Çözüldü R5 5600 BIOS Curve Optimizer ile undervolt

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

elroNNd

Kilopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Inno3D RTX 3060 12GB, Ryzen 5 5600, Asus PRIME B550M-A Wi-Fi II Anakart, Crucial Ballistix 2x8 GB 3200 MHz DDR4 Cl16 RAM
Meslek
Öğrenci
Ekran kartı
Inno3D 3060 12 GB Dual
Anakart
Asus Prime B550M-A Wi-Fi II
İşlemci
Ryzen 5 5600
Öncelikle ben daha önce BIOS'tan aşağıya bıraktığım YouTube videosundaki gibi undervolt yapmıştım. 4 GHz sabitleyip CPB kapatıp -0.12500 vermiştim. 4.2 GHz çıkmaya çalıştığımda -0.10000'de bile sistem Cinebench R23'te kapanıyordu. Fakat açıkçası 4 GHz bana pek yeterli gelmiyor. Bu arada fanım stok fan.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Sonra aşağıdaki konuda PBO'yu gördüm. PBO'daki Curve Optimizer ile hem CPB açık işlemciyi kendi Turbo performansıyla çalıştırıp, hem de ısıları dengeliyorlardı.

CPB açık iken Curve Optimizer'dan -30 all cores vermeme rağmen Cinebench R23 multicore testinin ilk dakikasında 80 derecelere çıkıyor.

Benim sorum ise; CPB kapalı, 4.4 veya 4.2 GHz sabitleyip bu sıcaklıkları en azından 70-75 civarına düşürebilir miyim? Ayrıca CPB kapalı iken PBO ve Curve Optimizer çalışıyor mu? Veya farklı bir öneriniz, tercihiniz var mı? İlk defa PBO kullandığım için biraz korkuyorum ve detayları öğrenmek istiyorum açıkçası :D

Çözüm
Önce BIOS'unu sıfırla. Görmezlikten gelme.
BIOS sıfırladıktan sonra sadece XMP/DOCP aç ve aşağıda gösterdiğim ayarları yap.
Curve Optimizer kısmını da allcore negative 25.
Gidip de CPU Boost clock override kısmını negative 25 yapma. Orası disable olacak.

1690727794176.png

1690727941704.png
BIOS sıfırla sadece XMP/DOCP ayarını açıp PBO ve Curve Optimizer ayarının olduğu yerlerin fotoğrafını at.

Bunlar benim kullandıklarım.

benim kullandigim.jpg

benim kullandigim 2.jpg

Bunlar ise defaulta aldıktan sonra XMP açtığımdaki seçenekler.

deafult.jpg

default.jpg

Aktif misiniz hocam? @Amanita

Son düzenleme:
Önce BIOS'unu sıfırla. Görmezlikten gelme.
BIOS sıfırladıktan sonra sadece XMP/DOCP aç ve aşağıda gösterdiğim ayarları yap.
Curve Optimizer kısmını da allcore negative 25.
Gidip de CPU Boost clock override kısmını negative 25 yapma. Orası disable olacak.

1690727794176.png

1690727941704.png

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Evet. Kendi yaptığın başka ayar olmasın. Sadece XMP/DOCP ve benim gösterdiğim ayarlar. Böyle bir dene sıcaklıklarını ve CBR23 skorlarını kontrol et. Eğer istediğin gibiyse sonra fan ayarlarını vs yaparsın. Başka ayara dokunma BIOS'tan performans için.

Dediğiniz ayarları yaptım hocam.

81a15e0e-b8c1-44f6-8472-5de2bd91663f.jpg

9d26ecda-f6d0-43dd-8e14-fd20ea9f299c.jpg

Doğru yapmışım değil mi? Şimdi Cinebench R23 testini yapacağım. Sağ olun bu arada.

👍 Dene böyle bir hem sıcaklıkları hem skorları. İşlemci tüm çekirdekleri kaç GHz'ye boostluyor ona da bak. XMP açmayı unutma.

Testin yaklaşık ikinci dakikasında 82 derecede mavi ekran yedim hocam -20'ye düşüreyim mi? Sıcaklıklar maalesef hala yüksek :(

Bu arada kasam GameGaraj Aquarius. Pek iyi bir kasa sayılmaz.

Evet -20 deneyebilirsin. Mavi ekran sıcaklıktan dolayı değil Curve Optimizer düşük voltajdan muhtemelen.

HWiNFO64 programıyla değerlerini kontrol ediyor musun işlemcinin? Yani 70W'a sabitlenmiş mi PPT test yaparken? 70W'a sabitleyince sıcaklıklarda bayağı bir düşüş olması lazım normalde.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı