R5 3600X almaya değer mi?

Bütçe
2500
İdare eder hocam. Sistem ısınırsa BIOS'tan CPB kapatabilirsiniz.

İşlemci 70 dereceyi geçtiği için performansını kısıyor. Sence bu iyi mi? Forumda birçok kişi ısınma olduğundan dolayı BIOS'tan CPB ( Core Performance Boost) ayarını kapatmak zorunda kalıyor bu da performanstan kısıyor.

Zaten soğutucu bütçe var ise alınmalı, ama sırf alınamayacağı için bu işlemciyi almamayı öneriyorsun sorun burada.

Ben OC falan yapmayacağım yine de 3600'ün stok soğutucusu yetmez mi diyorsunuz?

Yetmez. İşlemci 70 derecenin üzerine yükte kolayca çıkıyor haliyle 80 derecelere yaklaşıyor. Kaynaklar:
Bunlardan umarım işlemcinin ne kadar ısındığını anlarsınız.
Zaten soğutucu bütçe var ise alınmalı, ama sırf alınamayacağı için bu işlemciyi almamayı öneriyorsun sorun burada.

Önermiyorum diye bir şey yok. Konu sahibi 3600X ile 3600'ün arasındaki fiyat farkı ile bir CPU soğutucu alabilir. Elinde 480GB SSD var ve yetmiyormuş. Hangisi ona göre önemliyse onu almalı. Ya işlemcisini soğutacak ve daha iyi performans alacal veya depolama birimi alıp daha fazla yer açacak. Ben bu işlemcinin ne kadar ısındığını anlamasını istiyorum sadece.

Soldaki stok soğutucu, %60-%80 kullanımlarda bile 70-72 derece üstü görmüyor, işlemciler için de tehlikeli değerler 80 ve üzeri. Stok soğutucu ile kullanılabilir ama yeni soğutucu alınırsa iyi olur. Nokta.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

@kagan01 oyun oynacayağınızı düşündüğüm için bunları yazıyorum, render vs gibi işlemler yapacaksanız en kısa zamanda soğutucu alın.

Soldaki stok soğutucu, %60-%80 kullanımlarda bile 70-72 derece üstü görmüyor, işlemciler için de tehlikeli değerler 80 ve üzeri. Stok soğutucu ile kullanılabilir ama yeni soğutucu alınırsa iyi olur. Nokta.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

@kagan01 oyun oynacayağınızı düşündüğüm için bunları yazıyorum, render vs gibi işlemler yapacaksanız en kısa zamanda soğutucu alın.

Render da yapıyorum. Hem render hem de oyun için Ryzen 5 3600x'in soğutucusu yeter mi?

Render da yapıyorum. Hem render hem de oyun için Ryzen 5 3600X'in soğutucusu yeter mi?

Render yapıyorsan % 100 yükte çalışacağı için stock fan yüksek ihtimalle yetmez.
Stoktan daha iyi ama iyi değil, bütçen nedir?

Yok ya. Dayımın Zalman soğutucusu var ama yeni nesile uymuyor. Benim DDR3 sistem olduğu için uyuyor benim sisteme. Dayımla soğutucuları değiştiricez çok fark varsa o yüzden sordum.

Stok soğutucuyla kullanacaksanız 3600 ve 3600X almak hiç mantıklı değil. Kasanızın hava akışı iyi bile olsa bu işlemciler stok fanla tüm gücünü veremiyor ve ısınıyor. Bu işlemciyi alacaksanız stok fan kullanamanızı önermem.

Ben 3600XT almıştım zamanında, ilginçtir X ve XT modeller ile gelen soğutucu fena değildi aslında, gayet iş görüyordü. Tam gücünü veremediği konusunda ise haklısınız.

Eğer 3600x'i veya 3600'ü aldığınız voltajda kullanırsanız çok ısınıyor. Böyle bir problem var. Şöyle açıklayayım. Ben CPB (Core performance boost) açtığım zaman sistemim yükte daha az ısınıyor :D Çünkü GHz'i 4250'ye sabitliyor ve 1,3 volt ile yapıyor bunu. Fakat CPB kapalıyken 1,5 volt ile sürekli 4.4 ile 3.8 arasında değişiyor ve en ufak yükte direkt 4.4'e kendini boostladığı için 1,5 voltu sonuna kadar sömürüyor ve bu daha fazla ısınmasına sebep oluyor. CPB açık (Cooler Master ML240L fan hızları %30) sistem boşta 44-48 derece arasıyken, CPB kapalı 39-48 oluyor. Arada bu kadar fark olmasının sebebi, ufacık bir kullanım artışı olduğunda doğrudan 1,5 voltu sömürmeye başlayım, TDP değerlerinin 95'leri vurup, çekirdek hızının 4.4'e boostlanması. Yük bindiği zaman %100 yükte (stress testi) CPB açıkken maksimum 64, CPB kapalıyken (yine %30 fan hızlarında, otomatik yükselmiyor ben kapattım) 83 dereceyi görüyor. Ayrıca kendim 4.6'ya boostladığım da soğutucumu tam performansıyla kullandığımda, yine 83 dereceleri görüyor. Fakat performansta bir düşme yaşadığımı hatırlamıyorum. En azından gözle görülür derecede. Yani genelde sistem ısındığında core clock'u aşağı çeker, 83 derecedeyken sabit 4.6 almaya devam ediyordu. Sonra crash yedim gerçi :D

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı