R5 3600 CPB vs manuel overclock

Slackers

Hectopat
Daha fazla  
Başlıktan da anlaşıldığı gibi R5 3600 işmlemcim var. Bu zamana kadar stok fanla kullandım. Baktım zorlanıyor gibi, macunu da bitmek üzereydi, fırsattan istifade kule tipi Arctic Freezer 34 e-Sports Duo aldım.

Ben CPB kapatmıştım, dayanmıyordu stok fana zaten. 90 üstü derecelere çıkıyordu. Şimdi kule tipi bir soğutucu da geldi CPB açmak faydalı mı? Verdiği ısı kadar performans sağlar mı? Yoksa onun yerine manuel overclock mu yapmalıyım? Ama bazı forumlarda da 3000 serisi işlemcilerin manuel overclockun sadece güç isteyen işlerde performans sağladığını ve tek çekirdek düşük güç isteyen işlerde performansının düştüğünü okudum. Ne kadar doğrudur bilemem. Onun dışında bir de PBO var ne olduğu hakkında çok bir fikrim yok. Çok işlemci tüketen oyunlar da oynamıyorum ama Vegas'dan ufak renderlar alıyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Aynı işlemci ile aynı durumu yaşayıp aynı soğutucuyu aldım. Açman sorun yaratmaz. Ben boştayken güç tasarrufuna alarak kullanıyorum. Oyun ve tasarım gibi işlerimde High performance seçeneğine geçiş yapıyorum. Sürekli High Performance olarak tutsam dahi çok ısınmıyor. Kasa gibi etkenler de önemli tabi.

Bu modlara geçiş olayı nedir? Ryzen master var bende ama ayarlarla oynamadım.
Soğutucum sıcaklığı tutacak kadar idare ediyo undervoltaj yapmaya şimdilik gerek yok gibi. Ama oc yaparsam zaten mecbur kalacağım.

Hayır. Manual OC daha iyidir fikrimce.

Eğer OC işleminde zorlanırsanız, buradan hazırladığım rehbere erişebilirsiniz.
Manual OC yapıldığı zaman işlemci ile birlikte gelen bazı özelliklerin de devre dışı kaldığını anlatan bir makale okumuştum. Ne kadar doğru tartışılır. Siz arada gözle görülür bir fark gördünüz mü? CPB ile aynı performansı göstermesi durumunda CPB açmak daha iyi değil midir?

Aynı işlemci ile aynı durumu yaşayıp aynı soğutucuyu aldım. Açman sorun yaratmaz. Ben boştayken güç tasarrufuna alarak kullanıyorum. Oyun ve tasarım gibi işlerimde High performance seçeneğine geçiş yapıyorum. Sürekli High Performance olarak tutsam dahi çok ısınmıyor. Kasa gibi etkenler de önemli tabi.
Nereden geçiş yapıyorsunuz bu modlara

Manual OC yapıldığı zaman işlemci ile birlikte gelen bazı özelliklerin de devre dışı kaldığını anlatan bir makale okumuştum. Ne kadar doğru tartışılır. Siz arada gözle görülür bir fark gördünüz mü? CPB ile aynı performansı göstermesi durumunda CPB açmak daha iyi değil midir?
Gözle görülür bir performans düşüşü yaşamadım. Soğutucum kötü olduğundan işlemcimin performansını düşürdüm fakat tüm oyunlarda istediğim performansı alıyorum.

Nereden geçiş yapıyorsunuz bu modlara
PowerPlanSwitcher adlı Microsoft Store uygulamasını kullanıyorum. Sağ alttaki bildirim çubuğuna aynı laptoplarda olduğu gibi bir tuş ekliyor bastığınızda tüm modlar arasında geçiş yapabileceğiniz bir menü açılıyor.

Gözle görülür bir performans düşüşü yaşamadım. Soğutucum kötü olduğundan işlemcimin performansını düşürdüm fakat tüm oyunlarda istediğim performansı alıyorum.
Güçlü bir soğutucu ile sonuçları paylaşmanızı bekleyeceğim. Konunuzu takibe alıyorum. Eğer fark oluşur ise kendi işlemcimde deneyeceğim.

PowerPlanSwitcher adlı Microsoft Store uygulamasını kullanıyorum. Sağ alttaki bildirim çubuğuna aynı laptoplarda olduğu gibi bir tuş ekliyor bastığınızda tüm modlar arasında geçiş yapabileceğiniz bir menü açılıyor.

Güçlü bir soğutucu ile sonuçları paylaşmanızı bekleyeceğim. Konunuzu takibe alıyorum. Eğer fark oluşur ise kendi işlemcimde deneyeceğim.
Kesinlikle fark olacaktır. Ben 4.4Ghz'lere kadar çıkmayı deneyeceğim ama maalesef işimden ayrıldığım için biraz erteledim sıvı soğutucu almayı.

Hayır. Manual OC daha iyidir fikrimce.

Eğer OC işleminde zorlanırsanız, buradan hazırladığım rehbere erişebilirsiniz.

Manuel overclockda çoğu kişinin görüşünü aldım. Tek çekirdek performansından fazla kayıp verdiğinden bahsediyor herkes. Overclock için çok uygun bir işlemci değil anlayacağınız. CPB kapatıp ryzen masterdan auto oc seçeneğini açtım en azından cpb kadar voltaj farkı olmuyo 8-10 derece kadar düşürdü sıcaklığı, performansım da 2-5 fps arası artırdı.Boşta genelde 4GHz iş bindirmeye başlayınca 4.3e kadar yükseliyo max. Cinebench' de 4537(stok: 4000) score. Aida64 ve Prime95 testlerinde max 75-80 derecelere ulaştı fakat o kadar işlemci tüketecek oyunlar ve işlerle uğraşmıyorum zaten. Çoğu oyunda 50-60 derece civarı. Boşta 39-40 derece. CPU fan %100 onu da belirteyim.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı