R5 2600X ve RX 580 Pulse sisteme 500W PSU yeter mi?

Ben sözde elektrik mühendisiyim, ben de öyle düşünmüştüm :) sonra hayal kırıklığına uğradım.

6 pin demek +75W demek, 8 pin demek +150W demek. Her +2 pin +75W daha demek.

2 tane, aynı kablo dan gelen 6 pini birleştirip 8 pin yaparsanız, giriş olarak ekran kartını ikna edersiniz, ama toprak ve besleme ortak olduğu için o +150W'ı elde edemezsiniz. 75'in üzeri, 150'nin aşağısı bir değer elde edersiniz.

Dip not: ekran kartlarının bağlı olduğu PCI E girişi 75W'a kadar güç verir. Ek pinler de, yukarıda dediğim gibi güç verir. Bu yüzden 6 pin girişi olan bir ekran kartı 75 + 75 = 150W güç çekebilir.

Üzdü :( Ben şu anda farkettimde benim ekran kartı fanları dönmüyor. Ekran kartı sıcaklığı 31 derece, sanırım belli bir sıcaklık değerinden sonra devreye giriyor. Fanları nasıl kontrol ediyorsunuz? Sapphire TRIXX adında bir yazılımı var kartın buradan mı yapılıyor acaba?

Üzdü :( Ben şu anda farkettimde benim ekran kartı fanları dönmüyor. Ekran kartı sıcaklığı 31 derece, sanırım belli bir sıcaklık değerinden sonra devreye giriyor. Fanları nasıl kontrol ediyorsunuz? Sapphire TRIXX adında bir yazılımı var kartın buradan mı yapılıyor acaba?
Radeon'un kendi yazılımı altında wattman bölümünden kontrol ve ayar yapabilirsiniz.
Ayrıca şuna da dikkat edin. Önemli olan psu'nun toplam watt değeri değil 12 volt üzerinden ne kadar watt verebildiğidir. Tabi bunu sorunuza istinaden cpu ve gpu için söylüyorum. Bu enerjiyi kaç kanaldan sağladığına da dikkat etmek lazım. Bazen yeterli watt olsa da tek kanal üzerinden bunu veremeyebiliyor. Bu da arkadaşın dediği gibi performans düşüşüne sebep oluyor.

Radeon'un kendi yazılımı altında wattman bölümünden kontrol ve ayar yapabilirsiniz.
Ayrıca şuna da dikkat edin. Önemli olan psu'nun toplam watt değeri değil 12 volt üzerinden ne kadar watt verebildiğidir. Tabi bunu sorunuza istinaden cpu ve gpu için söylüyorum. Bu enerjiyi kaç kanaldan sağladığına da dikkat etmek lazım. Bazen yeterli watt olsa da tek kanal üzerinden bunu veremeyebiliyor. Bu da arkadaşın dediği gibi performans düşüşüne sebep oluyor.

Cevabın için teşekkür ederim.

Sanırım PSU değiştirmem gerekiyor çünkü 6+2 pin olarak 100W enerji alıyor şu anda. İlk sayfada yorum olarak biri FSP'nin bir ürününü paylaşmış aynısı bulunduğum ülkede yok fakat 650W olanı var. Aşağı link olarak ekliyorum.

Bu dediğiniz değerlere uyuyor mu acaba?

Wattman'den de yapabilirsiniz ama Trixx öneririm. Daha pratiktir.

Cevabın için teşekkür ederim.

Sanırım PSU değiştirmem gerekiyor çünkü 6+2 pin olarak 100W enerji alıyor şu anda. İlk sayfada yorum olarak biri FSP'nin bir ürününü paylaşmış aynısı bulunduğum ülkede yok fakat 650W olanı var. Aşağı link olarak ekliyorum.

Bu dediğiniz değerlere uyuyor mu acaba?
Sitenin dilini tam bilemiyorum ama altta İngilizce kısımda 140-265 arası kanal başı voltaj verebileceği yazıyor. Bu durumda her biri ayrı ayrı cpu ve gpu için aşırı yükleme durumunda da yeterli olacaktır. Ayrıca modüler olması da avantajlı. Ancak marka hakkında bilgim yok onu söyleyeyim :)

Ekran kartı sadece watt çekmez, PSU'dan gelen 6 veya 8 pinlik hattan yeterli amper beslemesi alamazsa sıkıntı olur. Ekran kartının amper ihtiyacı ve PSU'nun verebileceği değerlere ulaşmak zor. O yüzden totalde power değeri yüksek PSU'ların 6-8 pin güç hatlarındaki amper gücü de yüksek olur.
Ayrıca 80 plus sertifikaları olan ürünler bu değerleri ve verimlilikleri sağlayabilmek için kaliteli bileşenlerden oluşurlar.
Ülkemiz elektriği kalitesiz olduğundan PSU nesiller boyu kendini ve bileşenleri daha iyi besleyip, korur.
Bir de PSU kapasitesinin sınırlarından uzak kullandığından az ısınır ve fan sesi az olur.

Son düzenleme:
Sitenin dilini tam bilemiyorum ama altta İngilizce kısımda 140-265 arası kanal başı voltaj verebileceği yazıyor. Bu durumda her biri ayrı ayrı cpu ve gpu için aşırı yükleme durumunda da yeterli olacaktır. Ayrıca modüler olması da avantajlı. Ancak marka hakkında bilgim yok onu söyleyeyim :)

Sitenin dili Thaice hocam, Thailand'da büyük bir e-ticaret sitesi lazada. Aslında bu PSU'yu yani FSP HYDRO'yu bu forumdan tavsiye ettiler hemde 5-6 farkılı kişi tavsiye etti ayrı ayrı.

Ekran kartı sadece watt çekmez, PSU'dan gelen 6 veya 8 pinlik hattan yeterli amper beslemesi alamazsa sıkıntı olur. Ekran kartının amper ihtiyacı ve PSU'nun verebileceği değerlere ulaşmak zor. O yüzden totalde power değeri yüksek PSU'ların 6-8 pin güç hatlarındaki amper gücü de yüksek olur.
Ayrıca 80 plus sertifikaları olan ürünler bu değerleri ve verimlilikleri sağlayabilmek için kaliteli bileşenlerden oluşurlar.
Ülkemiz elektriği kalitesiz olduğundan PSU nesiller boyu kendini ve bileşenleri daha iyi besleyip, korur.
Bir de PSU kapasitesinin sınırlarından uzak kullandığından az ısınır ve fan sesi az olur.

Birde Thailand'ın elektriğini gör sen hocam 6 aydır burada yaşıyorum lanet ettim yani zarar veriyor gibi cihazlara çok aklıma getirmemeye çalışıyorum :) Türk yemeklerinin ,elektriğinin ve prizlerinin değerini buraya gelince anladım :D 80+ uygun pin girişleri olan bilinen bir markanın her hangi bir PSU modelini alırsan iş görür diyorsun yani anladığım kadarı ile.

Evet ve ayrıca 600 Watt ve üzeri alırsan ilerde ekran kartını yükselttiğinde kullanmaya devam edersin.
Aldığın PSU'yu yıllar sonra kuracağın ikinci sisteminde de kullanabilmelisin bence.
Ben FSP HYDRO G 750 WATT 80 plus gold tam modüler kullanıyorum mesela.
Ekran kartım rx 480 önceki sistemimden kalma, yaz aylarında rtx 2070 veya 2080'e geçmeyi düşünüyorum. 9600k işlemci ve 16 gb RAM ile sorunsuz bir geçiş olacak
Şu anki ekran kartıyla PSU'nun fanlarının adam akıllı çalıştığını görmedim, zorlanmadığından sessiz modda gibi farkettirmiyor kendini.
Amd 270x ile High Power 500 watt kullanıyordum. Mübarek fön makinesi gibi sıcak hava üflüyordu.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı