R5 3600 için en az hangi anakart alınmalı?

Ben parça parça seçiyorumda Bi sıkıntı var söylemeyi unuttum monitör 240 hz ve yanlış bilmiyorsam displayport lazım ve yine yanlış bilmiyorsam anakarta displayport girişi olması lazım doğrumu biliyorum?
 

Evet DisplayPort kablosu gerekiyor, anakartta DisplayPort girişi olmasına gerek yok çünkü bu kabloyu anakarta değil ekran kartına takıyorsunuz. Bu kablonun bir ucunu monitöre, diğer ucunu ekran kartının herhangi bir DisplayPort girişine takmanız yeterli. Seçtiğiniz parçaları ve bütçenizi de dahil ederek şuraya konu açabilirsiniz: Bilgisayar Toplama

Burada bilgileri dahilinde yardım etmeye çalışır herkes size.
 
Hocam bende belki gelecekde almayı düşünüyorum. B450 overclock desteği var mı? Yani o ana kartla sınırları ne kadar zorlayabilirim?
 
Çok sağolun
 
Hocam bende belki gelecekde almayı düşünüyorum. B450 overclock desteği var mı? Yani o ana kartla sınırları ne kadar zorlayabilirim?

B450 anakartların orta ve üst seviyelerinde güzel overclocklar yapılabiliyor ama işlemciye de bağlı hocam. Mesela MSI, B450 anakartlarda MAX modellerini çıkardı Ryzen 3000 serisi işlemciler için. Örnek, B450 Tomahawk Max anakartta Ryzen 5 3600X, Ryzen 7 3700X gibi işlemcileri rahatlıkla kullanabilirsiniz, overclock da yapabilirsiniz ama işlemci soğutmasının da ona göre sağlam olması gerekiyor. Güzel bir kule tipi soğutma veya sıvı soğutma gerekecektir. Ryzen 7 3700X ile birlikte gelen soğutucu fena değil aslında, sıcaklık değerleri takip edilerek stok soğutucuda bile overclock yapılabilir dikkatlice. Hatta B450 Tomahawk Max ayarındaki anakartlara Ryzen 9 3900X bile takılıyor, fazla overclock yapmama dahilinde tabi.

Ancak AMD tarafında daha fazlasını isteyenlere istinaden X570 ve sonrasında B550 anakartlar bulunuyor overclock için. B450'lerin en sağlam modelleri de giriyor bu sınıfa hatta bazı abilerini geçebiliyor. Ancak hepsini değil tabi, giriş seviye X570'lerin VRM'lerinden daha iyi olabiliyor belirli B450 modelleri.

Burada AM4 soket için anakart VRM sıralaması mevcut: Motherboard VRM Tier List v2 (currently AMD only)

Anakart özelliklerine göre değil, VRM tasarımlarına ve overclock potansiyellerine göre yapılmış biraz bu liste.

VRM'in ne olduğunu ve önemi de şurada anlatılmış: Anakartlarda VRM'ler nedir? - Technopat Sosyal
 
Son düzenleme:
B550 anakart almanıza gerek yok çok pahalılar B450 alın geçin zaten yükseltmek istediğinizde bile B450 anakartlar 4.nesil AMD işlemcilerini destekleyecek.
 
Vallahi bana kalırsa yükseltme ve overclock yapılmayacaksa giriş seviyesi bir B450 alınıp diğer parayı ekran kartına yatırmak en mantıklısı.
 
3600 için 500 TL ilk B450 anakart bile işini görecektir. Ama ileride 4000 serisi orta üst seviye bir işlemciye geçiş yaparım diyorsan 1500 TL B550 Tomahawk'da alabilirsin bu sayede performans yetmediği yerde işlemci değiştirerek sorunu çözmüş olursun.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…