R5 3600X işlemciye ctr 2.1 ile hız aşırtma

spancer

Megapat
Daha fazla  
RAM
2x16 GB 3600MHz 18C
Ekran kartı
RTX 2060 6GB
Anakart
Asus Prime B450-A II
İşlemci
R5 3600x
Merhaba, ctr 2.1 ile bilgisayarıma hız aşırtma yaptım ama bu ayarları program aracılığı ile değil de BIOS'tan yapmak istiyorum. Öncelikle programın ayarları şu şekilde:

Önce ayarları yukarıdaki gibi iken dıagnostıc yaptım ve sonuç bu şekilde. İşlemcim "golden sample" çıktı.

Ve hemen ardından Tune butonuna basarak işlemi başlattım (bu bunun fotoğrafını eklemem lazım mı bilmiyorum ama yine de ekledim)

Sonrasında ise işlem gerçekleştirilirken bilgisayar kapandı ve programı tekrar açtığımda Phoenix böyle bir mesaj verdi ve son olarak Cinebench testi yaptı ve sanırsam işlemi tamamladı.

Şimdi elimizde yeternice veri olduğunu düşünüyorum ve sizce
1- işlemcimi kaç frekansta ve kaç voltajda çalıştırmalıyım? Ve bunları yaparken CPB vs PBO ayarlarını açık mı bırakmalıyım yoksa kapalı mı kalmalı (CPB ve PBO'nun ne işe yaradıklarını bilmiyorum.)

2- bilgisayarım boşta iken bile ayarladığım yüksek frekansta çalışması zarar verir mi? Eğer zararlı ise boşta iken nasıl frekansı düşürebilirim?
DeepCool AK400 işlemci soğutucu kullanıyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
CTR'nin verdiği değerlerin pek bir önemi yok. Çünkü silikon kalitesini belirleyen birden fazla faktör var.

Ama en azından başlamak için güzel noktalar veriyor diyebiliriz.

Statik OC yapman lazım. PBO kapalı olsun CPB açık olsun.

CPU Ratio'yu 43 ve CPU voltajını manuel olarak 1.230 ayarla.

Oncelikle CTR yazilimini kullanmani onermem. Cunku bu tur yazilimlar (Ryzen Master da dahil) dogru bir OC deneyimi sunmaz. BIOS'tan yapmadigin surece OC ayarlarinin dogrulugu tartismaya aciktir. Bu sebeple OC yapmak istiyorsan deneme yanilma yoluyla baslamalisin. Ornegin BIOS'a girip 1.35V yazacaksin, 4.1 GHz'den baslayacaksin. Daha sonrasinda Prime95 Small FFTs baslatacaksin. 30 dakika falan calistirdin, baktin stabil calisiyor, bu sefer frekansi 4.2 GHz yapip voltaji 1.35 birakip testi tekrarliyorsun. Boyle boyle stabil oldugu yere kadar ilerliyorsun. Daha sonrasinda ornegin 4.4 GHz 1.35V'de stabil olmadi, 4.35'e geri dusuyorsun ve baktin bu degerde stabil misin? Bu sefer 4.35 GHz'de kalip V dusurmeye basliyorsun ki boylece ideal frekans ve voltaji ayni anda tutturasin. Ornegin 4.35 GHz 1.30V yaptin stabil, 1.275V deneyeceksin. Baktin yine stabil, 1.25V deneyeceksin. Baktin yine stabil, 1.225V deneyeceksin. Hop, 1.225V stabil degil mi, 1.25V'ye geri doneceksin. Boylelikle ideal deger olan 4.35 GHz 1.25V'yi bulmus olacaksin.

Not: Sayilari ornek amacli verdim.

Öncelikle cevabınız için teşekkürler. Dediğiniz değerlerde kullanılır mı mı yoksa BerkayZ87'nin dediği gibi manuel olarak voltaj ve frekans ayarlaması yapmalımıyım?
Öncelikle cevabınız için teşekkürler. Bu işlemleri yaparken PBO ve CPB ayarları ne durumda olmalı?

Benim dediğim değerler manuel olarak voltaj ve frekans zaten. Benim dediğim değerleri girip sonrasında Berkay'ın dediği gibi ilerle.

Benim dediğim değerler manuel olarak voltaj ve frekans zaten. Benim dediğim değerleri girip sonrasında Berkay'ın dediği gibi ilerle.
Anladım. Peki stabil çalışıp çalışmadığını nasıl anlayabilirim? Bilgisayarın açık olup fakat işlemcinin stabil çalıştığı durumlar oluyor mu? Oluyor ise nasıl anlayabilirim? Teşekkürler.

Berkay'ın yazdığını okursan sorduğun her şeyi açıklamış yukarıda.

Berkay'ın yazdığını okursan sorduğun her şeyi açıklamış yukarıda.
Sadece "stabil" demiş arkadaş. Benim demek istediğim HWMonitor gibi uygulamalardan değerleri görüp "stabil" olup olmadığını anlayabilir miyim?

Sadece "stabil" demiş arkadaş. Benim demek istediğim HWMonitor gibi uygulamalardan değerleri görüp "stabil" olup olmadığını anlayabilir miyim?
Anlayamazsın.

""" Ornegin BIOS'a girip 1.35V yazacaksin, 4.1 GHz'den baslayacaksin. Daha sonrasinda Prime95 Small FFTs baslatacaksin. 30 dakika falan calistirdin, baktin stabil calisiyor, bu sefer frekansi 4.2 GHz yapip voltaji 1.35 birakip testi tekrarliyorsun. Boyle boyle stabil oldugu yere kadar ilerliyorsun. Daha sonrasinda ornegin 4.4 GHz 1.35V'de stabil olmadi, 4.35'e geri dusuyorsun ve baktin bu degerde stabil misin? Bu sefer 4.35 GHz'de kalip V dusurmeye basliyorsun ki boylece ideal frekans ve voltaji ayni anda tutturasin. Ornegin 4.35 GHz 1.30V yaptin stabil, 1.275V deneyeceksin. Baktin yine stabil, 1.25V deneyeceksin. Baktin yine stabil, 1.225V deneyeceksin. Hop, 1.225V stabil degil mi, 1.25V'ye geri doneceksin. Boylelikle ideal deger olan 4.35 GHz 1.25V'yi bulmus olacaksin."""

Prime95 Small FFT testi ve stabillik. Her şeyi yazmış.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…