R5 M230 Overclock Yapma

Makaleler
3
Merhaba,
Arkadaşlar Laptop'umda AMD R5 m230 ekran kartı mevcut. Ben overclock yapmak istiyorum fakat size danışmak istedim. Resimdeki AMD Radeon stok ayarları, AİDA 64 ile test yaptığımda GPU 63 C'yi geçmiyor. Ayarları "Güç denetimi:+5 - GPU saati:950 mhz(maksimum) - Bellek hızı:1000 mhz(maksimum)" yaptığımda AİDA 64 ile test ediyorum GPU 66 C'yi geçmiyor ve stabil çalışıyor.
  • Sistem ısınmadığı sürece overclock'un zararı olur mı ?
  • Overclock zararları nedir ?
Not: Konuyu yanlış yere açtıysam özür dilerim. @er36po @Recep Baltaş @Ali Güngör @Silinen üye @BilgisayarKurdu yardımlarınızı bekliyorum. Teşekkürler.

Adsız.png

Son düzenleyen: Moderatör:
Güç denetimi ayarı karta direkt olarak voltaj artırımı yapmaz, dolayısıyla sıcaklık değerlerinde çok net bir artış yaşatmaz.
Yalnızca kartın maxsimum frekans değerlerinde çalışırken çektiği güç miktarında artış sağlar. Bu sayede daha yüksek frekans değerlerine çıkarken güç yetersizliğinden stabilite bozulmaz bir nebze de olsa.

Kart sıcaklıkları tehlikeli seviyelere ulaşmadığı ve en önemlisi de kart stabilitesi bozulmadığı sürece frekans artışı yapabilirsin. Stabilite bozulduğu noktada bir önceki frekans değerlerine düşürüp stabil bir biçimde kullanmaya devam etmelisin.

Frekans değerlerine baktım, yeteri kadar yükseltmişsin, bundan sonra stabilite bozulabilir. Dene ve gör yalnızca.

Frekans değerlerine baktım, yeteri kadar yükseltmişsin, bundan sonra stabilite bozulabilir. Dene ve gör yalnızca.
Gökhan abi cevabın için teşekkürler. Frekans değerleri zaten maksimum değerlerde daha fazla yükselmiyor. Stabilite'den kastın ekrandaki görüntü bozulmaları mı ?

Overclock yaptığımda FPS artışlarını test etmem için önerdiğin program var mı ?

Gökhan abi cevabın için teşekkürler. Frekans değerleri zaten maksimum değerlerde daha fazla yükselmiyor. Stabilite'den kastın ekrandaki görüntü bozulmaları mı ?

Overclock yaptığımda FPS artışlarını test etmem için önerdiğin program var mı ?
Benchmark Valley ile test edebilirsin, gayet iyi bir test programıdır. Stabiliteden kastım ekrandaki görüntünün sorunsuz olması, ayrıca kartın OC'siz durumuna göre en azından daha fazla performans sergiliyor olmasıdır. Overclock sonrası kartın performansında bir düşüş gözlemliyorsan kart stabil değil demektir. Benchmark testlerinde saçmalıyorsa sıkıntı var demektir.

Test edip sonuçları iletirsin :)

Benchmark Valley ile test edebilirsin, gayet iyi bir test programıdır. Stabiliteden kastım ekrandaki görüntünün sorunsuz olması, ayrıca kartın OC'siz durumuna göre en azından daha fazla performans sergiliyor olmasıdır. Overclock sonrası kartın performansında bir düşüş gözlemliyorsan kart stabil değil demektir. Benchmark testlerinde saçmalıyorsa sıkıntı var demektir.

Test edip sonuçları iletirsin :)
Abi maalesef "adil kullanım kotası" illeti yüzünden indiremedim onu. Passmark performance test ile yaptım stok hızla overclock arasında 2-3 fps fark oluyor. Karşılığında GPU 3 C ısınıyor. Bence değmez 3 fps için haksız mıyım ?

Ya zaten onboard grafik yongalarının OC potansiyeli yok denecek seviyelerdedir. Hız aşırtma dediğimiz işlemden verim alabilmek için uygun birleşenlere sahip olmamız gerekiyor. Onboard grafik yongalarına hız aşırtma yapmanın kimseye bir faydası yoktur zaten :)
Aynı şekilde çarpan kilidi kapalı işlemciye hız aşırtma uygulamanın da pek bir getirisi yoktur.

@er36po gibi üst seviye, yeni nesil ekran kartlarına Custom BIOS ile voltajı dayayıp frekans değerlerini sona çekersen işte o zaman asıl farkı yaşarsın, işte o zaman yaptığın işin adı Overclock olur :)

Genel olarak Laptop'lar OC'suz bile yeterince ısınıyor, kaldı ki bir de OC yapınca varın siz düşünün.
Belli bi yere kadar ısılar artınca CPU da GPU da hızını düşürür ve yaptiginiz OC'in hiç bir kıymeti kalmıyor. Yani, "ben OC yaptım ama o kadar da fark olmadı" demek zorunda kalabiliyorsunuz.
Ancak üst düzey Laptop'lar oldukça iyi OC edilebiliyor, bunu da belirtmek gerek.

Emirhan, eğer var ise laptopu balkondaki soğuk seramiklerin ya da baska bir soguk zeminin üstüne koy ve aynı değerlere ilave olarak "Güç Denetimi"ni sonuna dayayıp bir dene. FPS'nin (performansın) biraz daha arttığını göreceksin :)

Genel olarak Laptop'lar OC'suz bile yeterince ısınıyor, kaldı ki bir de OC yapınca varın siz düşünün.
Belli bi yere kadar ısılar artınca CPU da GPU da hızını düşürür ve yaptiginiz OC'in hiç bir kıymeti kalmıyor. Yani, "ben OC yaptım ama o kadar da fark olmadı" demek zorunda kalabiliyorsunuz.
Ancak üst düzey Laptop'lar oldukça iyi OC edilebiliyor, bunu da belirtmek gerek.

Emirhan, eğer var ise laptopu balkondaki soğuk seramiklerin ya da baska bir soguk zeminin üstüne koy ve aynı değerlere ilave olarak "Güç Denetimi"ni sonuna dayayıp bir dene. FPS'nin (performansın) biraz daha arttığını göreceksin :)
Erkan abi laptop ısınmıyor overclock güç denetimi sondayken 67 C geçmiyor zaten Radeon ayarlarından bakıyorum gpu hızı en sonda oluyor hep düşüş olmuyor. Overclock yapmaya gerek yok 2-3 fps için :).

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı