- RAM
- 16G DDR4 3000
- Ekran kartı
- XFX Radeon RX 5700 XT Thicc III
- Anakart
- Gigabyte A320M-S2H 1.1
- İşlemci
- R5 1600 AF
Selam, 1-2 gün önce RAM frekansımı 2900'den 3100 civarına çekmek için BIOS'tan ayar yaparken Host Clock Value değerini yukarı çektiğimde CPU hızının da arttığını gördüm. A320M-S2H modelinde Athlon işlemciler hariç Overclock olmadığını bilsem dahi merakımdan işi birazcık ciddiye aldım ve gerekli voltaj ayarlamasını yapıp Custom C-State gibi ayarları kapattım. Birkaç kez Cinebench R23 testi gerçekleştirdim ve sonuçların kayda değer şekilde değiştiğini gördüm. Test aktifken aynı anda CPU-Z ile frekansı takip ettim, işlemcinin normal Boost frekansı olan 3.6 GHz değerinden 3.7-3.8 GHz arası seyrettiğini gördüm. Malesef sanırım VRM'lerin zayıf olmasından ötürü olduğundan düşündüğüm bir sorun ise voltajı asla 1.3V üstüne çıkaramadım, boşta 1.3-1.4 arası çalışıyor fakat Cinebench testine girdiği an o voltaj 1.280'e geriliyor. Yine de 150 MHz bile olsa bir frekans yükseltmesi yapabildim ki bunu hem CPU-Z, OOCT ve görev yöneticisi programlarının üçüne aynı anda bakarak doğruladım. Ağır yük harici standart kullanımda frekans sabit 3.9 GHz seviyelerinde dolanıyor. Kullandığım macun Arctic MX-6, soğutucum stok. Üst üste 3 kere Cinebench testi yürüttüm ve sıcaklığım maksimum 76 derecede sabit kaldı.
Bu arada 3000 MHz destekleyen RAM'imi de 3152'ye kadar rahatlıkla hiçbir çökme olmadan çıkardım. Bu değeri geçince anakartın 3200 limitini aştığım için bilgisayar açılmıyor, ben de bu sınırı aşmıyorum. Sorularınız olursa sorabilirsiniz.
Bu arada 3000 MHz destekleyen RAM'imi de 3152'ye kadar rahatlıkla hiçbir çökme olmadan çıkardım. Bu değeri geçince anakartın 3200 limitini aştığım için bilgisayar açılmıyor, ben de bu sınırı aşmıyorum. Sorularınız olursa sorabilirsiniz.
Son düzenleyen: Moderatör: