R5 5600 işlemci boşta 80 dereceleri görüyor

Jeffbezos

Picopat
RAM
16 gb 3000mhz
Anakart
Asus Prime B450mk 2
Bu sabah yeni işlemciyi aldım. Taktım ve stok soğutucu ile kullanmaya başladım. En başta işlemci çok fazla ısınmıyordu. Cinebench R23 yaptım sıcaklik stok sogutucu ile 83 Max gördü. Ondan sonra kasanın kapağını taktım R23'ü tekrar yaptım Max 93 gördü boşta ise 50 derece falandı. Valorant'ta 70 75 derece oldu. Batman Arkham Knight girdim. Ondan sonra kasadan inanılmaz sıcaklık yükseldi. Arkham Knight'ı kapattım ve PC de Chrome'da 75 80, boşta iken 75 derece oluyor işlemci. BIOS sayfasında ilk taktığımda 45 derece olan işlemci şu an 63 derece gösteriyor. Ne yapmalıyım?

Şu an BIOS ekranındayım. Bir tık gerildim o yüzden PC'yi açmıyacağım gibi. Kullanım %10-%15 iken boşta işlemcinin 75 80 derece olması aşırı mantıksız geldi. Umarım işlemci falan yanmamıştır.

Son düzenleme:
Soğutucu vidalarını sıktınız mı ? Soğutucuda tam olarak oturmamış olabilir kontrol edin derim. İşlemci gibi parçalar uzun süre yüksek sıcaklıklarda çalışmak için üretilmiştir, yani hemen yanacak diye bir şey yok.

Stok soğutucu maalesef çok etkili değil bazen bu işlemcilerde çünkü silikondan silikona bile farkediyor sıcaklıklar. 5600x ilk aldığımda stok fanla aşırı sıkıştırılmış bir şeyi açarken sıcaklıktan kapanmıştı PC. PBO, Overclock vs. performans özelliklerini BIOS'tan kapatırsanız sıcaklıklar biraz daha düşer ama performans da düşer haliyle. Kule tipi veya sıvı soğutmaya geçiş yaptığınızda yine bu modları açabilrisiniz.

Termal macun uyguladınız mı?
Stok soğutucuda gelen termal macun sürulü idi. Onu direk monte ettim.

Tam oturtum gibi. Şu an annemlerdeyim 1 2 saate kontrol edeceğim. Bana 2 saat önce boşta 50 derecede çalışan işlemci şu an ise 76 derece çalışması inanilmaz mantıksız geldi.

Cevap olarak yazıyorum. Soğutucunun montajında bir sorun gözükmüyor. Haftaya kule tipi Thermalright bir kule tipi soğutucu almayı planlıyorum ondan söküp takmak ile uğraşmadım. İşlemcinin önce Core Boost özelliğini kapattım ve sıcaklıklar bayağı bir alt seviyeye indi. Ondan sonra daha az performans kaybı olsun diye undervolt yaptım. 0.15 volt indirdim. Şu anda bir sıcaklık olarak dengesiz gibi ama masaüstünde 35 ile 45 derece arasında (48 49 da oluyor). Kule tipi gelene kadar idare edeceğim. Mesajlarınız ve desteğiniz için teşekkür ederim.

Güncelleme
Undervolt yaptığımda işlemci Prime95 te 95 derece, Cinebench R23 de de 93 dereceleri gördü. İşlemcinin stok fanının vidalarını gevşettim ve tekrar sıktım. Kasanın temperli camını da çıkardım. Şu anda undervolt yapmadan işlemci r23 te 84 max, 30dk lık prime95 testinde ise 86 derece max gördü. Undervolt yapmadan şu anda masaüstünde boşta çok değişken değerler olmakla beraber 45 50 derece civarında. İşlemci anlık boşta 8 10 derece bir anda sıcaklığı artıp azalıyor. Bunda işlemcide bir sorun var mıdır? Dün 4 kere pc kitlendi. Bariz yavaşlamalar ve kasmalara denk geldim. Şu anda ise sıcakların dengesiz olması dışında durum güzel gibi. İşlemcide sizce sorun var mıdır? İade edebilir miyim?

Son düzenleme:
İşlemcide bir problem olduğunu düşünmüyorum, anlık olarak 8 10 derece artıp azalması soğutucunun tam temas etmemesi ya da termal macunun düzgün uygulanmadığından olabilir diye düşünüyorum. Bence şimdilik idare et, kule tipi aldığında bakalım.

İade talebi oluşturdum, gerisine bakacağız artık. Ryzen 5 1600 kullanıyordum ve 5600 geçtim. PC donup kilitleniyor. Windows sağdaki saatin saniyesine kadar donup, kilitleniyor. Ancak res atarsam düzeliyor. Bu 2 gündür yaklaşık 5 6 kere başıma geldi. 1600 de hiç böyle bir sorun olmamıştı. Oyunlarda kasmalar falan vardı ama Windows donup kitlenmiyordu. İade edebilirsem iade edip yeniden alacağım. Bunda direk kule tipi ile kullanmaya başlayacağım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…