R5 2600X ve GTX 1080 sistem oyunlarda crash veriyor

İşletim sistemi
Windows 10

Atakan81

Femtopat
Öncelikle herkese merhaba, umarın tarihte dünyanın en berbat olduğu dönemde hayatınız istediğiniz gibi ilerleyebiliyordur. Sorunu olabildiğince kısa ve açık bir şekilde anlatmaya çalışacağım:

Sistemim;
AMD Ryzen 2600X (stok soğutucu)
MSI B450M PRO- m.2.
MSI GTX 1080 Armor.
G.Skill Sniper X 2x8 3000MHz.
SanDisk 240GB SSD.
WD Blue 7200RPM 1TB harddisk.
Corsair 600W 80+
Corsair SPEC-04 (kasa)
AOC 24" 144Hz 1ms.
XPG H30+solox F30.
MSI Clutch gm60.
Xbox One contoller.

Tüm bileşenleri yazmam faydalı olabilir diye düşündüm ve çevre birimlerini de yazdım.
Güç kaynağı yetersizliği yapabilir diye ekleme yapıyorum; sistemimde 2 adet LED'li + 1 adet LED'siz fan ve 50cm fan kablosuyla bağlanan LED mevcut, mousem RGB aydınlatmalı, kulaklığım, ses kartı dahil 2 USB ile bağlanıyor.

Sorunum ise NBA2K20 ve Assassin's Creed Odyssey oynarken crash yiyorum ve oyun kapanıyor, Uplay crash yediğimle ilgili bir bildirim çıkartıyor ve her crash sonrası, crash raporunu iletmek ister misin seçeneğini seçerek onlara da rapor göndermiş oluyorum, bu durum NBA için mevcut değil maalesef, bildirim vb verebilecek bir Launcher'i bulunmuyor. Oynadığım ve sorun yaşamadığım bazı oyunlar ise: CS:GO, GTAV, Watch Dogs, Watch Dogs2, strended Deep, observer.

O kadar verdiğimiz oyunlar ve sistem olmasına rağmen bu gibi saçma ve insanı çaresiz bırakan sorunlar yaşamak yüzünden çıldırmak üzereyim, yardımcı olursanız çok sevirim. Yanıtlarınızı bekliyorum, şimdiden teşekkür ederim.

Aklıma gelenler. DDU ile ekran kart driverını kaldır, güncel driverı kur.
Anakartın bios update varsa onu yap.
Msi Afterburner ile oyundayken ekran kartı ve işlemci sıcaklıklarını izle.
Uplay'de nasıl bilmiyorum ama hata aldığın oyun dosyaları doğrulat.
Antivirüsü kaldır veya devre dışı bırak, oyunları o şekilde çalıştır.
Windows veya Office'i kms gibi yöntemlerle aktive ettiysen sistemin Allah'a emanettir, sisteme zararlı gömüyorlar.
Kasadaki ledleri ve mümkünse kasa fanındaki ledleri iptal et.
Bu önerilerin her birini ayrı ayrı yapmalısın. Birini yapınca sorun olan oyunu oynamalı, baktın düzelmedi bir sonraki seçeneği denemelisin. Kolaya kaçıp hızlı olsun diye hepsini birden deneme. O zaman sorunun kaynağını bulamazsın.

Windows veya Office'i kms gibi yöntemlerle aktive ettiysen sistemin Allah'a emanettir, sisteme zararlı gömüyorlar.
Bu önerilerin her birini ayrı ayrı yapmalısın. Birini yapınca sorun olan oyunu oynamalı, baktın düzelmedi bir sonraki seçeneği denemelisin. Kolaya kaçıp hızlı olsun diye hepsini birden deneme. O zaman sorunun kaynağını bulamazsın.

kms, ledler hariç tüm dediklerinizi daha önce uyguladım, antivirüs programı olarak windows defender harici bir program kullanmıyorum. Olay görüntüleyiciden kayıt almaya çalıştım fakat oyun bazen crash yiyip kapanıyor, bazen de donup kalıyor, malesef donup kaldığı için masaüstünde herhangi bir işlem yapamadım ve bilgisayarı yeniden başlatmak zorunda kaldım. Fanlardaki ledleri iptal edebileceğimi sanmıyorum, ledin yuvaları bir kere açılınca tekrar kapanmayacak şekilde tasarlanmış, ama ek olarak eklediğim aydınlatmayı çıkartıp tekrar deneyeceğim. Son olarak az önce bilgisayarı yeniden başlatırken mavi ekran verdi. Durum kodu: PFN_LIST_CORRUPT
Driverlar güncel mi?

Evet driverler, bios güncel ve eksik herhangi bir driver yok.
Olay Görüntüleyisinden alabildiğim tek kayıt;
Düzey Tarih ve Saat Kaynak Olay Kimliği Görev Kategorisi
Uyarı 6.08.2020 10:49:26 Microsoft-Windows-CertificateServicesClient-AutoEnrollment 64 Yok 04 ab 6f 3e 9d 09 ab 03 ad 35 89 93 45 8e 14 9e d3 41 ac f2 Parmak İzine sahip Local System Sertifikasının süresi dolmak üzere veya doldu.

Denemediğim tek seçenek kms kullanmamak oldu, hiçbir çözüm işe yaramadı, az önce tekrar crash yedim.
İşleri kolaylaştırır mı bilmiyorum ama elimdeyken paylaşmak istedim.
msinfo32;
İşletim Sistemi Adı Microsoft Windows 10 Pro
Sürüm 10.0.19041 Yapı 19041
Diğer İşletim Sistemi Açıklaması Kullanılamıyor
İşletim Sistemi Üreticisi Microsoft Corporation
Sistem Adı DIADORISS
Sistem Üreticisi Micro-Star International Co., Ltd.
Sistem Modeli MS-7B84
Sistem Türü x64-based PC
Sistem SKU'su To be filled by O.E.M.
İşlemci AMD Ryzen 5 2600X Six-Core Processor, 3600 Mhz, 6 Çekirdek, 12 Mantıksal İşlemci
BIOS Sürümü/Tarihi American Megatrends Inc. 2.E0, 12.06.2020
SMBIOS Sürümü 2.8
Ekli Denetleyici Sürümü 255.255
BIOS Modu UEFI
Temel Kart Üreticisi Micro-Star International Co., Ltd.
Temel Kart Ürünü B450M PRO-M2 (MS-7B84)
Temel Kart Sürümü 1.0
Platform Rolü Masaüstü
Güvenli Önyükleme Durumu Kapalı
PCR7 Yapılandırması Bağlama Olanağı Yok
Windows Dizini C:\Windows
Sistem Dizini C:\Windows\system32
Önyükleme Aygıtı \Device\HarddiskVolume1
Yerel Ayar Türkiye
Donanım Soyutlama Katmanı Sürüm = "10.0.19041.423"
Kullanıcı Adı DIADORISS\ataka
Saat Dilimi Türkiye Standart Saati
Yüklü Fiziksel Bellek (RAM) 16,0 GB
Toplam Fiziksel Bellek 16,0 GB
Kullanılabilir Fiziksel Bellek 12,5 GB
Toplam Sanal Bellek 18,3 GB
Kullanılabilir Sanal Bellek 12,4 GB
Disk Belleği Dosyası Alanı 2,38 GB
Disk Belleği Dosyası C:\pagefile.sys
Çekirdek DMA Koruması Kapalı
Sanallaştırma tabanlı güvenlik Etkin değil
Cihaz Şifrelemesi Desteği Otomatik cihaz şifrelemesinin başarısız olma nedenleri: TPM kullanılamıyor, PCR7 bağlama desteklenmiyor, Donanım Güvenliği Sınama Arabirimi başarısız oldu ve cihaz Modern Bekleme uyumlu değil, İzin verilmeyen DMA yeterli veri yolu/ cihaz(lar) algılandı, TPM kullanılamıyor
Hyper-V - VM İzleme Modu Uzantıları Evet
Hyper-V - İkinci Düzey Adres Çevirisi Uzantıları Evet
Hyper-V - Sanallaştırma Üretici Yazılımında Etkin Hayır
Hyper-V - Veri Yürütme Koruması Evet

Dosya Ekleri

• DxDiag.txt
    83,5 KB · Görüntüleme: 336
Çift kanal RAM ise bilgisayarın fişi çekili iken RAM'in birini çıkar öyle Memtest yap. Maksat hangi RAM'in bozuk olduğunu bulmak. Sonrası bozuk olan RAM'i garantiye yollamak.

XMP profil2 açıktı ve frekansla 2933MHz idi. Şimdi profil1e aldım, frekansı hatırlamıyorum ancak biraz daha düşüktü, testi tekrarlıyorum, ardından XMP kapalı iken tekrar test edeceğim, sonuçları kaydedip sizin tavsiyenizi de uyguladıktan sonra detaylı bir rapor ile bu konuya ekleme yapar, gerekli olduğu takdirde (muhtemelen gerekli) garantisi bitmeden elde ettiğim sonuçla ile firmaya göndereceğim.

Çift kanal RAM ise bilgisayarın fişi çekili iken RAM'in birini çıkar öyle Memtest yap. Maksat hangi RAM'in bozuk olduğunu bulmak. Sonrası bozuk olan RAM'i garantiye yollamak.

XMP profili1 iken RAM'ler 2800MHz veya 2600MHz hızında çalışıyor tam değerlerini hatırlamıyorum. XMP profilini 2'den 1'e çekil Memtest86'yı tekrar çalıştırdım ve test sonucunda 0 error aldım, konuya eklemeden önce emin olmak için yaklaşık 3 saat, çöken oyunu oynadım ve drop, donma, kasma, stabilite bozulması, çökme olmadı. Servis ile uğraşmaktan, RAM gelene kadar bilgisayarsız kalmaktan kurtuldum ancak sorunun sebebini ve XMP profilini değiştirince neden düzeldiğini anlamış değilim.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı