R5 3600 95 dereceleri görüyor

atakannuss1

Hectopat
Daha fazla  
İşlemcim aşırı derecede ısınıyordu. Bugün termal macununu yeniledim, ardından undervolt işlemi yaptım. Cinebench'te eskisine kıyasla daha az derece alıyorum; 100 dereceleri geçip kapanan işlemci şu an 90 dereceyi neredeyse geçmiyor. Ama OCCT'de hâlâ 2 dakika sonrasında 95 dereceleri görüp aşabiliyor ve boşta da genelde 55 derece civarında oluyor.

Bu termal macundan kaynaklı olabilir mi, yoksa işlemci fanını mı değiştirmem gerekir? İşlemcim Ryzen 5 3600 ve stok fan ile kullanıyorum. Kullandığım termal macun da görseldeki.

Dosya Ekleri

• 57FB83F1-C393-4FE8-8466-BABC6FE36D8F.png
    57FB83F1-C393-4FE8-8466-BABC6FE36D8F.png
    475,6 KB · Görüntüleme: 29
  • Desktop Screenshot 2025.09.23 - 00.40.31.69.png
    Desktop Screenshot 2025.09.23 - 00.40.31.69.png
    146 KB · Görüntüleme: 41
  • Desktop Screenshot 2025.09.23 - 00.43.35.06.png
    Desktop Screenshot 2025.09.23 - 00.43.35.06.png
    1 MB · Görüntüleme: 28
İşlemcim aşırı derecede ısınıyordu. Bugün termal macununu yeniledim, ardından undervolt işlemi yaptım. Cinebench'te eskisine kıyasla daha az derece alıyorum; 100 dereceleri geçip kapanan işlemci şu an 90 dereceyi neredeyse geçmiyor. Ama OCCT'de hâlâ 2 dakika sonrasında 95 dereceleri görüp aşabiliyor ve boşta da genelde 55 derece civarında oluyor.

Bu termal macundan kaynaklı olabilir mi, yoksa işlemci fanını mı değiştirmem gerekir? İşlemcim Ryzen 5 3600 ve stok fan ile kullanıyorum. Kullandığım termal macun da görseldeki.
Stok fan ve o macunla normal.

Macun yerine diş macunu da kullansan aynı performansı alacağını düşünüyorum o macunlar beş para etmez. Uygun bir şey alayım diyorsan;

Üstteki performansı MX-6'ya yakındır düzgün kullanırsan 6 ay seni götürür sıcaklıklarında 10-15 derece arası düşecektir. Alabilirsen tabikide daha da kaliteli macun önerebilirim.

Bu ürün hakkında bilgim yok. Thermal Grizzly, Cooler Master, Noctua gibi markalara bakabilirsiniz. Uzun süre Cooler Master Mastergel Maker kullandım ve gayet memnun kaldım. Bir süredir de Thermal Grizzly Kryonaut kullanıyorum ve şimdilik memnunum. Noctua yine üzmez ama hali hazırda ülkede satışı var mı bilmiyorum. Onun haricinde Arctic MX4 ve MX6 yine çok kullanılan macunlar ama dikkat etmezseniz çok kolay pump-out oluyorlar. Bunlar haricinde tabii ki daha iyileri veya denkleri vardır ama kullanmadığım bir ürün hakkında tavsiye vermek istemem. Küçük bir araştırma ile bütçenize uygun başka marka modeller de bulabilirsiniz.

Bu ürün hakkında bilgim yok. Thermal Grizzly, Cooler Master, Noctua gibi markalara bakabilirsiniz. Uzun süre Cooler Master MasterGel maker kullandım ve gayet memnun kaldım. Bir süredir de Thermal Grizzly Kryonaut kullanıyorum ve şimdilik memnunum. Noctua yine üzmez ama halihazırda ülkede satışı var mı bilmiyorum. Onun haricinde Arctic MX4 ve MX6 yine çok kullanılan macunlar ama dikkat etmezseniz çok kolay pump-out oluyor. Kısaca biraz bütçe işi.

Hocam hepsini neredeyse kullandım 4-5 senedir en iyisi cidden thermall grizzly şimdiki laptopuma sürdüğüm zaman boştayken fanları bile kapatıyor.

Hocam hepsini neredeyse kullandım 4-5 senedir en iyisi cidden thermall grizzly şimdiki laptopuma sürdüğüm zaman boştayken fanları bile kapatıyor.
Örneğin thermal grizzly'nin bazı modelleri laptoplar için önerilmiyor. Sürekli yüksek sıcaklık altında kalınca iletken özelliğinin çok çabuk kaybolduğunu, macunun kuruduğunu söylüyorlar. Bu sebeple 6 ayda bir macun değişimi öneriliyor. Ben 1gr kryonaut'u masaüstü PC ve iki adet PS4 için kullandım. Masaüstü zaten çok ısınmıyor ama 7-8 ay sonra konsolların macun durumu ne olacak merak ediyorum.

Bu arada termal macunun ömrünün 6 ay olması kadar doğal bir şey yok hele laptop gibi soğutma çözümü inanılmaz zayıf bir üründe.

Bu arada termal macunun ömrünün 6 ay olması kadar doğal bir şey yok hele laptop gibi soğutma çözümü inanılmaz zayıf bir üründe.
İyi bir macun kullanıldığında 6 ay, yenileme işlemi için oldukça kısa bir süre. En basitinden, yeni aldığınız bir laptopu 6 ay sonra termal bakım için kurcalatmazsınız. Tabii biraz da tercih ve kullanım tarzı meselesi, ben termal bakımın 1-1.5 yılda bir yapılması gerektiğini düşünüyorum. Thermal grizzly mevzusunda ise maalesef macunun formülü bu, sürekli yüksek sıcaklık altında kalması halinde -bildirilenlere göre- özelliğini çabuk yitiriyor.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı