R5 5500 için overclock nasıl yapılır ve yapılmalı mı?

VisneSuyu

Femtopat
Daha fazla  
RAM
Crucial Pro 16GB DDR4-3200 UDIMM CL22 (8Gbit/16Gbit)
Ekran kartı
ASUS DUAL GeForce RTX 4060 TI O8G EVO OC 8GB GDDR6
Anakart
ASUS PRIME A520M-R AMD A520 Soket AM4 Ryzen DDR4
İşlemci
AMD Ryzen™5 5500 Soket AM4 4.2 GHz 19MB 65W 7nm MP
Şöyle ki genelde SIM ağırlıklı oyunları seven biriyim ve biraz geçte olsa işlemcimin bu konuda bir tık eksik kaldığını gördüm. Özellikle IRacing'de 20-30 kişilerden sonra aşırı şekilde drop yasıyorum ve bunun sebebinin aşırı CPU kullanımı olduğunu düşünmeye başladım. Çünkü CPU %70-%80 seviyelerinde iken GPU sadece %20-%30 aralığında çalışıyor.
Bende en azından biraz daha iyi bir CPU performansı almak için overclock yapmayı düşünüyorum.
Ama aklıma takılan bazı şeyler var mesela ben R5 5500 kullanıyorum. Bu işlemci OC için mantıklı bir işlemci mi ya da ufak bir OC da bile işlemcimin ömründen çok fazla yer mi? Son olarak ufak bir not ekleyeyim Ryzen Master denedim ama indirirken ve silerken sürekli hata aldım bu yüzden bunu BIOS üzerinden yapmak istiyorum.

Hiç overclock tecrübem yok ama şunu söyleyeyim: Benim bildiğim kadarıyla A serisi anakartlarda overclock yapmanız ya imkânsızdır ya da oldukça sınırlıdır.

Hiç overclock tecrübem yok ama şunu söyleyeyim: Benim bildiğim kadarıyla A serisi anakartlarda overclock yapmanız ya imkânsızdır ya da oldukça sınırlıdır.
Aslında tek istediğim şey oc değil zaten, asıl hedefim işlemcime binen yükü hafifletebilmek bu yüzden ocden anlamasanız bile önerebileceğiniz farklı çözüm yollarına açığım

Aslında tek istediğim şey oc değil zaten, asıl hedefim işlemcime binen yükü hafifletebilmek bu yüzden ocden anlamasanız bile önerebileceğiniz farklı çözüm yollarına açığım
BIOS üzerinden PBO’yu açmayı deneyebilirsiniz. Dev bir fark yaratacağını sanmam ama yine de az da olsa işlemcinizin frekansını artırabilir. Ayrıca RAM profilinizi de DOCP yapabilirsiniz. Tam emin değilim ancak RAM’lerinizin DOCP’yi destekliyor olması gerekiyor. Bunun haricinde, benim hiç denemediğim ama genel olarak güvenli sayılan bir yöntemi deneyebilirsiniz: RAM profilinizi BIOS üzerinden CL22 yerine CL20 yapmak. Bu, RAM ile işlemci arasındaki gecikmeyi azaltan bir ayar olarak biliniyor. Ancak performans açısından fark yaratıp yaratmayacağını garanti edemem ayrıca kararsızlık yada mavi ekran tarzı sorunlar ortaya çıkabilir; yine de test etmek için denemeye değebilir.

Ya da en basitinden, oyundaki ayarları düşürebilirsiniz. Bunun için detaylı bir makale de buldum. Aşağıdaki bağlantıdaki önerileri denemeniz, özellikle iRacing için, daha sağlıklı olacaktır:

Dealing with Freezing and/or Stuttering Issues – iRacing Support

Bu bahsettiğiniz ayarları nasıl aktifleştirebilirim?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu bahsettiğiniz ayarları nasıl aktifleştirebilirim?
BIOS’a girin. Advanced veya AI Tweaker kısmında olması lazım. (DOCP büyük ihtimalle AI Tweaker kısmındadır, ancak Precision Boost Overdrive nerede bilemiyorum.) Bu dediklerim EZ Mode’da değil, Advanced Mode’da bulunuyor. (F7 tuşu ile giriliyor olması lazım; en azından MSI anakartlarda o şekildeydi.)

Eğer yerini bulamazsanız Chat GPT'ye bile sorabilirsiniz, nerede olduğunu anlatıcaktır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…