- Kasa: Corsair Carbide Spec Delta RGB 550W 80+ Midi-Tower
Sistemde genel olarak ısınan bir ekran kartı ve işlemci olduğunun farkındayım. Ekran kartı çok yüksek sıcaklıklara çıkıyordu, FPS değerlerim düşüyordu. Fan ayarları düzenleyip, araştırıp ekran kartı sıcaklık sorunumu çözdüm diyebilirim. RX590 ve RX580 gibi ekran kartı kullananlara da aynısını tavsiye ediyorum kesinlikle fan ayarlarına düzenleme yapın.
Şu anda oyunlarda Afterburner ile kontrol ettiğimde (örneğin: Lost Ark) işlemci sıcaklığım çok yüksek seviyelerde. Oyuna başladıktan 1 saat sonra 95 dereceye kadar cıkıyor. Bellek kullanımı 3400 MHz, İşlemci kullanımı %25-30'larda.
Şimdi amacım işlemcimin bu kadar yüksek sıcaklıklara çıkmadan nasıl kullanabilirim, nasıl bir çözüm bulabilirim. Stok fan kullanıyorum bu arada, sistemde herhangi bir soğutucu bulunmuyor. İyi bir soğutucunun yardımcı olabilir, çözüm bu da olabilir. Bunu değerlendireceğim ancak öncesinde araştırdığım kadarıyla voltaj değerleri işlemcinin sıcaklığı ile doğru orantılı, voltajı düşürüp bellek hızından da kayıp yapmadan daha düşük sıcaklıklarda yakın bellek hızlarında kullanmayı amaçlıyorum. Bunun için voltaj düşürürken azar azar düşürüp gerekli testleri yapıp optimal değerlere ulaşmak gerekiyor okuduğum kadarıyla onu da anladım.
Voltaj değeri sistem için sabit midir? Voltaj değerleri yük altında değişiklik gösterir mi? Sistemimin şuandaki yani default ayarlar ile hangi volatj değerlerinde çalıştığını nasıl öğrenebilirim?
Voltaj değererini BIOS'tan mı yoksa program ile Ryzen Master Ryzen Controller gibi programlar aracılığyla mı yapmalıyım?
Voltaj değerleriyle oynamadan önce BIOS'tan veya başka bir yerden yapmamız gereken bir ayar var mı? Core performans gibi ayalardan bahsetmişler izlediğim videolarda?
Voltaj değelerini düşürdükten sonra hangi program ile test yapmalıyım optimal değeri bulmak için? Örneğin benim işlemcim 1.3v'de çalışıyor ve ben onu 1.2V değere çektim, düzgün çalışıp çalışmadığı hangi program ile anlarım yani sıcaklık değerlerini ölçebilirim en stabil performansa ulaşmak için? (Örnekte verdiğim rakamlar tamamen örnek için).
@246941 hocam konuyla akalı bi arkadaşa yardımcı olmuşsun bi bakabilir misin rica etsem.