R5 3600 OC degerlendirmesi

Bende de 3600X var. Sözde daha iyi OC yapabilmem gerekirken 1.3v 4.4GHz'e bile çıkmıyor.

3600XT, 4.5 GHz için 1.38v vermem gerekiyor. Çekirdeklerin çoğu 4.6 GHz görüyor niye böyle oluyor anlayabilmiş değilim. Oyunlarda OC yapmıyorum bu yüzden. Stok performansı daha iyi oluyor.

Bu arada LLC değeri ve anakart kalitesi yine önemli voltaj tek başına bir değer ifade etmiyor. Siz 1.3v veriyorsunuzdur yük altında belki 1.25'e düşüyordur, bunu kontrol etmeden OC potansiyelini tam bilemezsiniz. Cinebench R23 çalışırken voltaj düşüşü oluyor mu kontrol edin.

OC için de 4.45 GHz 1.25V önermiş ancak ben daha düşük voltajla (1.24V), daha yuksek frekansa (4.475 GHz) çıkabildim. @Gerek

Anakartın B450 Aorus Elite. Yarı voltaj düşüşü var mı diye bakarım. Teşekkürler.

Anakartın B450 Aorus Elite. Yarı voltaj düşüşü var mı diye bakarım. Teşekkürler.

Bu arada LLC seviyesini yüksek tutarsanız yüksek voltajlardan kaçınmanızı tavsiye ederim, LLC ayarı vdroop miktarını değiştirdiğinden tehlikeli bir ayardır.

OC için de 4.45 GHz 1.25V önermiş ancak ben daha düşük voltajla (1.24V), daha yuksek frekansa (4.475 GHz) çıkabildim. @Gerek
Güzel, peki Cine Bench’te veya stres testinde hata aldın mı?
Düşer tabii, ancak ana kartın iyi değilse, mesela:
Dragon Bulk, Prime-K gibi ana kartlarsa VDrop’u engelliyim derken bir şeyleri yakma ihtimalin var, ancak en azından sağlam VRM soğutmalı, çok fazlı ana kartın varsa:
B550 MPG Gaming Plus, TomaHawk, Carbon veya X570’in çoğu kartı gibi.

LLC’yi Bios’dan düşürüp OC potansiyelini arttırabilirsin. Bende M-S2H var, işlemcim de aşırı zorlayacak bir işlemci değil (3300X) ama ona rağmen LLC’yi ellemiyorum, pek de güvenmiyorum.

Güzel, peki Cine Bench’te veya stres testinde hata aldın mı?

Hayir, hiçbir hata almadim. Hatta sonuclar:

4.45 GHz 1.25V
Multi Core: 10222
Sigle Core: 1327

4.475 GHz 1.24V (1.23V da denedim, calisti ancak Cinebench puani dusuk cikti (10028 puan).)
Multi Core: 10296
Single Core: 1334

Hayir, hiçbir hata almadim. Hatta sonuclar:

4.45 GHz 1.25V
Multi Core: 10222
Sigle Core: 1327

4.475 GHz 1.24V (1.23V da denedim, calisti ancak Cinebench puani dusuk cikti (10028 puan).)
Multi Core: 10296
Single Core: 1334
Çekirdek kullanımın düştüğünden öyle olmuş, 1.24’den aşağı inme o GHz’de yani. Güzel güzel, sample’ın benden iyi sanırım, hatta eminim.

Son düzenleme:

Prime95'de voltajın düşmesi normal bir olaymış zaten. Boşa dert ediyormuşum. Prime95 stabilitesi pek umrumda değil günlük kullanımda o sıcaklıklara ve yüke asla ulaşmadığım için. Cinebench ve Prime95 testlerini bıraktım LLC ve PBO üzerinden oyun performansını test etmeye başladım. Scalar ile oynayınca voltaj zaten fazla arttığı için LLC artırmak yerine azaltmak ya da Auto bırakmak daha mantıklı olduğu fikrine vardım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…