Herkese merhaba. Ben yeni bir bilgisayar toplamak istiyorum ve AMD olmasını istiyorum. Acaba Ryzen 3 1300x mi almalıyım? Ryzen 5 1600x mi almalıyım? Aradaki fiyat farkı 500 TL şeklinde o fiyat farkına değer mi? Ne kadar performans fark eder? Oyunlarda FPS farkı ne kadar olur? Teşekkürler.
İki işlemci arasında baya fark var. Bütçenize, kullanım amacınıza, var olan bir sisteminiz veya yeni toplayacağınız bir sistem varsa ona göre şekillenir seçim. Ayrıca R5 1600X + soğutucu yerine R7 1700 ve R5 1600 gibi bir seçim de mevcut.
Sistemin tamamını bilmemiz daha iyi olur. 1300X giriş seviyesi için yeterli bir işlemciyken sistemi genel olarak daha yüksek performanslı toplamak istiyorsanız 1600X daha mantıklı olacaktır. Oyunlarda ise örneğin GT 1030 alıp CS:GO oynayacaksanız 1600X'e gerek yok. Ancak üst model ekran kartları takıp yeni nesil oyunlar ve ileride çıkacak olan ekran kartlarına hazır olmak istiyorsanız 1600X alınmalı. Alternatif olarak Intel'e de yönelinebilir ancak Coffee Lake anakartları henüz yaygınlaşmadı.
Tercihte beraberinde kullanılacak ekran kartı mühim eğer GTX1060, RX580 ve üstü ekran kartı ile beraber kullanılacaksa 1300X'in yeterli olmayacağını düşünüyorum. Diğer türlü ekran kartı 1050 Ti ve daha düşükse bu sefer 1600X'in fazla geleceğini düşünüyorum.
@Jira arkadaşın da dediği gibi Ryzen 5 1600X + Soğutucu yerine Ryzen 5 1600 alman daha mantıklı. Ryzen 3 1300X ile karşılaştırdığına göre bütçenin biraz kısıtlı olduğunu düşünerek Ryzen 5 1600 öneriyorum (X olmayan). Bütçemi zorlarım diyorsan Ryzen 7 1700 daha iyi bir seçim olacaktır.