Merhaba. R5 5600X işlemcim var sıvı soğutucum da SilverStone PF240.
1 senedir bu sıvı soğutmayı kullanıyorum. Pek memnun değildim zaten. Artık iyice sıcaklık değerlerim arttı. Valorant oynuyorum sadece ve işlemci 70'den aşağı düşmüyor; 76, bazen 80'i bile görüyor. Bilgisayar ilk açıldığında 60'la falan açılıyor, hiçbir şey yapmadan masaüstünde 35'leri görüyor ama herhangi bir internet tarayıcısı açsam anlık 55 60'lara çıkıyor ve sonra geri iniyor.
Valorant'ı açıyorum 70'lere cıkıyor, daha oynamadan sadece oyunu açarken. Oyunumu da olumsuz yönde etlikiyor bu sıcaklık değerleri. Sıvı soğutucumu ilk aldığım zamanlarda da sıcaklık 65 derece de falan çalışıyordu zaten.
Anakartım B550 MSI Tomahawk. CPU fan girişinde soğutmanın fanlarının kablosu, pompanın kablosu da pump fan girişinde takılı anakart üzerinde. Ben biraz araştırdım, kasam Dark Guardian Pro ve 1 adet arkada egzoz, 3 adet de önde hava girişi sağlayan fan var. Radyatör kasanın üst kısmında takılı, fanları kasanın içine bakıyor ve radyatöre üfler şekilde takılı (kasanın içinden dışarı doğru).
Herhangi bir OC yapılı değil işlemcide, yapmam da mümkün değil. Anakart üzerinde 3600 RPM değeri pompanın, fanların da 2000 RPM gözüküyor. Kasa fanlarım PSU bağlı.
Biraz araştırdım fanlarımı, 39.5 CFM değeri ve 1000 RPM. Sanırım hava akışı için CFM değeri hayli düşükmüş. Ama kasam güzel bir kasa, üstten, önden, her yerden hava alıyor.
Herhangi bütçe sınırım yok, sadece işlemcimin stabil sıcaklıklarda çalışmasını istiyorum. Kasa fanlarımı dahi komple değişmeli miyim? Sıvı soğutucu veya hava soğutucu fark etmez bana sistemim de sağlıklı bir hava akışı sağlamama yardımcı olur musunuz? Önerilerinizi bekliyorum