R5 7600X'e nasıl overclock yapılır?

RockNRogue

Megapat
İyi günler;
Bilgisayar topladım. 7600X + 4070 Ti Super. Ben darboğaz olacağından emindim. Bazı forumlarda sıkıntı olmaz dendi. 7800x3D stokta yoktu, biraz da fiyat düşürmek için 7600X tercih ettim. Sıkıntı olmuyor, tabii FPS yüksek, kalite iyi de işlemci kullanımı %60 civarı, ekran kartı kullanımı %70 ile %90 arası değişiyor. %100 sabit görmedim. Yine de performans düşüklüğü yapmıyor.
Ben de dedim ki OC yapayım. BIOS üzerinden yaptım ama hiçbir fark yok. İşlemci 4.7'de kalmıyor, 5 GHz geçiyor, sıcaklık boşta 45 derece, oyun esnasında 75-85 derece. Kule soğutma, 85'i geçmedi hiç.
BIOS'tan yaptıktan sonra herhangi bir fark görmeyince AMD Ryzen Master kurayım dedim. Kurdum, PBO'yu açtım ve all Core yaptım. Hazır ayarlardan seçtim. Hiçbir şey kurcalamadım. Voltaj falan ayarlamadım.
Kendisi yeniden başlattı, tekrar açıldı ve açıldıktan sonra programın arayüzü geliyor, kendi kendine bilgisayar kapanıyor. Bu arada kalan sürede bilgisayara müdahale edilmiyor. Yeterli süreyi vermiyor, programı kaldırmak ya da açmak için.
Bilgisayarı bir kayıt noktasına geri döndürdüm. Öyle kurtardım. BIOS güncelleme resetleme oradan tekrar aynı ayarlara geri dönme işe yaramadı.
OC yapmak için ne yapmak lazım?

Ppo vs CPB açman yeter. PBO ve CPB açmış mıydın.
Bios'tan açtım, herhangi bir değişiklik olmadı.
Şimdi bunun base clock 4.7 ama basit bir şekilde görev yöneticisi - performans kısmından bakınca 5'i falan geçtiğini görebiliyorum. buna daha ne yapmam gerekir ki?

Her zaman sabit %100 olmaz zaten GPU kullanımı, bence değerlerinizde bir problem yok.
Tam detay verip konuyu uzatmak istemedim ama bildiğin darboğaz var, hem de %30'un üzerinde. Bazen CPU ile GPU kullanımı aynı orana bile denk geliyor hatta CPU GPU'yu geçiyor.
Aynı oyunda bunlar.
Değerler çok değişken.
Açık bir şekilde besleyemiyor gibi geldi bana.

Oyunu da söyleyeyim.
Throne and Liberty. Bu tür oyunların optimize olması gerekiyor.
Hikayeli bir oyun değil; ama kalabalık. Hikayeli oyunlar gibi görüntü kalitesini üst düzey beklemiyorum. 70-80 kişi aynı ortamda duruyor. fps 100 ün altına düşüyor. Bu zamanlarda GPU %100 olması lazım gibi geliyor bana.
Ayarlar her şeyin en yükseğinde daha ilerisi yok sadece blur seçeneklerini beni rahatsız ettiği için kapattım.

Hikayeli bir oyunda deneyeceğim. Cyberpunk 2077'de deneyip bakacağım.

Açıkcası CPU'nun yetersiz geldiğini düşünüyorum. Bu arada monitör 1080P 2k olsa %100 kullanacak bence, dar boğaz düşecek. Ama monitör yok, 2k Nvidia denetim masasından açınca görüntü çok kötü oluyor.

Dedim ki belki CPU tam kapasite çalışırsa ekran kartı biraz daha rahat eder.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı