R5 5600X, RX 6800 XT sistemde yayında FPS aniden düşüyor

Yasers

Hectopat
Yer
cehennet
Daha fazla  
Meslek
Öğrenme mücadelecisi
Öncelikle selam forumda ve forum dışı birçok kaynakta bu sorunla ilgili araştırmalar yaptım. Denemediğim yöntem kalmadı fakat yine de bir sonuca varamadım. Öncelikle donanım detaylarımı yazayım:
MSI B450M-A Pro Max.
Ryzen 5 5600X.
RX 6800XT.
3600MHz CL18 2x16 32 GB DDR4 RAM.
Samsung 970 EVO Plus 1TB NVMe SSD.
500GB 5400RPM HDD.

Daha öncesinde aynen bu setupta RX6600 ekran kartı ve 165Hz monitör kullanıyordum.
Herhangi bir oyunda veyahut yayın esnasında FPS düşmesi donma kasma gibi sorunlar yaşamadım. Genel olarak V-Sync açık olarak kullanıyorum FPS değerim hep 165e sabitti ve hiç sekmezdi.

Ekran kartımı değiştirdikten ve küçük bir overclock desteğinin ardından oyunlarda çok iyi FPS değerleri almaya başladım.
E haliyle 165Hz'lik emektarı da 240Hz'lik bir monitörle değiştirdim. Uzun zamandır yayın açmıyordum fakat sistemi aktif olarak 3 monitör olarak kullanıyorum yan monitörlerim 60Hz. Bir tarafta tarayıcı diğer tarafta ise Discord Spotify açık oluyor genelde.

Yüksek FPS değerleri almama rağmen hep 240Hz sabit oyun oynuyorum. Fakat belirli bir süre oyun oynadıktan sonra FPS 240'tan 220'lere düşüyordu ve oyun akıcılığını inanılmaz derecede kaybediyordu donmalar kasmalar yapıyordu. Bunun monitörlerin Hz dengesizliğinden kaynaklandığını (ki bence çok saçma eski monitörüm de 165hzdi) ve kullandığım uygulamalarda donanım ivmesini (hardware acceleration)kapatmam gerektiğini söylediler. Kapattıktan sonra bu sorun çözüldü. Ancak setupı güncelledikten sonra ilk defa geçenlerde yayın açmayı denedim fakat Streamlabs OBS'i açtığım anda 240a sabit olan FPS'im 120'lere kadar düşüyor görüntü çamur gibi oluyor. Donanım ivmesini açık-kapalı olarak denedim sonuç alamadım. Smart Access memeory açık-kapalı olarak denedim, sonuç alamadım.
Overclock detaylarını defaulta çekip tekrar denedim yine sonuç alamadım.
OBS ile yayın açmayı da denedim fakat yine aynı sorunla karşılaştım.
Yani sorun Streamlabs'le alakalı da değil.

Bu arada bunlar yaşanırken Afterburner ile takip ediyorum sıcaklık değerlerimde ve kullanım oranlarımda herhangi bir sorun söz konusu değil. OBS ayarlarını düşürmeyi-değiştirmeyi de denedim ki bence çok saçma daha kötü bir ekran kartıyla sıkıntısız yayın açabilirken ekran kartımı yükselttiğimde neden ayarları düşürmem gereksin ki? Velhasılı sorunum bu şekilde ve inanılmaz derecede canımı sıkıyor. Ayarları değiştirerek sorunu çözmeye çalışmak haricinde bilgisayarı açmıyorum bile. Epey uzun yazmışım fakat olabildiğince detay vermeye çalıştım. Sabredip buraya kadar okuyan arkadaşlara teşekkür ediyorum.

Konuyla alakalı fikir ve görüşlerinizi bekliyorum. İyi sosyaller

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…