R5 2600X işlemciye RX9070 takılır mı?

Hocam RTX 5090 tercihiniz olmalıdır. 4 GB DDR3 RAM de ekleyin sisteme. İroni olarak yorumladım.

Öyle olursa tadından yenmez🤣

Çözünürlük ve grafik kalitesi düştükçe ekran kartı yükü azalır bu da darboğaza daha çok sebep olur, 2K da bile muhtemelen pek çok oyunda darboğaz yapacaktır. İdare eder mi evet ancak özellikle Valorant gibi oyunlarda bezdirir.

Hocam sistemde şu anda çok sıkıntı örneğin BF2042 oynuyorum 100 FPS alıyorum fakat aşırı donma yaşıyorum sistemi yavaş yavaş değiştireceğim zaten sadece idare eder mi demek istemiştim.

Ekran kartı alacağım, bütçem biraz kısıtlı yeni bir işlemci alana kadar bu ekran kartıyla oyun oynayabilir miyim?
Oynayamassın asla. Tost pişirir işlemcin.

Hocam sistemde şu anda çok sıkıntı örneğin BF2042 oynuyorum 100 FPS alıyorum fakat aşırı donma yaşıyorum sistemi yavaş yavaş değiştireceğim zaten sadece idare eder mi demek istemiştim.
Etmez işlemci sıkıntı çıkarır ileride tehlikeli. 12lik Sigorta'dan 13lük geçirmeye çalıştığını düşün. Aynı olay.

Hocam hatta istiyorsanız işlemci yüksek kalmış, bir i5 460M taksanız tadından yenmez. Üstüne 256MB DDR0 Ram takarsanız tadından yenmez. Turbox monitörde alırız müthiş. :D

Oynarsın ama nasıl oynarsın. Eğer 1080p gibi düşük bir çözünürlükte oynuyorsan, ekran kartın çok hızlı kareler üretmeye çalışır ama işlemcin yetişemez. Özellikle RX9070 gibi bir kart kullanırsan ve işlemci yetersizse GPU'nun kullanım oranı %60-70'lerde takılı kalabiliyor. Buna darboğaz diyoruz. Çünkü ekran kartı işlemciden gelen verileri beklemek zorunda kalıyor.

4K'ya geçtiğinde iş değişiyor. Bu sefer ekran kartı her karede o kadar çok çalışıyor ki, işlemciye olan bağımlılık azalıyor. GPU kullanımın %90'lara çıkıyor çünkü kart kendini zorluyor. Ama yine de işlemci çok eski veya yetersizse, %80-90 arasında takılabilir. Yani tam verim alamazsın. Genelde CPU tabanlı oyunlarda bunu yaşayabilirsin. Örneğin Microsoft Flight Simulator, Starfield, MMORPG hatta CounterStrike 2 (düşük çözünürleğe çekip yüksek fps alma durumu) bunlar işlemci olarak daha ağırlıklılar.

Özetle, güçlü bir kart alırsan:
1080p'de işlemciyi zorlarsın, GPU boş bekleyebilir.
4K'da GPU'yu zorlarsın, işlemcinin etkisi azalır.

Bu yüzden denge önemli. Mesela RT9070 alacaksan yanına Ryzen 7 7800X3D gibi bir işlemci koyarsan 1080p'de bile sıkıntı yaşamazsın. Ama 4K oynayacaksan işlemci yükseltme durumunu bütçen çıktığında yapabilirsin, bütçeyi direkt GPU'ya ayarlayabilirsin eğer 4k monitörde oynacaksan. Oyunun optimizasyonu da etkili tabii, bazı oyunlar CPU'yu daha çok zorluyor.

Teknik açıdan tam anlatamadım ama işleyiş benim bildiğim bu şekilde. Günün sonunda her türlü işlemcini yükseltmen gerekiyor.

Güç kaynağın yetiyorsa orada i3 530 olsa bile kullanabilirsin ama tabii ki de ekran kartının tam performansını kullanamazsın bir süre idare edebilirsin ama en kısa sürede işlemciyi değişmen lazım.

Ekran kartı alacağım, bütçem biraz kısıtlı yeni bir işlemci alana kadar bu ekran kartıyla oyun oynayabilir miyim?
Takabilirsin fakat tam verim alamazsın, darboğaz olur. Ferrariyi, tofaş gücünde kullanmış gibi birşey olursun. Bu darboğaz farkını çözünürlük yükselterek azaltabilirsin. 4K monitör alıp, 4K'da oynayacaksan olur. Fakat 1080p veya 2k için önermem.

9070 kullanabilirsin FSR + fg ile rahatça da oynarsın. Ekran kartından kısmaktansa işlemciyi böyle bırakmak daha iyi bir seçenek. Sonrasında işlemciyi değiştirirsin. 9700X zaten 12.000 TL civarında 30000-12000= 18.000 TL'ye alabileceğin düzgün bir ekran kartı yok o yüzden 9070'i al ve kullan 2600X ile.

Dipnot: CPU fiyatları zamanla ucuzlar ama GPU fiyatlarının ucuzlayacağını hiç düşünmüyorum.

Hocam bende ondan dolayı çabucak GPU alıyorum fiyatları artıyor bari artmadan hemen ucuza alabilmek için PC de hep lazım oluyor bana.

Hocam bende ondan dolayı çabucak GPU alıyorum fiyatları artıyor bari artmadan hemen ucuza alabilmek için PC de hep lazım oluyor bana.
2600X ile native olarak oynarsan gerçekten acı çekebilirsin ama FSR ve FG kullandığında o kadar problem yaratacağını sanmıyorum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı