R5 3600 ile R9 280 Darboğaz yapar mı?

LORDxKARUS

Hectopat
Daha fazla  
Tekrardan merhabalar. 5 sene önce Technopat sayesinde bir bilgisayar toplamıştım çok da memnundum, fakat geçenlerde anakartım arızalandı ve kasaya hiç pover gelmedi.
Eski kasa şöyleydi.
Anakart:
Msi 970A-G43 Amd 970 AM3 Soket 2133Mhz O.C. DDR3 Sata 3.0 USB 3.0 Anakart - Sağlamparça Teknoloji Market

İşlemci: Amd FX-6300 3.5GHz Soket AM3+ İşlemci Fiyatı - Taksit Seçenekleri

Ekran kartı: https://www.vatanbilgisayar.com/sapphire-r9-280-dual-x-gddr5-3gb-384bit-amd-radeon-dx112-ekran-karti.html

RAM: https://www.nanokatalog.com/urun/corsair-vengeance-8-gb-ddr3-1600-mhz-cmz8gx3m1a1600c10-ram?gclid=Cj0KCQjwoKzsBRC5ARIsAITcwXFKac9HqahTzVes9tzh23hXwMu_NwatguYFuU7H5xLWLKMCFEaNNdkaAkjGEALw_wcB

Sistem AM3 olduğundan bulması zor ve artık eskidi. Ben de AM4 bir sistem yükseltmeyi düşündüm fakat darboğaz testinde %100 darboğaz çıkıyor bunun sebebi nedir?
Not: Ekran kartımı değiştirecek bütçem yok.
Yapmak istediğim sistem.

Anakart: MSI A320M PRO-E AM4 AMD Ryzen™ DDR4 3200 MHz (O.C.) USB 3.1 Anakart - Vatan Bilgisayar

İşlemci: AMD Ryzen™5 3600 Soket AM4 + Wraith Stealth 3.6GHz - 4.2GHz 35MB 65W 7nm İşlemci - Vatan Bilgisayar

Ekran kartı: Sapphire R9 280 DUAL-X GDDR5 3GB 384Bit AMD Radeon DX11.2 Ekran Kartı - Vatan Bilgisayar

RAM: CORSAIR 8GB (1x8GB) Vengeance Siyah DDR4 3000MHz CL16 Single Ram - Vatan Bilgisayar

Bottleneck Calculator - PC Builds sitesinden yaptığım teste göre darboğaz oluyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
R5 3600 için R9 280 çerez sayılır. İşlemci darboğazı olmaz. Bu sitelerin hesaplamalarına göre ekran kartı işlemci karşısında zayıf kaldığı için darboğaz çıkıyor. Sisteme olumsuz bir etkisi olmaz. Bu arada en az B450 chipsetli bir anakart almanızı öneririm.

R5 3600 için R9 280 çerez sayılır. İşlemci darboğazı olmaz. Bu sitelerin hesaplamalarına göre ekran kartı işlemci karşısında zayıf kaldığı için darboğaz çıkıyor. Sisteme olumsuz bir etkisi olmaz. Bu arada en az B450 chipsetli bir anakart almanızı öneririm.

Yani hiçbir sıkıntı olmadan kullanabilirim oyunlarda felan eski sisteme göre baya bir artış gösterir yani.
Öğrenci olduğum için anakarta fazla para ayıramıyorum maalesef maksimum anakarta ayırabileceğim bütçe 400 tl civarı .

Hiçbir sıkıntı olmaz. Ekran kartınız çok güçlü olmadığı için ciddi bir performans artışı yaşamazsınız. Ancak ileriye dönük bir hamle olur. Ryzen 5 işlemciler için A320M anakartlar önerilmiyor. Bütçenizi 38 TL artırabilirseniz bu anakartı alabilirsiniz.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı