R5 5600X sistemde hava akışını sağlama

Alfabiski

Centipat
Daha fazla  
Ekran kartı
ASUS TUF GAMING GTX 1650S
Anakart
MSI B550 Mag Tomahawk
İşlemci
R5 5600X
Merhaba. R5 5600X işlemcim var sıvı soğutucum da SilverStone PF240.

1 senedir bu sıvı soğutmayı kullanıyorum. Pek memnun değildim zaten. Artık iyice sıcaklık değerlerim arttı. Valorant oynuyorum sadece ve işlemci 70'den aşağı düşmüyor; 76, bazen 80'i bile görüyor. Bilgisayar ilk açıldığında 60'la falan açılıyor, hiçbir şey yapmadan masaüstünde 35'leri görüyor ama herhangi bir internet tarayıcısı açsam anlık 55 60'lara çıkıyor ve sonra geri iniyor.

Valorant'ı açıyorum 70'lere cıkıyor, daha oynamadan sadece oyunu açarken. Oyunumu da olumsuz yönde etlikiyor bu sıcaklık değerleri. Sıvı soğutucumu ilk aldığım zamanlarda da sıcaklık 65 derece de falan çalışıyordu zaten.

Anakartım B550 MSI Tomahawk. CPU fan girişinde soğutmanın fanlarının kablosu, pompanın kablosu da pump fan girişinde takılı anakart üzerinde. Ben biraz araştırdım, kasam Dark Guardian Pro ve 1 adet arkada egzoz, 3 adet de önde hava girişi sağlayan fan var. Radyatör kasanın üst kısmında takılı, fanları kasanın içine bakıyor ve radyatöre üfler şekilde takılı (kasanın içinden dışarı doğru).

Herhangi bir OC yapılı değil işlemcide, yapmam da mümkün değil. Anakart üzerinde 3600 RPM değeri pompanın, fanların da 2000 RPM gözüküyor. Kasa fanlarım PSU bağlı.

Biraz araştırdım fanlarımı, 39.5 CFM değeri ve 1000 RPM. Sanırım hava akışı için CFM değeri hayli düşükmüş. Ama kasam güzel bir kasa, üstten, önden, her yerden hava alıyor.

Herhangi bütçe sınırım yok, sadece işlemcimin stabil sıcaklıklarda çalışmasını istiyorum. Kasa fanlarımı dahi komple değişmeli miyim? Sıvı soğutucu veya hava soğutucu fark etmez bana sistemim de sağlıklı bir hava akışı sağlamama yardımcı olur musunuz? Önerilerinizi bekliyorum

Son düzenleyen: Moderatör:
Bakın hocam ben örnek vereyim size i7 10700K işlemci 5.20 ghz tüm çekirdekler sabit OC li şekilde boşta 28 tam yükte 60 derece görüyorum bu atacağım görseldeki sistem ile kasam TD500. Fanlarım Sickleflow CoolerMaster.

Hava akışı ve fanların CFM değerleri çok önemli, eğer akış güzel olursa çok yüksek RPM lerde çevirmeye gerek bile kalmıyor.

Teşekkür ederim reis. Bu atmış olduğun şemayı, hava akışını anlayabiliyorum gayet iyi. Ama ben bu konulardan çok anlamıyorum araştırıp gördüklerim kadar biliyorum anca. Şimdi benim işlemci haddinden fazla sıcak çalışıyor, anladığım kadarıyla içerideki sıcak havayı da hızlı bir şekilde tahliye edemiyor. Benim araştırdığım kadarı ile sıvı soğutucu için en önerilen konum kasanın üst kısmı benim de oranın desteği 240 mm ben de oraya taktım. Üstteki sıvı soğutma fanları içeridrki havayı dışarıtahliye ediyolar ve fanların cfm değeri93 sıvı soğutucunun. Arkada bir egzos fan var 39.5 cfm, önde de 3 fan var içeri hava üfleyen onlar da 39.5 cfm değerli. Ben şimdi istiyorum ki sadece valorant oynuyorum işlemcim 70 75 leri görmesin. Hem de sıvı soğutucuyla. Şimdi benim sorunumu sadece iyi birişlemci soğutucu değişikliği görür mü? Ya da diğer 4 kasa fanımı komple değiştirip 60 cfm ve üstü 4 fan alsam işimi görür mü? Yoksa hem kasa fanlarını değiştirip hem de iyi bir soğutucu mu almalıyım? Bana bu konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim

Hocam eğer kasanın içinde çok fazla toz vs yoksa radyatör temizse, işlemcinizin termal macunu kaliteli ve yeni sürülmüşse bu denli sıcak olması için bir sebep kalmıyor. Çünkü üst kısma radyatör koymak benim de içimde bir ukte olarak kaldı çünkü 280MM sığmıyor. Yani normalde benimkinden daha iyi hava akışına sahip olmanız lazım.

Ek olarak işlemcinize stabil bir OC yapmayı dener misiniz? Alabileceğiniz en düşük voltajı vererek sabit stok frekans değerlerini verirseniz işlemcinizde 5-10 derece sıcaklık düşüşü olabilir çünkü eğer OC felan yapmadıysanız frekans ve performans yükseldikçe işlemci kafasına göre voltaj çekiyor ve sıcaklığı yükseltiyor olabilir. Benim mesela 5.20GHZ otomatik Voltaj bıraktığımda 85 90 ları görüyor ama ben minimum Voltaj ile 60-65 e sabitledim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…