınırı varmış, evet. Yine de küçük nm daha avantajlı demek yanlış olmaz, sonuçta sınıra ulaşıldığında daha küçüğü üretilemeyeceği için (ya da farklı çözümler bulunabilir, şu an bilemiyoruz) yine en son üretilen küçük nm diğer (büyük nm)'lerden avantajlı durumda oluyor.

Mobil SoC üretimi yapan yalnızca iki firma var. Biri Samsung diğeri TSMC. Diğer saydığınız firmalar sadece SoC tasarımı yapıp bu iki firmaya ürettiriyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…