R5 7500F RTX 4070 sistemde 4K monitörden 1440p monitöre geçilmeli mi?

Targarien

Hectopat
Sistemde RTX 4070 ve Ryzen 5 7500F var. 4-5 aydır 4K monitör üzerinden kullanıyorum. Yakın zamanda sistemi geliştirmem çok zor.

Şimdiye kadar Cyberpunk, Starfield gibi ağır oyunlar da dahil DLSS sayesinde hep 4K 60FPS Ultra ayarlarda oynadım ama son zamanlarda biraz araştırınca gördüm ki RTX 4070'in hedef çözünürlüğü 1440p. Alan Wake 2 gibi yeni birkaç oyunda 4K'da sıkıntı oluyormuş. Belki 2024-2025 oyunlarında da sıkıntı olabilir.

Mesela Helldivers 2'ye bakıyorum, 4K ultrada 45 FPS civarı veriyor, bunu oynamak istesem ayarları high veya mediuma düşüreceğim büyük ihtimalle.

Bu yüzden monitörü düşürmeli miyim sizce? Görüntü kalitesi çok fark eder mi? Ya da biraz daha beklemeli miyim?

Bir de şansıma 4 ay sonra RTX 4070 Super çıktı.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sistemde RTX 4070 ve Ryzen 5 7500F var. 4-5 aydır 4K monitör üzerinden kullanıyorum. Yakın zamanda sistemi geliştirmem çok zor.

Şimdiye kadar Cyberpunk, Starfield gibi ağır oyunlar da dahil DLSS sayesinde hep 4K 60FPS Ultra ayarlarda oynadım ama son zamanlarda biraz araştırınca gördüm ki RTX 4070'in hedef çözünürlüğü 1440p. Alan Wake 2 gibi yeni birkaç oyunda 4K'da sıkıntı oluyormuş. Belki 2024-2025 oyunlarında da sıkıntı olabilir.

Mesela Helldivers 2'ye bakıyorum, 4K ultrada 45 FPS civarı veriyor, bunu oynamak istesem ayarları high veya mediuma düşüreceğim büyük ihtimalle.

Bu yüzden monitörü düşürmeli miyim sizce? Görüntü kalitesi çok fark eder mi? Ya da biraz daha beklemeli miyim?

Bir de şansıma 4 ay sonra RTX 4070 Super çıktı.
4070 ile 4070 süper arasında çok fark yok üzülmeyin , 4070 süperde kaldıramaz 4K'yı 12 GB VRAMi yüzünden , 4070 1440P'de çok daha iyi iş cikarır bencede 4K'da kullanmamalısın
Monitör yerine ekran kartı değiştirmek istiyorsanda 4080 Süper ve 7900 XTX öneririm.

4k monitörü 1080p'ye düşürdüğünde görüntü, monitörün yapısı sebebiyle 1440p'den düşürdüğün kadar bozulmuyor diye biliyorum. Yeni monitör almak yerine sistemin zorlandığı oyunlarda bunu yapmayı da düşünebilirsin.

High ve ultra arasında çok fark yok. Monitörü değiştirmek yerine yer varsa 2K bir monitör daha alıp ikinci monitör olarak kullanın derim. Olmadı 4k monitörde çözünürlüğü 2k'ya ya da 1080p'ye çekip kullanabilirsiniz. Çok büyük farklar olmuyor. Ben kendi sistemimde 1440P ve 1080P iki monitör kullanıyorum mesela.

Bunlara ek olarak akıcı bir görüntü varsa 45-60 FPS arasında da göze kötü gelecek fark olmuyor.

High ve Ultra arasında çok fark yok. Monitörü değiştirmek yerine yer varsa 2K bir monitör daha alıp ikinci monitör olarak kullanın derim. Olmadı 4K monitörde çözünürlüğü 2K'ya ya da 1080P'ye çekip kullanabilirsiniz. Çok büyük farklar olmuyor. Ben kendi sistemimde 1440p ve 1080p iki monitör kullanıyorum mesela.

Bunlara ek olarak akıcı bir görüntü varsa 45-60 FPS arasında da göze kötü gelecek fark olmuyor

4K monitörü 1080P'ye düşürdüğünde görüntü, monitörün yapısı sebebiyle 1440P'den düşürdüğün kadar bozulmuyor diye biliyorum. Yeni monitör almak yerine sistemin zorlandığı oyunlarda bunu yapmayı da düşünebilirsin.

İkinci monitöre şimdilik bütçe ve yer yok da çözünürlük düşürmeyi hiç denememiştim. Düşürünce kötü gözüküyor demişlerdi, bu akşam bir denerim olmazsa.

Bir de bu konularda yeniyim, yıllardır PS5'i 4K TV ve monitörde kullandım, şimdi fark ettim ki zaten onda da hep performans modunda yani 1080p veya 1800p'de oynuyormuşum ve kötü gelmiyordu bana.

Yine de direkt 1440p monitöre geçsem daha iyi olur gibi geliyor çünkü 4070 onun için yapılmış. Diğer yandan ikinci el sat tekrar al vs biraz uğraştırabilir beni.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı