R5 3600 5600XT sistem açılmıyor

FaustiN

Hectopat
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci Hemşire
Elektrikli süpürge kasaya değdikten sonra dondu bilgisayar, arada oluyordu anlam veremediğim bir şekilde, ve her zaman yaptığım gibi kapayıp açmayı denedim ancak açılmadı. Anakartta EZ Debug LED mevcut ve DRAM LED'i yanıyordu, birkaç defa söküp takma sonucunda LED artık yanmadı ve çıkarıp takmadan dolayı ayarlar sıfırlanmış olacağından direkt BIOS'a geçtim. RAM 2133MHz'di ve normali olan 3600Ü seçtim. Kaydedip çıktım ve bir daha da açılmadı bilgisayar. BIOS'a bile gelmiyor. Hiçbir Debug LED yanmıyor. Power tuşuna bastığımda kasa elektrik alıyor, fanlar dönüyor, LED'ler yanıyor ancak görüntü alamıyorum. Ekran kartı ile ilgili mi acaba?

Anakart MSI X570 PRO.
İşlemci R5 3600.
Ekran kartı Sapphire 5600XT Pulse.
RAM G.Skill Ripjaws V DDR4 2*8 GB 3600MHz CL18.
PSU Gigabyte B700H.
Depolama Samsung Evo 970 1TB.

Son düzenleyen: Moderatör:

Sorun süpürge ile alakalı olmayabilir, arada oluyordu dediğine göre daha önce de yaşamışsın bu durumu.
Temassızlık gibi bir durumda olabilir, Süpürge dokundumu yoksa çarptımı?
Öncelikle görüntü gelmediği için ve ekran kartından şüphelendiğin için sana tavsiyem ekran kartını söküp mümkünse monitörü anakartına bağlaman. Sorun ekran kartındaysa anlarsın.
Ama bana kalırsa BIOS'dan RAM ayarlarından sonra olduğu dediğin için BIOS'u sıfırlamanı öneririm.
Arkadaşlar pilini çıkartma tavsiyesini vermiş bunun için zaten.
Eğer bu işlemlerden sonra hala çalışmıyorsa RAM'leri tekli takmayı dene, anakartında 4 RAM slotu gördüm.
Anakartında öncelikli olarak şu slotlara takılması gerekiyor gibi bir olay varsa ona uyumlu tak.
Ve bunları yaparken statik elektrik olayına dikkat et. Göz yaparken kaş çıkarırsın yoksa.

Boşuna kompresör kullanın denmiyor işte.
Kendimi tam açıklayamamışım Süpürge kasa için değildi, ev temizliği esnasında süpürgenin ucu kasaya yandan değdi.
sana tavsiyem ekran kartını söküp mümkünse monitörü anakartına bağlaman.
İşlemcide dahili gpu bulunmuyor, açılacak mı ki?
statik elektrik olayına dikkat et.
Bunu biraz açıklar mısınız ne demek tam bilmiyorum

Bunu biraz açıklar mısınız ne demek tam bilmiyorum.

Şu şekilde anlatsam doğru olur mu bilemedim ama benzer mantık yürütebilirsin. Yanlışım varsa düzelten olursa müteşekkir olurum.
Hiç yaşadın mı bilmiyorum ama bazen birşeylere dokunurken anlık elektrik çarpmış gibi olur ve hatta çıt diye bir ses bile gelebilir. İşte bu senin üzerinde oluşan elektrik yükünün anlık karşı tarafa geçmesi.
Yada okul zamanı hiç denk geldin mi bilmiyorum 90'lı yıllarda bile okullarda yapılırdı deneyi gerçi.
Kalem, tarak, balon vs. ile yapılan deneyler vardı kağıtları falan kaldırıyordu .

Bundan dolayı anakarta dokunurken dikkatli olman gerekir. Ben garanti olması için her zaman eldiven kullanıyorum.
Belki senin bilgisayarda bu tarz durum olmuş olabilir. Son tavsiyem bilgisayarını tekrar deneyeceğin zaman yapacağın ilk işlem kasaya bağlı olan bütün kablolarını söküp bilgisayarı açma kapama tuşuna 15 20 saniye falan basılı tut. Sonra kabloları bağlayıp açmayı dene. Sıkıntın bu da olabilir.

Anladım teşekkürler.

Kablolardan kastınız klavye mouse hdmi gibi kablolar mı yoksa psu dan gelen kablolar mı?

Anladım teşekkürler.

Kablolardan kastınız klavye mouse hdmi gibi kablolar mı yoksa psu dan gelen kablolar mı?
Bununla ilgili çok söylem varyasyon var. Kimisi içindeki bütün parçalarıda söküyor. Hatta yanlış hatırlamıyorsam zamanında anakartı sök toprağa değdir yazanı bile görmüştüm.
Benim yöntemim bütün dıştan bağlanan kabloları sökmekti. 1 kere başıma gelmişti ve bu şekilde uyguladığımda sorun çözülmüştü.

Deneyeceğim teşekkürler
Öncelikle yardımcı olan herkese çok teşekkür ederim.

Tüm sistemi söktüm, tozlarını aldım, macunu yeniledim, bios pilini çıkartıp beklettim, tekrar birleştirdim ve açıldı.

Ancak bunların hepsini tek seferde yaptığım için sorun neydi ve nasıl çözüldü anlamadım bile ama sorun değil. Sonuçta önemli olan açılmış olması.

Tekrardan hepinize çok teşekkürler

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…