R5 1400 RTX 3060 sistem yükseltme önerisi

Bütçe
5000

Yahiko07

Decapat
Daha fazla  
Merhaba. Yaklaşık 4 yıl önce 3000 TL'e bir sistem almıştım ve artık sistemim yetersiz kalıp parçaların ömrü bitiyor fazla bilgim olmadığından bana yardımcı olursanız sevinirim. Parçaları genel olarak 2. el almayı düşünüyorum sıfır parça almak çok maliyetli nelere dikkat etmem gerekiyor beni aydınlatısanız sevinirim.
Şu anki sistem.

• İşlemci: Ryzen 5 1400.
  • Anakart: B450M-H
  • Ekran kartı: RTX 3060 12 GB OC (bu hafta RX470 ekran kartı ile değiştirdim)
  • Güç: 500W.
  • Depolama: Lonoline 120GB SSD (510yazma/394okuma) / Samsung 500GB HDD (75okuma/75yazma)
  • RAM: 16 GB 3000MHz

Değiştirmek istediğim ve düşündüğüm sistem parçaları.

• İşlemci: Ryzen 5 5600X.
  • Anakart: B450M-H (olumsuz bir yanını görmediğim için değiştirmeye gerek duymadım, sizlerde yorumlarınızı belirtin)
  • Ekran kartı: RTX 3060 12 GB OC.
  • Güç: 500W (bilgim olmadığından Power'ı aynı tutmayı düşünüyorum)
  • Depolama: Samsung 970 EVO Plus 1 TB (3500okuma/3300yazma)
  • RAM: 16 GB 3000MHz

Düşünceleriniz ve önerilerinizi paylaşın çok fazla bilgim yok kendim araştırdım kadarıyla bu kadar yapabiliyorum.

Son düzenleme:
psu değiştirmen ve bios güncellemen gerekir 5600x için. bir de cpu için soğutucu alman gerekir stok yeterli olmaz ram yazmamışsın ama şu an fiyatlar uygun 3200mhz 8x2 ram de alabilirsin bütçen varsa

PSU değiştirmen ve BIOS güncellemen gerekir 5600X için. Bir de CPU için soğutucu alman gerekir stok yeterli olmaz RAM yazmamışsın ama şu an fiyatlar uygun 3200MHz 8x2 RAM de alabilirsin bütçen varsa.

Kusura bakmayın RAM'ler 16 GB 3000MHz, yapmak istedim sistemde güç tüketim testlerini yaptım ve genel olarak 300-400W arası ancak neden gereken Power'ın 2 katını istiyorlar önerilen Power'lar hep 700-800W oluyor. BIOS güncelleme nasıl oluyor ve neden gerekiyor.

Öneri genelde 11900K gibi trafo işlemcilerle kullananlar da dahil edilerek yapılıyor. 5600X alacaksan 500W kağıt üzerinde yeterli ama kalitesi, sertifikası önemli. Kaliteli bir 550W bile geçsen yararına olur amaç güvenlik.

B450'ler 2018 model anakartlar var fabrikadan yeni çıkmadıysa eski BIOS ile gelir, bunların da 5000 serisi desteği yok. Bu yüzden güncellemelisin.

650W 80+ Bronze bir PSU çok daha iyi olacaktır diye düşünüyorum 5600X için sıvı soğutma gerekebilir kasaniza uygun bir sıvı soğutma bulmanız gerekiyor sıvı soğutma istemiyorsanız kaliteli bir kule tipi soğutucu işinizi görebilir.
Anakarta gelecek olursak bende de 3060 var B450M anakart R5 5500 işlemci ile kullanıyorum memnunum değiştirmenize açıkçası gerek yok M.2 SSD gayet kaliteli memnun kalırsınız.
Ama PSU'ya önem verin sonuçta sistemin babası o gücü ondan alacak korumalarına özen gösterin Japon kapasitör kullanan PSU'lar tercih edin 12v kanalindan 80+ verimlilikde güç verebilsin.

Kaliteli psu ise gerekmez zaten 3060 tek pin olması lazım 500w yeterli , genel olarak işlemci düşük ekran kartına göre r5 5500 veya 5600 yeterli olur . Ekran kartınıda işin içine sokarsan psu ya kadar gider bu iş , sadece anakart kalıyor ramle elinde .

Şu an Ryzen 5 1400 kullanıyorum ve bir sorun yok bildiğim kadarıyla güncel olup olmadığını nereden anlayabilirim BIOS'un ve BIOS güncellemesi yazilimsal driver tarzında mi yoksa fiziki olarak güncel uyumlu BIOS mu almam lazım?

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Yazılımsal bir şeydir BIOS sürümü anakart markaniz ve modelimizi arama çubuğuna yazın orada driver seçeneği olacak oradan en güncel olanı bulup kuracaksınız.

Ryzen 5 1400 bende %20 oranında darboğaz yapıyor şu an kule tipi AMD soğutucum mevcut ama yetersiz olduğunu düşünüyorum uygun bir sıvı soğutma bulursam ilk fırsatta ona geçerim. Power için güvenilir markalar nelerdir?

Değişmesini düşündum parçalar işlemci ve SSD'di sadece Power için dedikerinden dolayı daha iyi bir tanesini almam gerekiyor.

Yazılımsal bir şeydir BIOS sürümü anakart markaniz ve modelimizi arama çubuğuna yazın orada driver seçeneği olacak oradan en güncel olanı bulup kuracaksınız.

Tamamdır bunu yaparım teşekkür ederim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…