R5 3600 Cinebench değerleri

Yer
Bursa
Merhaba öncelikle. Havaların ısınmasıyla ve stok soğutucu kullandığım için işlemcim üzerinde sucuk pişirilir hale gelmişti. Öyle ki Doom Eternal oyununda %60 70 CPU kullanımında 75'li dereceleri görüyordum. Boşta ise 50 60 civarında geziyordu. Undervolt yapmaya karar verdim. 1.1 değerinden 0.95 değerine getirdim ve Cinebench testi yaptım. Undervolt yapmadan önce Cinebench testi bile yapamıyordum 93 dereceyi görmüştü. Bu testte en yüksek 82 dereceyi gördü yük altında. Test puanım nasıldır? Verdiğim voltaj işlemcim için yeterli mi yoksa daha mı az daha mı fazla olmalı? (Söylenilenlerin aksine test sırasında mavi ekran almadım ama umarım normal kullanımda da almam.)

resim_2022-06-06_151520959.png
Ekran Alıntısı.PNG

Son düzenleyen: Moderatör:
Girdigin voltaj cok az. Normal bir 3600 yaklasik 10000'e yakin skor aliyor. Mavi ekran almamanin sebebi Core ratioyu Auto da birakman.

Girdigin voltaj cok az. Normal bir 3600 yaklasik 10000'e yakin skor aliyor. Mavi ekran almamanin sebebi Core ratioyu Auto da birakman.

Bilen biri voltajın çok az olursa mavi ekran alırsın. Testte mavi ekran alırsan biraz yükseltirsin demişti mavi ekran almadım. Emin miyiz çok düşük olduğuna yükseltmeli miyim? Yoksa kullanayım mı böyle?

Bilen biri voltajın çok az olursa mavi ekran alırsın. Testte mavi ekran alırsan biraz yükseltirsin demişti mavi ekran almadım. Emin miyiz çok düşük olduğuna yükseltmeli miyim? Yoksa kullanayım mı böyle?

Bak canim arkadasim. Sen sadece voltaji değiştirdiğin icin islemci ona gore otomatikman carpan ayarliyor. CPU Core ratioyu manuel olarak 38 yapip 0.95 voltaj ver bakalim ne olacak 😁

Mavi ekran almamanın sebebi @deadfellow'un da dediği gibi Core Ratio'yu Auto bırakman. Voltaj ayarı yapılmamış 3600'de Boost hızındayken voltaj 1.45v civarına kadar çıkıyor. Fakat buradaki asıl sıkıntı voltajın düşük olması ve aldığın skordan çok bu voltaj ve bu hızda bile 82 dereceyi görmen. Aynı işlemciyi birkaç ay öncesine kadar ben de kullanıyordum. Yükte stok soğutucu ile sabit 4.1GHz 1.3V'da kullanırken bile 80-85 derece, Turbo Boost kapalı 1.05 voltaj ve 3.6GHz'de kullanırken 55-65 dereceyi görüyordum. Soğutucunun montajında veya macunda bir problem olabilir.

Mavi ekran almamanın sebebi @deadfellow'un da dediği gibi Core Ratio'yu Auto bırakman. Voltaj ayarı yapılmamış 3600'de Boost hızındayken voltaj 1.45v civarına kadar çıkıyor. Fakat buradaki asıl sıkıntı voltajın düşük olması ve aldığın skordan çok bu voltaj ve bu hızda bile 82 dereceyi görmen. Aynı işlemciyi birkaç ay öncesine kadar ben de kullanıyordum. Yükte stok soğutucu ile sabit 4.1GHz 1.3V'da kullanırken bile 80-85 derece, Turbo Boost kapalı 1.05 voltaj ve 3.6GHz'de kullanırken 55-65 dereceyi görüyordum. Soğutucunun montajında veya macunda bir problem olabilir.

Peki işin sonucunda yeni bir soğutucu ya da macun alana dek şu anki ayarlarımda kullanmamın bir sakıncası var mıdır? Performans durumu falan negatif pozitif yönde nasıl etkilenir? Zararlı olur mu işlemci için?

Bence kendin voltaj düşürmek yerine BIOS'tan PBO ve Core Performance Boost'u kapat. İşlemci hiç Boost açmadan 3.6GHz'de düşük bir voltajda çalışır. Soğutma sorununu çözene kadar o şekilde kullanabilirsin.

Peki işin sonucunda yeni bir soğutucu ya da macun alana dek şu anki ayarlarımda kullanmamın bir sakıncası var mıdır? Performans durumu falan negatif pozitif yönde nasıl etkilenir? Zararlı olur mu işlemci için?

İşlemciye hiçbir zarari olmaz. Sadece normal bir 3600'den % 30 daha kötü calisan bir islemcin olur.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı