R5 3600X için Anakart tavsiyesi

Fatih Ata

Kilopat
Yer
Edirne
Daha fazla  
Meslek
A.S.A.P
Elimde itopyadan aldığım hazır sistem vardı. 1 Ay kullanamadan problem çıkarmaya başladı. Problemin anakart + işlemcide olduğunu tespit ettim ve servise yolladım. Servis işlemcinin onarımının mümkün olmadığını ve, para iadesi yapacaklarını söylediler. Şuan kasam işlemci ve anakartsız bir biçimde yatıyor. İşlemci olarak Ryzen 5 3600x' te karar kıldım. Ramleri de ileride bendekileri satıp 3200Mhz almayı düşünüyorum.

Sorum şu:
1-) 3600x için en uyumlu ve problem çıkarmayacak anakart nedir? O.C yapmayı şimdilik düşünmüyorum ama anakartın da kaliteli ve orta seviye bir kart olmasını istiyorum. Altta aklımda olan 2 modeli belirttim, bunların haricinde başka bir model önerir misiniz?

2-) Ramlerde 3000 ile 3200Mhz arasında bir fark olur mu? Bendekileri 3200 e yükseltmeli miyim?

a) Anakart için bütçe 1100 TL . Ayrıca aklımda şu anakart var fikirlerinizi belirtirseniz çok sevinirim;

Aklımdaki 2 model:

Elimde olan kasada kalan parçalarım şunlar;

Bendeki Ekran Kartı :

Bendeki RAM' ler :
CORSAIR 8GB Vengeance LPX Siyah 3000MHz CL16 DDR4 Single Kit Ram | ITOPYA (2 ADET, toplam 16GB)

Bendeki Kasa & Power Supply :

THERMALTAKE Versa J23 RGB 650W Tempered Glass USB 3.0 Mid Tower Kasa | ITOPYA

Bendeki M.2 SSD :

Elimde itopyadan aldığım hazır sistem vardı. 1 Ay kullanamadan problem çıkarmaya başladı. Problemin anakart + işlemcide olduğunu tespit ettim ve servise yolladım. Servis işlemcinin onarımının mümkün olmadığını ve, para iadesi yapacaklarını söylediler. Şuan kasam işlemci ve anakartsız bir biçimde yatıyor. İşlemci olarak Ryzen 5 3600x' te karar kıldım. Ramleri de ileride bendekileri satıp 3200Mhz almayı düşünüyorum.

Sorum şu:
1-) 3600x için en uyumlu ve problem çıkarmayacak anakart nedir? O.C yapmayı şimdilik düşünmüyorum ama anakartın da kaliteli ve orta seviye bir kart olmasını istiyorum. Altta aklımda olan 2 modeli belirttim, bunların haricinde başka bir model önerir misiniz?

2-) Ramlerde 3000 ile 3200Mhz arasında bir fark olur mu? Bendekileri 3200 e yükseltmeli miyim?

a) Anakart için bütçe 1100 TL . Ayrıca aklımda şu anakart var fikirlerinizi belirtirseniz çok sevinirim;

Aklımdaki 2 model:

Elimde olan kasada kalan parçalarım şunlar;

Bendeki Ekran Kartı :

Bendeki RAM' ler :
CORSAIR 8GB Vengeance LPX Siyah 3000MHz CL16 DDR4 Single Kit Ram | ITOPYA (2 ADET, toplam 16GB)

Bendeki Kasa & Power Supply :

THERMALTAKE Versa J23 RGB 650W Tempered Glass USB 3.0 Mid Tower Kasa | ITOPYA

Bendeki M.2 SSD :
Ben de R5 3600X kullanıyorum. Anakartım şu: ASUS ROG STRIX B450-F GAMING 4400MHz(OC) DDR4 Soket AM4 RGB M.2 HDMI DP ATX Anakart | ITOPYA İstersen bir bakabilirsin. Acelen yoksa indirim bekleyip verdiğin bütçeye alabilirsin.

Ben tercihimi B450 Aorus Elite'den yana yapardım. M.2 SSD'ler çok ısınıyor ve üstündeki termal ped bunu önlemek için yeterli değil. VRM olarak hava akışı iyi bir kasaya sahipseniz OC'de yaparsınız.

Şimdi sisteminin mahşallahı var anakart olarak ASUS Prime B450 K önerrim veya ASUS TUF B450 ama o attığın MSI anakartı önermem RAM ise 3200MHz iyi ama 3000MHz arasında çokfark yok 650TL vermeye değmez.

Bütçeyi 90 TL arttırabilirseniz şu anakartı tavsiye ederim:

Öncelikle öneri için teşekkürler. Eğer Wifi seçeneği için önerdiyseniz, wifi benim için bir öncelik değil. Bağlantımı Ethernet kablosu ile sağlayacağım
Ben de R5 3600X kullanıyorum. Anakartım şu: ASUS ROG STRIX B450-F GAMING 4400MHz(OC) DDR4 Soket AM4 RGB M.2 HDMI DP ATX Anakart | ITOPYA İstersen bir bakabilirsin. Acelen yoksa indirim bekleyip verdiğin bütçeye alabilirsin.
Evet bu anakart ta seçeneklerim arasındaydı ama fiyatı yüzünden elemek zorunda kaldım. Black Friday de indirime girerse düşünebilirim

O bütçede B450 chipsetli anakart alınmaz, sakın öyle bir hata yapma.
B550M PRO-VDH WIFI var taş gibi, VRM'i de iyi.
Anakart için bütçe yükselirse B550-A PRO da öneririm, o da gayet iyi.
Şu zamanda o kadar parayı B450’lere yatırmak mantıklı değil. Ucuza bulunsa Tomahawk MAX önerirdim ama 300-400 TL neyse daha koyup yeni nesil anakart almak çok daha mantıklı.

Bilmediğimden soruyorum, b450 ile b550 arasında yeni çıkacak olan işlemcileri desteklemesi dışında ne fark var?

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı