R5 3500X ve RX 5700 XT darboğaz yapar mı?

Lakuri

Picopat
Daha fazla  
Merhabalar, 3500X ve ASUS RX 5700XT Dual Evo'nun bulunduğu bir sistem alacağım ancak kullanacağım ekran 1080P olacak. Forumda baktığım kadarıyla herkes böyle bir sistemin 1080P'de darboğaz yaşayacağı 2K'da tam performans vereceğini söylüyor.

Esasında 2K'da sistem daha çok kaynağa ihtiyaç duymuyor mu? Ben mi yanlış biliyorum bunca senedir? Birisi aydınlatabilir mi? Esas bu sistemde işlemci açısından darboğaz yaşamamak için 1080P kullanılması gerekmez mi?

Teşekkürler.

Merhabalar, 3500X ve ASUS RX 5700XT Dual Evo'nun bulunduğu bir sistem alacağım ancak kullanacağım ekran 1080P olacak. Forumda baktığım kadarıyla herkes böyle bir sistemin 1080P'de darboğaz yaşayacağı 2K'da tam performans vereceğini söylüyor.

Esasında 2K'da sistem daha çok kaynağa ihtiyaç duymuyor mu? Ben mi yanlış biliyorum bunca senedir? Birisi aydınlatabilir mi? Esas bu sistemde işlemci açısından darboğaz yaşamamak için 1080P kullanılması gerekmez mi?

Teşekkürler.

Çözünürlük arttıkça ekran katının görevi artıyor işlemcinin azalıyor öyle bir şey çözünürlük azaldıkça darboğaz artar.

Teşekkürler.
Çözünürlük arttırmak ekran kartının yükünü arttırır ve sistem daha az FPS verir. İşlemci az kare işlediği için sorun olmaz. Düşük çözünürlükte ise ekran kartı zorlanmadığı için FPS artar ve işlemciye daha fazla yük biner.

Çözünürlük arttırmak ekran kartının yükünü arttırır ve sistem daha az FPS verir. İşlemci az kare işlediği için sorun olmaz. Düşük çözünürlükte ise ekran kartı zorlanmadığı için FPS artar ve işlemciye daha fazla yük biner.
Bu dar boğaz esasında FPS düşüşüne sebep olmuyor o zaman sadece kartın 200 fps vermesi gerekirken 150 fps vermesine sebep oluyor. Sonuç olarak genel olarak 60 fps üstüne kalmam garanti?

Tam olarak nedeni nedir? Nasıl oluyor yani?

Ekran kartı oyun için işlemci iş için daha önemli (yanlışsa düzeltin)
Çözünürlük görüntü kalitesi arttıkça ekran kartının görevi daha da artar daha çok çalışır daha zorlanır işlemci burada pek bir şey yapmaz. Anlatamadım büyük ihtimal kusura bakmayın.

Bu darboğaz esasında FPS düşüşüne sebep olmuyor o zaman sadece kartın 200 FPS vermesi gerekirken 150 FPS vermesine sebep oluyor. Sonuç olarak genel olarak 60 FPS üstüne kalmam garanti?

O kadar da fazla olmuyor fark ama evet 60FPS'den aşağıya düşmezsiniz. Merak etmeyin.
Ekran kartı oyun için işlemci iş için daha önemli (yanlışsa düzeltin)
Çözünürlük görüntü kalitesi arttıkça ekran kartının görevi daha da artar daha çok çalışır daha zorlanır işlemci burada pek bir şey yapmaz. Anlatamadım büyük ihtimal kusura bakmayın.

Her bileşen oyun için önemli. Mesela RAM'lerin çift kanal olması tek kanal olmasından %15-20 daha iyidir. Veya SSD kullanmak oyunlarda HDD'ye nazaran çok daha iyi performans verir.

O kadar da fazla olmuyor fark ama evet 60FPS'den aşağıya düşmezsiniz. Merak etmeyin.
Bütçem el verdiğince düzgün bir sistem toplamaya çalışıyorum ancak ekran kartları bu aralar uçuşa geçmiş durumda en azından işlemcilerdeki piyasa biraz daha durgun. İleride işlemciyi yükseltmem daha kolay oluyor. Bu şekilde bu sistemi 4-5 hatta 6 yıl bile kullanbileceğimi düşünüyorum.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı