R5 3600 RX 5500 XT "IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL" hatası ve çeşitli mavi ekranlar

AbdullahYilmazz

Decapat
Daha fazla  
RAM
Adata AX4U320038G16A-SR30 2x8 GB DDR4 3200 MHz Ram
SSD veya HDD modeli
Adata SwordFish 500GB- WDC wd10ezex-08wn4a0
Ekran kartı
MSI Radeon RX 5500 XT Gaming X 8GB 128Bit
Anakart
ASUS TUF GAMING A520M-PLUS 4800MHz(OC) DDR4 Soket
İşlemci
AMD Ryzen 5 3600 3,6GHz 35MB Cache Soket AM4
Merhaba, bilgisayar gün içinde birçok kez ya mavi ekran veriyor ya da direkt donup yeniden başlıyor.
Bilgisayarı 3 yıl önce aldım ve o günden itibaren sürekli bu hata ile karşılaşıyorum. Bilgisayara 2-3 ay önce testler yapmıştım fakat hangi testleri yaptığımı hatırlamıyorum (Memtest86 yaptım ve onda hata çıkmamıştı). Bir tamirciye götürdüm bilgisayarı temizlediğini ve SATA kablosunu değiştirdiğini söyledi ve sorun yine tekrar etti. Mavi ekrana düştüğünde verdiği hata kodlarını tam hatırlamıyorum çünkü bilgisayarla kardeşim oynuyor ve ben de şehir dışında olduğum için eve geldiğim zaman bilgisayarın bu sorunuyla ilgilenebiliyorum.
"IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL" şu şekilde bir hata kodu aldığımı hatırlıyorum fakat sürekli verdiği hata değişiyor.

Benimle aynı hatayı aldığını düşündüğüm arkadaşların konularında önerilen/denediğim yöntemler ve testler şunlar:​

1. Easy Anti-Cheat programını kapatmak, silmek.
2. Driver, BIOS ve Windows güncellemek ve format atmak.
3. HDD'yi çıkartmak.
4. DMP dosyalarını konudan görüp kendim çözmeye çalıştım fakat galiba yanlış yaptım ve yine olmadı.
5. AIDA64 Extreme, FurMark, Memtest, Prime95, OCCT ve Windows bellek tanımlama uygulamalarıyla testler yaptım.
OCCT testini yaparken hata buldu ve 10 dakikalık testleri bitiremeden bilgisayar kendini yeniden başlattı.
Bu testlerin raporlarını, minidump ve memory dump dosyalarını paylaşacağım.

Bilgisayar Donanımları
  • AMD Ryzen 5 3600
  • TUF GAMİNG A520M-PLUS
  • Adata AX4U320038G16A-SR30 2x8 GB DDR4 3200 MHz Ram
  • Adata SwordFish 500GB- WDC wd10ezex-08wn4a0
  • MSI Radeon RX 5500 XT Gaming X 8GB 128Bit
  • KCAS 600w 80+Bronze
furmark test sonucu.png
prime95 ekranı.png
prime95 test sıcaklık.png
prime95_2._test_20dk.png
aida test.png
test2.png
occt_test.png
occt_test_2_volt_degerleri.png
occt_test_volt.png

Dump Dosyaları
OCCT testi yaparken kapanınca power ile ilgili bir mavi ekran hatası aldığımdan dolayı 2 adet dump dosyası paylaşıyorum.

İki ihtimal var ya işlemcinizde bir sıkıntı var özellikle pinlerine dikkat edin. Diğer ihtimal güç kaynağınız da bir sorun olabileceği yönünde diye düşünüyorum. Son olarak timespy ile test gerçekleştirin eğer sisteminiz kapanırsa sorununuz güç kaynağı ile alakalı diyebiliriz.

3D Mark Time Spy testi gerçekleştirin.

İki ihtimal var ya işlemcinizde bir sıkıntı var özellikle pinlerine dikkat edin. Diğer ihtimal güç kaynağınız da bir sorun olabileceği yönünde diye düşünüyorum. Son olarak timespy ile test gerçekleştirin eğer sisteminiz kapanırsa sorununuz güç kaynağı ile alakalı diyebiliriz.

Tamamdır deneyip sonucu söyleyeceğim.

3D Mark testinde herhangi bir kapanma yaşamadım. Şimdi işlemciyi kontrol edeceğim pinlerde fiziki bir sorun olmaması durumunda cpuyu test edebileceğim farklı bir uygulama var mı ? Öneriniz için teşekkür ederim bu arada.
3dmark_.png

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı