R5 5500 RX 9060 XT vs i5 14400F RTX 5060

Nasıl takamaz? Uyumlu soket, 181 W güç tüketmesi ile alakası nedir?

Eğer bir anakarta VRM yapısının kaldırmayacağı bir işlemci takarsanız ve MOSFET soğutucusu da yoksa tam performansını alamazsınız o işlemcinin. Örneğin yaşadığım durumu anlattım MSI Pro B760M-P anakarta 14600KF taktım, anakartım 125W üstünü geçen herhangi bir işlemci takıldığında çalışma frekansını kısıyordu örneğin 0.4GHz'den 1 GHz'e kadar performans kısıyordu çünkü anakart işlemciye yeterli gücü sağlayamıyordu ve MOSFET'leri belirli bir derecenin üzerine çıktığında ki bu stress testlerinde 2dk falan sürüyordu, işlemciye giden gücü anlık olarak sürekli kısıyordu. Gördüğünüz şekilli şuküllü anakartların aslında bir amacı var hiçbir etkisi olmasa neden 10 bin TL verelim bir anakarta herkes en ucuzunu alır en güçlü işlemciyi takar. Bu yüzden takılamaz diyorum soket uyumlu olsa bile 14600KF taktığında sürekli performans kısacağı için 14400F kullanmış gibi olacak hatta belki daha kötü.

1. si arkadaş 5800 dememiş ikincisi takamazsınız ben MSI Pro B760M-P anakarta 14600KF taktım MOSFET sıcaklıklarım sürekli tavana vurduğu için frekans kısılıyordu. Arkadaşın bütçesi zaten çok kısıtlı LF420 alıp MOSFET soğutabilecek bilgiye ve kapasiteye sahip mi kendisi sordunuz mu? Ayrıca bu ekstra MOSFET soğutma işinin maliyeti ne olacak arkadaşa? Zamanında benden çok daha fazla para sayıp aldığınız 12900K benim 7800x3D karşısında çaresiz 14900k bile çaresiz. İşte ölü soketin mantığı bu ayrıca ben iki sistemin de ölü soket olduğunu belirttim okumadınız sanırım dikkatli bakın. RTX 5060'ın 9060XT karşısında güçsüz olduğunu belirterek AMD kanadının daha mantıklı olduğunu da söyledim. Gelin güvey falan olduğumda yok matematik ortadadır dediğiniz gibi ekstra bir işlem yapılmadığı sürece 14400F in üstüne çıkamaz. Arkadaş yüksek ihtimal bu iki sistemi de aldığı halleriyle senelerce kullanacak 5600 ve 9060XT GPU sınırlı her senaryoda 14400F ve 5060'dan iyi performans verecektir. Aksi takdirde sizde 9060XT yerine 5060 tercih etmiş olurdunuz.
i5 14400'ü itip 5800'den aşağı işlemci takmanın manası var mı? İlla onu mu söylemesi gerekiyor?
LF 420'yi 2600'e mâl ettim, bu şekilde kısa bir süre kullandıktan sonra bütçe açabilir.
Ben 12900k'yı sıfır kutulu şekilde amazon'dan 8000'e mâl ettim, iddiaya girerim ki 7800x3d daha pahalıdır.
10K saplamış, CB'de de saplamıştım ama gönlün olsun diye canlı atayım.

Daha çok fırın ekmek yiyeceksiniz, fazla FPS alınca işlemci güçlü sanıyorsunuz. Tam yüke düşünce bilgisayar kitleyen Ryzen serisi benden uzak dursun. Güzel ve güçlü olsalardı serverlarda kullanırdık. :)
9800X takılı serverımda 24 saniye beklediğim veritabanı export işlemlerinde kendi bilgisayarımda 15 saniye bekliyorum, 12900k..

Hiç şaşmaz bak ona da saplamış. Ama dediğim gibi, sizin bilgisayar güç ölçeğiniz saçma sapan oyunlar olduğu için işlemcimin 3 katı fiyatına satılan donma bağımlısı işlemcileri övmeyeceğim.

AM4 soket sanki geliştirmeye açık tarzı konuşuyorsun, ekran kartı değiştirilebilir, 14400F birçok daha yüksek ekran kartlarınıda besleyebilir. Burada AM4 soketten konuşuyoruz, kendi AM5 soket işlemcinizle 14900k serisini karşılaştırmanız zaten anlamsız kalıyor.

Siz ben sanki AM4 sokete ölü değil demişim gibi konuşuyorsunuz ikisinin de ölü soket olduğunu zaten belirttim AMD kanadına yönelme sebebim işlemci kaynaklı değil 14400F zaten güzel bir işlemci senelerce 13500 kullandım ve çok memnundum. AMD tarafına yönelme sebebim tamamen 9060XT ekran kartının 5060'dan daha iyi olması.

i5 14400'ü itip 5800'den aşağı işlemci takmanın manası var mı? İlla onu mu söylemesi gerekiyor?
Lf 420'yi 2600'e mâl ettim, bu şekilde kısa bir süre kullandıktan sonra bütçe açabilir.
Ben 12900K'yı sıfır kutulu şekilde Amazon'dan 8000'e mâl ettim, iddiaya girerim ki 7800x3D daha pahalıdır.
10k saplamış, Cb'de de saplamıştım ama gönlün olsun diye canlı atayım.

Daha çok fırın ekmek yiyeceksiniz, fazla FPS alınca işlemci güçlü sanıyorsunuz. Tam yüke düşünce bilgisayar kitleyen Ryzen serisi benden uzak dursun. Güzel ve güçlü olsalardı serverlarda kullanırdık. :)
9800X takılı serverımda 24 saniye beklediğim veri tabanı export işlemlerinde kendi bilgisayarımda 15 saniye bekliyorum, 12900K.

Hiç şaşmaz bak ona da saplamış. Ama dediğim gibi, sizin bilgisayar güç ölçeğiniz saçma sapan oyunlar olduğu için işlemcimin 3 katı fiyatına satılan donma bağımlısı işlemcileri övmeyeceğim.

Bu arkadaş iş sektörüne atılmayacak yahut bende iş sektörüne atılmayacağım. Bu arkadaş oyun oynayacak e bende sadece oyun oynuyorum? İş anlamında yahut çoklu çekirdekte aldığınız değerlerle benim bir işim yok olsaydı zaten Intel seçerdim uzun bir süre 13500 kullandım. İşlemcilerin tabii ki burada oyun performansları kıyaslanacak ve oyun performansı iyi olan tercih edilecek 200 dolar civarına aldım ben 7800x3D işlemciyi. Adam bütçe açacak ise beklesin 7500F ile devam etsin. Dediğim gibi iş kanadı bambaşka ve biraz daha bu şekilde agresif bir dille hitap edecekseniz engelleyeceğim. Herhangi bir işlem yaparken donduğunu görmedim bilgisayarımdan memnunum RPCS3 gibi emülatörler kullanıyorum işlemcimi çok fazla maksimuma dayadım sorun yaşamadım. Sonuç olarak bir oyuna girdiğimde senden fazla FPS alıyorum ve bilgisayarda oyun harici bir işim yok? Bahsettiğiniz durumlar ile alakam yokken ve çoğu kişinin de olmayacak iken insanlar neden kullanmayacakları şeye yönelsinler mantık nedir burada.

Ne yaptığım seni neden ilgilendiriyor? İnsanların özel hayatlarını kullanarak onlara saldırmaya çalışan birisin. Her teknoloji kullanım amacına göre değerlendirilir senin aracın pisste rekorlar kırıyor olabilir ama o aracı günlük trafikte kullanama iznin yoksa ulaşım açısından sana bir katkısı yoktur. Burada sistem yahut parça önerisi isteyen kişilerin %90'ı bilgisayarı oyun amaçlı kullanıyor bende bu duruma uygun tavsiyeler veriyorum. Hayatım hakkında yorum yapmadığın halin buysa yaptığın halleri merak ediyorum özel hayatım ile alakalı seneler önce oluşturduğum bir konuyu bugün gelip burada konuşmanın bana saldırmaktan başka bir amacı yok.Edep ve ahlak konusunda bir kaç şey okumanı tavsiye ederim.

Son düzenleme:
AMD Ryzen 5 5500 / XFX Swift Radeon RX 9060 XT OC 8 GB / A 520M -A PRO 4600mhz ddr4 soket*******

İntel Core İ5 14400F/ İNNO3D 5060 TWİN X2 8GB/ ASROCK H610M-HVSM.2 3200mhz DDR4 soket*****

Hangi sistem daha mantıklı ?

LGA 1700 şu an tamamen ölü soket yeni çıkan Intel işlemciler ise F/P skalasından çok uzak. Ekran kartının AMD olması artık bir problem değil 2018'den bu yana sorunların %95'i çözüldü.

Topladığınız iki sistem de ölü soket olacaktır hocam DDR5 şu an aşırı maliyetli sanırım bütçeniz kısıtlı XFX yerine farklı bir model tercih edebiliyorsanız, 5500 ve 9060XT daha mantıklı olacaktır. 5060 RT performansı dahil her konuda 9060XT'den geride, zaten rakibi olan kart 5060 Ti. Bütçe belirtirseniz bir şeyler ayarlamaya çalışalım. Ve 1080p mi düşünüyorsunuz 2K mı belirtirseniz sevinirim.
Kasa olarak toplam 35000 tl bütçem var hocam ve 1080p düşünüyorum

Kasa olarak toplam 35000 TL bütçem var hocam ve 1080p düşünüyorum.

Buyurun hocam. İleride 1X RAM daha ekleyip 32 yapın kesinlikle. SSD kısmında 130TL fark verip MLD M300 seçebilirsiniz. Soğutucu kısmında 753TL fazla verip Cooler Master hava soğutmayı seçebilirsiniz. Bu haliyle 35k altında fiyatı güvenle satın alabilirsiniz şimdiden hayırlı olsun 2K deneyiminde sizi memnun edecektir. Burada ki en kritik nokta bütçe olduğunda aynı RAM'den 1X daha eklemek sonradan 1 adet M.2 daha takabilirsiniz bu anakarta isteğe bağlı olarak.

Buyurun hocam. İleride 1X RAM daha ekleyip 32 yapın kesinlikle. SSD kısmında 130TL fark verip MLD M300 seçebilirsiniz. Soğutucu kısmında 753TL fazla verip Cooler Master hava soğutmayı seçebilirsiniz. Bu haliyle 35k altında fiyatı güvenle satın alabilirsiniz şimdiden hayırlı olsun 2K deneyiminde sizi memnun edecektir. Burada ki en kritik nokta bütçe olduğunda aynı RAM'den 1X daha eklemek sonradan 1 adet M.2 daha takabilirsiniz bu anakarta isteğe bağlı olarak.
Çok sağolasın hocam dediklerini uygulayacağım, beni büyük sorundan kurtardın. Kargaşa benden kaynaklıysa kusura bakmayın ,sadece oyun amaçlı topluyorum. Yardımcı olan herkese teşekkür ediyorum.

Çok sağ olasın hocam dediklerini uygulayacağım, beni büyük sorundan kurtardın. Kargaşa benden kaynaklıysa kusura bakmayın, sadece oyun amaçlı topluyorum. Yardımcı olan herkese teşekkür ediyorum.

Ne demek hocam estağfirullah konunun sizinle hiçbir alakası yok. Sistem geldikten sonra BIOS ayarları hakkında bilgi vesaire almak isterseniz konu açmanız yeter orada da elimden geldiğince destek olurum. AM5 olması sistemin sizin için çok iyi oldu uzun seneler desteklenecek bir platform hakeza 9060XT de RTX 5060'dan daha iyi bir kart. En uygun kombinasyon bu güle güle kullanın.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı