R5 5600 sistemde başlangıç uygulamaları geç açılıyor

Makaleler
1
Daha fazla  
Merhaba sevgili Technopat üyeleri hayırlı bayramlar,

Bilgisayarımda son 2-3 aydır yaşadığım bir problem mevcut ve bu problem benim artık canımı sıkmaya başladı. Sorun şu şekilde: Bilgisayarım her ne kadar hızlı bir şekilde açılsa da başlangıçta çalışması gereken uygulamaların açılması bazen 2 bazen 3 dakikayı bulabiliyor. Bunu şu şekilde açıklayayım: Windows açıldı ardından Steam'in otomatik olarak çalışması lazım ama bu otomatik çalışması 3 dakikayı bulabiliyor. 3 dakika sonra kendiliğinden çalışıp açılıyor. Lakin ben bu süre içerisinde kendim Steam'i açarsam çok daha erken bir şekilde açılıyor. Bu neredeyse başlangıçta çalışan tüm uygulamalar için aynı ve daha öncesinde hiç böyle bir sorunla karşılaşmamışken son 2-3 ayda karşılaşmaya başladım.

Kendim uygulamaları tek tek açmaya çalışsam muhtemelen çok daha hızlı şekilde açılıp hazır olacaktır. İşin komik yanı da şudur ki sistemde herhangi bir performans kaybı, yavaşlık, donma-takılma mevcut değil sadece başlangıç uygulamaları kendini yavaş başlatıyor. Kendin manuel olarak açtığın da ise yine hıphızlı şekilde açılmaktadır.

Sistemim M.2 SSD üzerine kurulu ve başlangıçta açılması gereken uygulamalarda yine aynı şekilde M.2 SSD üzerine kuruludur.
HD tune ile health check ve error scan yaptığım takdirde herhangi olumsuz bir sonuç ile karşılaşmadım.

Sistem özelliklerim:
  • Ekran kartı: AMD Radeon RX 7600
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 5600
  • Anakart: ASUS B450M K anakart
  • RAM: Thermalthake 2x8 16 GB 3200MHz RAM
  • Depolama birimleri:
1) PNY CS3030 500 GB M.2 NVMe SSD
2) Patriot Burst 240 GB SSD
3) Patriot P220 1TB SSD

1743327889301.png

1743327897191.png

1743327913305.png

1743327905708.png

Merhaba, iyi bayramlar...

• Görev Yöneticisi > Başlangıç uygulamaları
  • Burada yavaş açılan tüm uygulamalarınızı önce tek tek devre dışı bırakın, sonra hepsini tekrar etkinleştirin.

Daha sonra başlata gelin, arama yerine Hizmetler veya services.msc yazın ve girin.

Şu üçlünün her birine teker teker sağ tıklayın, özelliklere girin ve hepsinin başlangıç türünü otomatik olarak ayarlayın, hatta bu arada otomatik (gecikmeli başlatma) olan var mı yok mu diye de kontrol edin, belki probleminiz bundan kaynaklanıyor.

• Windows Time
  • Görev Zamanlayıcı
  • Arka Plan Akıllı Aktarım Hizmeti

mmc_3n0ZcEDYd6.png

mmc_C37scdsTLU.png

mmc_0SRrHK9byQ.png

Merhaba, iyi bayramlar...

• Görev Yöneticisi > Başlangıç uygulamaları
  • Burada yavaş açılan tüm uygulamalarınızı önce tek tek devre dışı bırakın, sonra hepsini tekrar etkinleştirin.

Daha sonra başlata gelin, arama yerine Hizmetler veya services.msc yazın ve girin.

Şu üçlünün her birine teker teker sağ tıklayın, özelliklere girin ve hepsinin başlangıç türünü otomatik olarak ayarlayın, hatta bu arada otomatik (gecikmeli başlatma) olan var mı yok mu diye de kontrol edin, belki probleminiz bundan kaynaklanıyor.

• Windows Time
  • Görev Zamanlayıcı
  • Arka Plan Akıllı Aktarım Hizmeti

Eki Görüntüle 2457596

Eki Görüntüle 2457597

Eki Görüntüle 2457598

Dediklerinizin hepsini yaptım ama maalesef sorun çözülmedi.

Bir kaç inceleme sonucu baktığımda bilgisayar tüm programları birden açmak yerine hepsini teker teker ve ağır ağır yaptığını fark ettim. Daha öncesinde bu işlemleri çok daha hızlı yapıyordu. Bu kadar ağır işlemiyordu. Örneğin şuan bilgisayarı açalı 1.5 dakika oldu ben kendim Technopat Sosyal'e girip konuma mesaj yazıyorum daha Discord yeni açıldı. Belki ufak tefek basit sorunlar gibi gelebilir ama bilgisayarımın 1 dakika da hazır hale geldiği zamanlardan sonra aşırı derece de yavaş geliyor. Sizce başka neden kaynaklı olabilir?

Gerçekten spesifik bir konu, yerli yabancı konulara bakındım biraz ama tek tük konular var ve doğru dürüst bir çözüme ulaşılamamış.

Görev Zamanlayıcısı'na girip şu gösterdiğim kısımlara bir bakar mısınız?

NVIDIA_Overlay_nMsRK9dYdC.png

mmc_LpmLYa0sZc.png

mmc_f4e9mtpMXw.png

Bende HWiNFO'da 5 saniye yazıyor.

mmc_GtcnLIhyIC.png

Ama başka bir programda (RTSS'te) herhangi bir süre yok, direkt çalışıyor.

mmc_V2YLWBJ83b.png

Ben örnek olarak HWiNFO ve RTSS için gecikme sürelerine baktım. Siz de yavaş açılma ile karşılaştığınız programların durumlarına bir bakın derim. Bu bahsettiğiniz programlarda gecikmeli başlatma falan görüyor musunuz bu ekranda?

Gerçekten spesifik bir konu, yerli yabancı konulara bakındım biraz ama tek tük konular var ve doğru dürüst bir çözüme ulaşılamamış.

Görev Zamanlayıcısı'na girip şu gösterdiğim kısımlara bir bakar mısınız?

Eki Görüntüle 2458228

Eki Görüntüle 2458229

Eki Görüntüle 2458232

Bende HWiNFO'da 5 saniye yazıyor.

Eki Görüntüle 2458233

Ama başka bir programda (RTSS'te) herhangi bir süre yok, direkt çalışıyor.

Eki Görüntüle 2458236

Ben örnek olarak HWiNFO ve RTSS için gecikme sürelerine baktım. Siz de yavaş açılma ile karşılaştığınız programların durumlarına bir bakın derim. Bu bahsettiğiniz programlarda gecikmeli başlatma falan görüyor musunuz bu ekranda?

Garip bir şekildeki "Görev Zamanlayıcısı" uygulamasında, Discord gibi uygulamalar yok sadece Overwolf mevcut onda da herhangi bir gecikmeli başlatma gözükmüyor. Acaba SSD'den kaynaklı bir sorun mu diye düşünmeye başladım. Gerçekten dediğiniz gibi çok garip. Bu sorunu yaşadığım ilk zamanlarda format atmıştım. Formattan sonra yine aynı şekilde devam etti.

Bu yavaş açılan her bir program için, yani göremedikleriniz için yeni görev oluşturmayı dener misiniz? Ayarlarını da biraz kurcalayabilirsiniz, birkaç önemli nokta var gibi görünüyor.

mmc_JVGUtR7efV.png

Mesela tetikleyici sekmesinde yeniyi seçin, daha sonra nasıl başlatılacağını oturum açıldığında olarak ayarlayın.

mmc_l1p7CXwV0q.png

Bu yavaş açılan her bir program için, yani göremedikleriniz için yeni görev oluşturmayı dener misiniz? Ayarlarını da biraz kurcalayabilirsiniz, birkaç önemli nokta var gibi görünüyor.

Eki Görüntüle 2458293

Mesela tetikleyici sekmesinde yeniyi seçin, daha sonra nasıl başlatılacağını oturum açıldığında olarak ayarlayın.

Eki Görüntüle 2458294

Eğdim büktüm uygulamayı hatim ettim bir şeyler yaptım ama yine maalesef uygulamalar gecikmeli açılıyor. Ben Edge'i açtım buraya girip yine yazımı yazarken Discord, Steam, Epic Games yeni açılmaya başladı.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı