R5 5600 render alırken 80 derece

Buffy

Kilopat
RAM
Corsair Vengeance 16 GB 3000 MHz
Anakart
MSI B450M Gaming Plus
Merhaba. İşlemcimi alalı bir hafta oldu. Bugün iş yapmak için render uygulamamı açtığımda işlemcimin 80 dereceye kadar çıktığını gördüm, bu sırada CPU frekansım 4.30 GHz idi. İşlemcimin temel frekansı 3.6 GHz ve boost frekansı 4.4 GHz. Fakat şu an bu gönderiyi yazarken dahi başka hiçbir uygulama açık olmadığı halde işlemcim 3.90-4.20 GHz arasında dolaşıyor. Sıcaklığı ise 50 derece.
Precision Boost Overdrive seçeneğim Auto'da Bu kadar ısınması normal mi? Hele ki sıvı soğutma kullanırken. Fanımı %100'e çektiğimde dahi en fazla 75 dereceye düşürebildim.

Bundan önceki işlemcim R7 2700X idi ve onda da bu sorunu yaşıyordum. Sıcaklığı düşüremeyince pes edip salmıştım ve uzun yıllar kullandım. Ama şimdi işlemci yeni olunca insan bir korkuyor.

Anakart: MSI B450M Gaming Plus
İşlemci: Ryzen 5 5600
Sıvı Soğutma: Coolermaster Master Liquid ML240L(V1)
Kasa: Corsair Spec-Alpha

Son düzenleme:
1.si PBO yu aktif yapmakla iş bitmiyor. Offset voltage + CO yapman gerekiyor. Öyle stock pbo açarsan 85 bile görebilirsin.

2.si sıvı soğutman aşırı kötü. Hangi macunu kullandığını sorabilir miyim?

1.si PBO yu aktif yapmakla iş bitmiyor. Offset voltage + CO yapman gerekiyor. Öyle stock pbo açarsan 85 bile görebilirsin.

2.si sıvı soğutman aşırı kötü. Hangi macunu kullandığını sorabilir miyim?
Ne yapmam gerekiyor, yardımcı olur musunuz?
Macun konusunda bilgim yok, işlemciyi aldığımda montajını ve termal bakımlarını bilgisayarcımda yaptırdım.

Yani sana şöyle diyeyim. Kullandığın sıvı soğutma çoğu kule tipi soğutucudan daha kötü performans sergiliyor.

Senden yapmanı istediğim bir kaç şey var. Öncelikle hwinfo indirip uygulamayı açarken sensory only tikine basıp açman. Sonrasında uygulama açıkken 5-10 dakka boyunca rendar yap ve bana uygulamadan cpunun frekans/voltaj/güç tüketimi olan yerlerinin ss ini at

Yani sana şöyle diyeyim. Kullandığın sıvı soğutma çoğu kule tipi soğutucudan daha kötü performans sergiliyor.

Senden yapmanı istediğim bir kaç şey var. Öncelikle hwinfo indirip uygulamayı açarken sensory only tikine basıp açman. Sonrasında uygulama açıkken 5-10 dakka boyunca rendar yap ve bana uygulamadan cpunun frekans/voltaj/güç tüketimi olan yerlerinin ss ini at
CPU gördüğüm her yeri ss aldım. Bu ssleri alırken renderdaydım, fan hızım %100 idi.

Dosya Ekleri

• cpu1.png
    cpu1.png
    16,5 KB · Görüntüleme: 63
  • cpu2.png
    cpu2.png
    37 KB · Görüntüleme: 61
CPU gördüğüm her yeri ss aldım. Bu ssleri alırken renderdaydım, fan hızım %100 idi.

1650464301003.png

O işlemcinin 70 watta 82 derece olması imkansız gibi bir şey.

Yapmanı istediğim 2 şey var.

1.si iyi bir termal macun alıp sürmen. ( bunu yapamıyorsan 2. maddeye bak)

2. Madde Sıvı soğutmayı işlemciden sök. Hem soğutucu bloğunun hem de cpu nun fotoğrafını at.

2 sorun var : Ya termal macun çok kötü ya da contact plate ile cpu arasında eşit bir contact yok.

3. minik sorun sıvı soğutman çok kötü. ( Ama kötü bir soğutma olsa dahi 70 watta 82 derece olması imkansız)

Eki Görüntüle 1365524

O işlemcinin 70 watta 82 derece olması imkansız gibi bir şey.

Yapmanı istediğim 2 şey var.

1.si iyi bir termal macun alıp sürmen. ( bunu yapamıyorsan 2. maddeye bak)

2. Madde Sıvı soğutmayı işlemciden sök. Hem soğutucu bloğunun hem de cpu nun fotoğrafını at.

2 sorun var : Ya termal macun çok kötü ya da contact plate ile cpu arasında eşit bir contact yok.

3. minik sorun sıvı soğutman çok kötü. ( Ama kötü bir soğutma olsa dahi 70 watta 82 derece olması imkansız)
Teşekkürler. Bunları yaptığımda fotoğrafları atacağım. Termal macun olarak ne önerirsiniz? Bir de bunları yapana kadar PBO kapatayım mı?

Teşekkürler. Bunları yaptığımda fotoğrafları atacağım. Termal macun olarak ne önerirsiniz? Bir de bunları yapana kadar PBO kapatayım mı?
yoo kapatman gerekmiyor. 80 derece işlemcini öldürecek bir sıcaklık değil. Sadece insanın baktıkça içini sıkacak bi değer :D Gelid GC Extreme ya da Mx-5 alabilirsin. Bunlara bütçen yetmiyorsa orjinal bulabilirsen mx-4 alabilirsin.

Otomatik PBO ile gayet normal. İşlemcinizin güç tüketim limitlerini artırıyorsunuz sıcaklık artması kaçınılmaz bir durum. Ya undervolt yapacaksınız curve optimizer ile ya da PBO limitlerini iyi ayarlayacaksınız.

Otomatik PBO ile gayet normal. İşlemcinizin güç tüketim limitlerini artırıyorsunuz sıcaklık artması kaçınılmaz bir durum. Ya undervolt yapacaksınız curve optimizer ile ya da PBO limitlerini iyi ayarlayacaksınız.
5600 için 70 watt güç 82 derece normal değil

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı