R5 7500F - RTX 4070 sistem aniden donuyor

Romaine

Hectopat
Daha fazla  
RAM
Corsair Vengeance 16GB 5200MHz x2
SSD veya HDD modeli
Samsung 980 PRO 1TB
Ekran kartı
GeForce RTX 4070 1-Click OC 2X 12GB GDDR6X
Anakart
ASUS Prime B650M-K 6400MHz
İşlemci
AMD Ryzen 5 7500F
Merhabalar,

Yaklaşık 6-7 aydır başıma gelen bir durumdan bahsedeceğim şimdi sizlere. Bilgisayarım önce kasmaya başlıyor sonrasında masaüstüne tıklayamaz duruma geliyor (mouse vs. hareket ettirebiliyorum ama hiçbir şeye tıklayamıyorum). Çok araştırdım; BIOS güncellemesi yapın dediler yaptım, bir süre sonra yine bu durum ile karşı karşıya kaldım. Kasanın restart tuşundan bilgisayara restart atıyorum ve hayatıma devam ediyorum. Son zamanlarda bu durum artmaya başladı ve özellikle Chrome'da takılırken başıma geliyor. Ayda 1-2 kez başıma geliyor ve artık korkmaya başladım. Olay görüntüleyicisinden aldığım SS'leri eke bırakıyorum. Hata olarak gözüken tek şeyler bunlar. Sistem detaylarım aşağıda belirttiğim gibidir:

Sorunun PSU'da olabileceği de yazıyor ama bilemiyorum sizlere danışmak istedim. Benim PSU 750W sistemimi de destekliyor. Şimdiden çok teşekkürler.

Dosya Ekleri

• Hata 1.png
    23,5 KB · Görüntüleme: 46
  • Hata 2.png
    30,2 KB · Görüntüleme: 40
  • Hata 3.png
    28,2 KB · Görüntüleme: 38
  • Hata 4.png
    32,1 KB · Görüntüleme: 33
  • Hata 5.png
    28 KB · Görüntüleme: 42
Virüs taraması yaptınız mı hocam? Malwarebytes ile tarama yapmanızı öneririm. Bazı virüsler donmalara neden olabiliyor, zamanında bende de olmuştu. Eğer bir virüs yoksa temiz kurulum yapmayı deneyebilirsiniz. Onun dışında SSD'nizde de sorun olabilir.

Değiştirilmiş işletim sistemi mi kullanıyorsunuz?

Kernel Power 41 hatası genelde sistem beklenmedik şekilde kapatıldığın da verir, doğrudan PSU arızalı diyemeyiz. Chrome'da çökmeler yaşamışsın bence önce bir RAM testi gerçekleştir. RAM'ler sağlam çıkarsa yazılımsal bir sorun var diyebiliriz.

TPM hatasını dikkate alıp oraya odaklansan iyi olur (Secure boot ayarını değiştirip test edebilirsin). Diğerleri ani kapanmadan ya da sen donduktan sonra kapatmaya zorladığından hata vermişe benziyor.

Hocam virüs taraması yaptım Windows’tan bir şey çıkmadı. Virüsten kaynaklı olduğunu düşünmüyorum çünkü dediğim gibi uzun bir süreç bu ben bilgisayarı aldıktan 1 ay sonra da yaşanmıştı. Virüse çok dikkat ederim crack yazılım indirmem. Yine de kontrol edeceğim

Değiştirilmiş işletim sistemi mi kullanıyorsunuz?
Değiştirilmiş derken neyi kastettiniz hocam?

RAM testini nereden ve nasıl yapabilirim?

TPM hatasını dikkate alıp oraya odaklansan iyi olur (Secure boot ayarını değiştirip test edebilirsin). Diğerleri ani kapanmadan ya da sen donduktan sonra kapatmaya zorladığından hata vermişe benziyor.
Secure boot ayarını değiştirmem ne gibi farklı şeylere yol açar hocam?

Yüksek ihtimal donanımsal sorun var. Tek tek test edeceğiz.
İlk olarak BIOS sürümünü belirt. Ayrıca CPU veya RAM için OC yaptın mı ? XMP var ise kapat.
BIOS'ta RAM MHZ değeri en fazla 5200 MHZ olsun.
Memtest86 ile bellek ve sonra disk testleri yapıp sonuçları yolla.

Merhabalar, kusura bakmayın evde olmadığımdan dolayı mesaja geç cevap veriyorum.

BIOS sürümüm en güncel olan 3035 bir tane daha çıkmış en son ama o daha beta sürümünde.

Bilgisayar daha 1 senesini bile doldurmadı hiçbir şey için OC yapmadım. XMP de anladığım kadarıyla RAM için bir hız aşırtma ama onu da ekstradan hiç açmadım sadece default ayarlarda (4000 küsürdü sanırım hatırlamıyorum) gelen RAM'imi 5200'e çekmiştim ki bu da zaten benim RAM'imin desteklediği MHz.

Memtest86 yapmadım ama Memtest5'ile 1usmus_v3.cfg testinde hiçbir sorun ile karşılaşmadım. (Bu testi herkes 6 cycle yapmamı önerdiği için 6 cycle yaptım)

Günlerdir bu araştırma içerisindeyim ama hala daha bir sonuca varamadığım. Denemediğim 2 çözüm yöntemi kaldı biri Secure Boot ayarlarını değiştirmek ki bu ne gibi bir sonuç ile dönecek bana ne değiştirecek bilgisayarımda bilmiyorum o yüzden biraz çekindim. İkinci yöntem de dünyanın en ilkel ama etkili çözümü olan çıkar-temizle-tak taktiği. Bugün eve gittiğimde 2 RAM'imi de çıkartıp temizleyip yerlerini değiştirerek takmayı planlıyorum.

Sorunu gerçekten tam olarak anlayamadım spesifik olarak bir şeye girdiğimde yaşamıyorum çünkü. Donma noktalarında tek ortak noktası RAM o yüzden ondan şüpheleniyorum bir tek. Chrome üzerinden çok fazla sekme açıkken de yaşadım bu durumu bir de ablamın mimarlık programlarında ablam yaşadı. İkisi de çok fazla RAM kullanıyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…