R5 3500 sistemde "ntoskrnl.exe" mavi ekran hatası

İşletim sistemi
Windows 10

bombastik54

Zeptopat
RAM
8 GB
SSD veya HDD modeli
480 GB SSD
Ekran kartı
RX 550
Anakart
B450M S2H
İşlemci
R5 3500
PC Edge YouTube'da video izlerken mavi ekran veriyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
CLFS.sys çöküyor. Diskle alakalı hata alınıp hiç bu dosya sisteminin çöktüğünü görmedim. (Common Log File System.)
Ama çökmüş sonuç olarak.

Diskle alakalı sorununuz var.

HD Tune Pro ile "Quick Scan" kapalı şekilde tüm disklerinize "Error Scan" yapın.
Sonuçların ekran görüntüsüne ek olarak Health ve SMART verilerinin de ekran görüntülerini paylaşınız.

HD tune taramasını başlattım birazdan paylaşacağım.

Dosya Ekleri

• pic-20220514-230451.png
    139,5 KB · Görüntüleme: 42
  • pic-20220514-230509.png
    133,8 KB · Görüntüleme: 37
Güzel bir örnek bulmuşken öğretici bir şeyler karalamak istiyorum. "UNEXPECTED_STORE_EXCEPTION (154)" mavi ekranında neler yapmalı?

Buradaki Store, isim benzerliği olmasına rağmen Windows Store değildir :3 Store Manager sisteminizdeki önbelleklemeden sorumlu bileşendir. Windows 7 ile eklenmesine rağmen Windows 8'de eklenen "bellek sıkıştırma" özelliği ile daha kapsamlı bir hale gelmiştir.

Windows 8'den beri bellek sıkıştırma işlemi MemCompression işlemi ile yapılır. Ancak bu işlemi görev yöneticisinde göremezsiniz. Bellek sıkıştırmanın olayı page file dosyası için gereken alanı azaltmaktır. 3 ana sebebi: Hatalı çalışan RAM, hatalı çalışan disk veya "storage stack" içinde arızaya yol açan sürücüler. (AHCI sürücüsü, disk yazılımları, antivirüsler, sistem yedekleme programları)

Sizin yüklediğiniz Dump dosyasını inceleyelim.

Gördüğünüz gibi hatalı işlem, üstte yazdıklarımı doğrulayacak şekilde MemCompression işlemi. Hata sebebi olarak belleğin bir kısmının girdi çıktı sistemindeki bir hatadan dolayı okunamadığını söylüyor.
Şimdi WinDbg'un bize verdiği argümanlardan ikincisini kurcalayalım ve hatanın sebebini bulalım.

4: kd> dt _EXCEPTION_POINTERS ffffee0d131cb1d0
nt!_EXCEPTION_POINTERS
+0x000 ExceptionRecord : 0xffffee0d`131cc158 _EXCEPTION_RECORD
+0x008 ContextRecord : 0xffffee0d`131cb990 _CONTEXT

İşletim sisteminin attığı exception'ı incelersek burada sıkıştırılmış bir page'i tekrar açarken hata aldığımızı belirtiyor. Buna yol açabilecek en büyük 2 sebep depolama cihazlarının sürücüsündeki bir problem veya donanımsal bir sorundur.

Pointerın işaret ettiği hatalı adrese gidersek page'in neden açılamadığını görebiliriz. Buradaki page hatalı (junk) bir değer barındırıyor ve bu yüzden açılamamış. Sorunu ve adresi tespit ettiğimize göre stacki açma vakti geldi.

Bir page fault ile başlıyoruz çünkü adres artık orijinal işlemin değil, sıkıştırılmış belleğin parçası. Daha sonra ise raporun başında gördüğümüz hata veren RtlDecompressBufferXpressLz fonksiyonu kullanılıyor ve kalanının çorap söküğü gibi geldiğini söyleyebiliriz.

Referans: Debugging Stop 0x154 - UNEXPECTED_STORE_EXCEPTION

Peki sorunu çözmek için ne yapmalı? Disk ve RAM'leri test etmek gerekiyor. Bu işlemin önemli bir parçası olduğu için şu rehbere gidip sanal belleği ayarlayın. Kullandığınız SSD'nin firmware'ını güncelleyin. SATA kablosunu değiştirin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…