R5 1600 12nm işlemciyi uzun süre overclocklu kullanmak

ayçöreğ

Megapat
Makaleler
1
Daha fazla  
Ryzen 5 1600 12NM işlemciye sahibim. Bu işlemciyi uzun zamandır 4GHz 1.332V ile kullanmaktayım. Kasada önde 2 tane, sadece işlemciye üfleyen 2 tane daha fanım var. İşlemci soğutcum Aerocool verkho 4 ve termal macunum Cooler Master maker. Anakartım Gigabyte B450M S2H. BF1 gibi oyunlarda işlemci sıcaklığım 60 dereceyi geçmiyor. Bu tür oyunlarda uzun süre kullanıp düşük sıcaklıkta kullanmama rağmen arıza gibi bir durumla karşılaşır mıyım?

Dosya Ekleri

• WhatsApp Image 2020-01-11 at 19.04.28.jpeg
    104,4 KB · Görüntüleme: 49
Son düzenleyen: Moderatör:
Dostum yanlış yapılan overclock ömrü kısaltabilir. (Öldürebilir de ) Fakat düşük voltaj ile iyi değerler yakalıyorsan, işlemcinde overclocktan kaynaklanan bir arıza durumu söz konusu olmaz diye düşünüyorum .

Ömründen kısaltır gerekmeyen oyunlarda stock halini kullanmanı öneririm.
Bunu neye dayanarak söylüyorsunuz ? Ben araştırdım ancak sıcaklık ve voltaj aşırıya kaçmadığı sürece bir problem olmaz diye görmüştüm.

İşlemcinin ömrü yoktur. Sadece performansı düşer buda ısınma gibi sorunlarda olur. CPU stress test yapıp sıcaklık sonuçlarını paylaşır mısınız?

Bende uzun süredir 3.9 GHz 1.275V'da kullanıyorum şu ana kadar bir sıkıntı yaşamadım. Yalnız overclock sonrası yapabileceğin kadar undervolt yapmanı tavsiye ederim.

OC; makul seviyede (makulden kastima sinirlari zorlamak dahil) ömür kısaltmaz. 10 yıllık işlemciyi sınırlarında sorunsuz kullanmaktayım. İşlemciyi bozmak, emek ve zeka gerektirir, oldukça zordur, OC'den cok anlamayan zaten zorlayamayacagi icin asla bozamaz. İşlemciyi ancak OC'den anlayan bozabilir, zaten bunun icinde guzel anakart lazim Artık herkes şunu anlasa ve şehir efsanelerini bıraksa ne güzel olur.

Son düzenleme:
İşlemcinin ömrü yoktur. Sadece performansı düşer buda ısınma gibi sorunlarda olur. CPU stress test yapıp sıcaklık sonuçlarını paylaşır mısınız?
10 dakikalık test sonucu. Anlık olarak 100watt çekiyor olarak gösteriyordu MSI Afterburner'da

Dosya Ekleri

• Ekran Alıntısı1.PNG
    74,6 KB · Görüntüleme: 66
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…