R5 2600X ve RX 580 Pulse sisteme 500W PSU yeter mi?

anilcaliskan

Megapat
Makaleler
1
Merhabalar, aşağıda yakında yapacağım yükseltme sonrası sahip olacağım sistemi belirttim. Parantez içinde yazılı olanlar mevcut bulunan ve yükseltme sonrası değişecek bileşenlerdir. Yani CPU, RAM ve HDD bölümlerinde bir yükseltmeye gideceğim. PSU yaptığım hesaplamalarda yeterli olur gibi geldi fakat yinede sizlere de sorup emin olmak istedim.

Anakart: Asus Prime B350M-A AM4 uATX
CPU: Ryzen 5 2600x (Mevcut işlemcim: 7th Gen AMD Athlon x4 950)
GPU: SAPPHIRE Pulse Radeon RX 580 8GB
Ram: 3000 veya 3200 2x8 GB RAM gelecek. (Mevcut RAM: Crucial Ballistix Sport 8GB DDR4-2666)
HDD: Samsung EVO 960 250GB + Transcend 512GB + 3 TB SATA (Mevcut HDD: 3 TB SATA)
PSU: High Power EcoBR 500W 80+ HPE-500BR-A12S
Kasa: Tsunami Unlimited Series T7+

Son düzenleyen: Moderatör:
Yeterlidir. Ama 600W alınırsa daha güzel olur.

Şimdi önümde bir yükseltme süreci var ilk CPU sonra HDD sonra RAM şeklinde ilerleyeceğim bu süreç bir 3 ayı bulur diye düşünüyorum. Bu listenin peşine birde 600W PSU yazabilirim fakat öğrenmek istediğim bu 3-4 aylık süreçte PSU yükseltmesine gideceğim vakte kadar bu PSU idare eder mi onu merak ediyordum. Anladığım kadarı ile idare eder gibi, peki PSU yükseltme yapacağım zaman hangi 600W PSU tercih edilmeli? Öneriniz mevcut ise çok sevinirim.

Cevabınız için teşekkürler.

Kesinlikle 500W yeterli. Fazlasına ihtiyacınız yok.

Cevabınız için teşekkür ederim. İnternette çeşitli araçlar var parçaları seçiyorsunuz otomatik hesaplıyor MSI'ın var bitane misal. Bir kaç farklı site üzerinden parçaları bir araya getirdiğimde hatta USB bağlatı sayılarını ve RAM slotlarını bile fazla fazla abartarak girmeme rağmen yinede yeterli boşluk kalıyordu emin olmak için forumdada konu açmak istedim. Sanırım yeterli gelecek rahat rahat işlemcimi sipariş edebilirim o zaman şimdi :)

Şimdi önümde bir yükseltme süreci var ilk CPU sonra HDD sonra RAM şeklinde ilerleyeceğim bu süreç bir 3 ayı bulur diye düşünüyorum. Bu listenin peşine birde 600W PSU yazabilirim fakat öğrenmek istediğim bu 3-4 aylık süreçte PSU yükseltmesine gideceğim vakte kadar bu PSU idare eder mi onu merak ediyordum. Anladığım kadarı ile idare eder gibi, peki PSU yükseltme yapacağım zaman hangi 600W PSU tercih edilmeli? Öneriniz mevcut ise çok sevinirim.

Cevabınız için teşekkürler.
Alacağınız zaman bunu alabilirsiniz. Fsp Hydro 600 Psu: Amazon.com.tr

RX 580 Pulse modeline 185W güç tüketimi yazar sitesinde. Ancak, fanlara giden gücün daha da arttırılabilmesi seçeneği kullanıcıya bırakılmış durumda. Eğer fanlara tam güç gitmesini (ve sistemin asla yavaşlamadan 1366 MHz'de kalmasını) isterseniz güç tüketiminiz 235W ortalama/265W anlık değerlere kadar çıkar.

Ryzen işlemci de anlık olarak 90W tüketse, toplamda anlık 355W ediyor. 25-30W da diğer parçalar tüketince 400W'ı en ağır senaryoda bile bulmuyorsunuz. Bu durumda güç kaynağınız yetecektir.

Ancak High Power'ın bazı modellerinde ekran kartı için 8 pinli çıkış yok, onun yerine 2 tane 6 pinli çıkış var. Öyle olmadığını teyit etmenizi öneririm, çünkü ekran kartınız 8 pinli giriş istiyor. Bende 600W'lığı var, sırf 2 tane 6 pinden bir tane 8 pin yapmak zorunda kaldım diye ekran kartım tam güç çekemiyor, nadiren de olsa yavaşlamalara girebiliyor.

RX 580 Pulse modeline 185W güç tüketimi yazar sitesinde. Ancak, fanlara giden gücün daha da arttırılabilmesi seçeneği kullanıcıya bırakılmış durumda. Eğer fanlara tam güç gitmesini (ve sistemin asla yavaşlamadan 1366 MHz'de kalmasını) isterseniz güç tüketiminiz 235W ortalama/265W anlık değerlere kadar çıkar.

Ryzen işlemci de anlık olarak 90W tüketse, toplamda anlık 355W ediyor. 25-30W da diğer parçalar tüketince 400W'ı en ağır senaryoda bile bulmuyorsunuz. Bu durumda güç kaynağınız yetecektir.

Ancak High Power'ın bazı modellerinde ekran kartı için 8 pinli çıkış yok, onun yerine 2 tane 6 pinli çıkış var. Öyle olmadığını teyit etmenizi öneririm, çünkü ekran kartınız 8 pinli giriş istiyor. Bende 600W'lığı var, sırf 2 tane 6 pinden bir tane 8 pin yapmak zorunda kaldım diye ekran kartım tam güç çekemiyor, nadiren de olsa yavaşlamalara girebiliyor.

Cevabınız için teşekkür ederim. Ekran kartımın tam güç alıp alamadığını nasıl anlayabilirim? Çünkü dediğiniz ekran kartı 8 pin istiyor ve PSU üzerinde 6+2 şeklinde vardı. Bu 6 ve 2 birbirlerine "çırt" dediğimiz kelepçe ile kablolarından bağlı ama uçları ayrı olacak şekilde geldi bende 6+2 şeklinde 8 pin yapabildiğimi ve tam performans alabildiğimi düşündüm açıkçası şu ana kadar. Eğer yeterli güç alıp almadığını öğrenebilirsem yeterli olmaması durumunda direk 8 pin bir PSU almak isterim. Bu arada bu kartın fanlarını nasıl kontrol edebilirim tam performansta otomatik olarak çalışmasını yani?

Cevabınız için teşekkür ederim. Ekran kartımın tam güç alıp alamadığını nasıl anlayabilirim? Çünkü dediğiniz ekran kartı 8 pin istiyor ve PSU üzerinde 6+2 şeklinde vardı. Bu 6 ve 2 birbirlerine "çırt" dediğimiz kelepçe ile kablolarından bağlı ama uçları ayrı olacak şekilde geldi bende 6+2 şeklinde 8 pin yapabildiğimi ve tam performans alabildiğimi düşündüm açıkçası şu ana kadar. Eğer yeterli güç alıp almadığını öğrenebilirsem yeterli olmaması durumunda direk 8 pin bir PSU almak isterim. Bu arada bu kartın fanlarını nasıl kontrol edebilirim tam performansta otomatik olarak çalışmasını yani?

Ben sözde elektrik mühendisiyim, ben de öyle düşünmüştüm :) sonra hayal kırıklığına uğradım.

6 pin demek +75W demek, 8 pin demek +150W demek. Her +2 pin +75W daha demek.

2 tane, aynı kablo dan gelen 6 pini birleştirip 8 pin yaparsanız, giriş olarak ekran kartını ikna edersiniz, ama toprak ve besleme ortak olduğu için o +150W'ı elde edemezsiniz. 75'in üzeri, 150'nin aşağısı bir değer elde edersiniz.

Dip not: ekran kartlarının bağlı olduğu PCI E girişi 75W'a kadar güç verir. Ek pinler de, yukarıda dediğim gibi güç verir. Bu yüzden 6 pin girişi olan bir ekran kartı 75 + 75 = 150W güç çekebilir.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı