R5 3400G sistem bazen açılıp bazen açılmıyor

Merhabalar herkese.

AMD Ryzen 5 Pro 3400G 3.7GHz (Turbo 4.2GHz) 4 Core 8 threads 6MB cache 12nm AM4 işlemci - soğutuculu.
Aerocool 500W 80+ Cylon serisi aktif PFC, RGB LED güç kaynağı ae-cylnP500.
TX K3 300W 2xusb ATX bilgisayar kasası (TXCHK3P300)
Adata 240GB SU630 SATA 3.0 2.5" SSD (520 MB okuma / 450 MB yazma)
Corsair 2x8GB Vengeance LPX siyat 3200MHz CL16 DDR4 Single kit RAM
Gigabyte B450M S2H 3600MHz(OC) DDR4 soket AM4 M.2 HDMI DVI VGA mATX anakart.
ViewSonic 23.6" VX2458-MHD 144Hz 1ms 2X HDMI DP FHD FreeSync Gaming monitör.

Sorun:

Sorunu birkaç farklı şekilde yaşıyorum.
1) Bilgisayarı akşamdan akşama kullanıyorum. Günün diğer saatlerinde genellikle kapalı olarak duruyor. Hiç açmıyorum. Sabahtan akşama kadar çalışıp gelip bilgisayarın Power tuşuna bastığımda kasa üzerindeki mavi Power ışığı yanıyor.
Fanların hepsi çalışmaya başlıyor. Power'ın üzerindeki LED'ler falan yanmaya başlıyor. Fakat anakartın standart "dıt" sesi gelerek işletim sistemi başlamaya geçmiyor. Aynı zamanda klavyenin ışıkları, farenin ışıkları yanmıyor. Ekrana görüntü gelmiyor.
Sadece fanlar çalışıyor. Bir müddet bu şekilde fanlar dönüyor. Daha sonra ne oluyorsa oluyor. Bir anda işlemci fanı 1 saniyeliğine falan daha hızlı dönmeye başlayıp tekrar yavaşlıyor ve dıt sesi gelip bilgisayar kendini başlatıyor. Bu birinci senaryo.

2) Ikinci senaryoda ise gene aynı şekilde bilgisayarın Power tuşuna basıyorum. Gene aynı şekilde Power ışığı yanıyor. Power'ın LED ışığı yanıyor. Mouse klavye ışıkları ya da ekran gelmiyor. Kasanın yan kapağını açıp, biraz bekledikten sonra aynı
Şekilde işlemci fanı 1 saniyeliğine daha hızlı dönüp anında yavaşlayarak dıt sesi gelip sistemi başlatıyor.

3) Üçüncü senaryoda ise kasanın tuşuna basıyorum. Herhangi bir ışık yanmıyor. Herhangi bir fan dönmüyor. Sanki tuşa hiç basmamışım gibi, Power düğmesi kapalı gibi, bilgisayarın elektrik fişi takılı değilmiş gibi, hiçbir şey olmuyor. Power tuşu
Çalışmıyor gibi hiçbir şey olmuyor. Ne fan dönüyor, ne ışık yanıyor ne bir şey oluyor. Power kablosunu çıkartıyorum. Bir süre bekliyorum. Bu süre bazen 3 dakika bazen 5 dakika bazen 10 dakika (ne zaman sıkılacağıma bağlı), sonra tekrar takıyorum.
Hiçbir işlem yapmama rağmen, hiçbir değişiklik yapmama rağmen aynı Power tuşuna aynı şekilde basmama rağmen biraz önce açılmayan kendisi değilmiş gibi tık diye açılıyor.

4) Bütün bu senaryolarda bilgisayar açıldıktan sonra herhangi bir problem yaşamıyorum. Kesintisiz bir şekilde oyun da oynuyorum. Video da izliyorum. Günlük kullanımıma da devam ediyorum. Hiçbir sıkıntı olmuyor. FPS oyunlarında
Kısa süreli anlık bir FPS düşmesi yediğim oluyor. Bu biraz sorun. Nedenini bilmiyorum. Bazen ekran tamamen donuyor ve birkaç saniye sonra bütün o birkaç saniyelik duraksamadaki bütün görüntüler bir anda gerçekleşip kaldığım yerden devam ediyorum.
Bazense FPS düşüp biraz sıkıntı yaptıktan sonra yavaşladıktan sonra tekrar eski haline geliyor. Bu 1-2 saniye içerisinde düzeliyor. Bütün senaryoların ortak özelliği ise şu. Bilgisayar açıldıktan sonra eğer bir şekilde uyku moduna girerse,
Aynı şekilde bu senaryolardan birisini baştan yaşıyorum. Gene açılmıyor. Ya da bilgisayarı bir şekilde kapatırsam tekrar açamıyorum. Yeniden başlat falan dediğimde sorun olmuyor. Ya da başlat menüsünden kapatıp, tekrar bilgisayarı açtığımda gene sorun olmuyor.
Ama bilgisayarı kapattıktan 5 dakika sonra gelip açarsam eğer bu senaryolardan herhangi birisi ile karşılaşıyorum. Birkaç kere bilgisayar çalışırken kendi kendini resetledi. Anında tekrar açıldı. Neden olduğunu bilmiyorum. Resetlediği sırada
FPS oyunundaydık. Çok fazla kastıran ya da yüksek ayarlarda oynadığım işlemciyi yoran bir oyun da değil açıkçası. İşlemci hiç kendini kasmıyor bile, fanını bir kademe daha hızlı çevirmeye dahi ihtiyaç duymuyor.

Bu arada ondan da bahsedeyim. Bilgisayarda kesinlikle kendini çok yoracak zorlayacak herhangi bir işlem yapmıyorum. Ki bu senaryoların hiçbirisinde de fanlar aşırı dönüyor, fazlaca ses geliyor, bir anda büyük bir yük biniyor gibi bir şey söz konusu değil.
Hiçbir senaryoda fanlarımın aşırı sesli veya hızlı döndüğü, işlemcinin kendini çok kastığı, bilgisayarın yüklendiği bir durum olmuyor. Oyundayken de YouTube'da gezinirken nasılsa aynen o şekilde davranıyor bilgisayar. Çok da rahat ediyor.
Ama neden bunlarla karşılaşıyorum bilmiyorum. Bilgisayarı alalı 1 hafta olmadı. Aldığım günden beridir böyle. Bir tek aldığım gün tuşa bastığım anda direk açıldı. Daha sonra Driver'ları güncelledim. Driver Booster denen programı kurdum.
Onunla da birkaç driver güncelledim. Daha sonra da sildim zaten bilgisayarımdan. Manuel olarak kurdum driverları. Komple format atınca düzelecek bir sorun ise format atayım. Power ise Power değiştireyim. Ya da ne bileyim. Her ne ise onu yapayım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam yanlış görmediysem sisteminizde bir depolama birimi kullanıyorsunuz o da Adata SSD.

O SSD kronik sorunlu hocam ama sorun ondan mı kaynaklanıyor pek emin olamadım tahmin yürütüyorum. Ama o SSD'de problem var onu bilin.

Teşekkürler cevap için hocam. Peki bu sorun bu tür problemlere yol açabilir mi?

Eğer SSD'nin sağlığı çok azalmışsa evet bu tarz problemler olabilir. Sonuçta hiçbir sistem depolamasız çalışmaz ki sizin sahip olduğunuz SSD'nin SU630 modeli sorunlu.

CrystalDiskMark ve CrystalDiskInfo programlarını indirin ve SSD'yi kontrol edin ve sonucu buraya atın bir bakayım.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…