R7 3700X için Wraith Prism yetersiz mi?

sertanagcky

Femtopat
Daha fazla  
Merhabalar, Steam PUBG oynarken kasanın işlemci tarafında ısınma oluyor. Ryzen 7 3700X stok fanı olan Wraith Prism ile kullanıyorum, kasa ise ASUS TUF GT 301. Sonrasında test yapmak istediğimden araştırdım, AIDA64 Extreme programı vesilesiyle işlemciyi test etmek istedim. CPU yazan kısım en çok 81, CPU diyotsa 91' gördü. Tabii değişiklikler gösterdi. SS aldığımda biraz geç kaldım fakat kapatmak istedim. pPek anlamadığımdan zorlamak da istemedim.

Steam PUBG'deyken 15-20 dk civarında işlemci tarafında aşırı ısınma oluyor (kasanın cam olan kısmından işlemcinin üstündeki fanın olduğu kısım camı neredeyse yakıyor). Kafama takıldı, bundan mütevellit oynamak istediğim oyunu daha 2. elde kapatıyorum sıkıntı olmasın diye. Sıkıntı yaratmayacak olsa bile içim rahat etmiyor. En azından alttaki seçenek veya sizlerin önerilerinden hangisini yaparsam el değdirdiğimde, kontrol ettiğimde ha, bu sıcaklık normal dedirtmesini istiyorum. (Kasanın bulunduğu konum yüksek ve önü arkası yanı açıkta.)
  • Kasa: ASUS TUF GT 301.
  • Anakart: ASUS TUF B450 PRO GAMING.
  • Ekran kartı: ASUS TUF Gaming 1660S.
  • RAM: 8*2 3200MHz.
Şimdi danışmak istediğim nokta şu sadece işlemci sıcaklığından yakındığımdan kasanın tepesine 2 adet 120mm egzoz fan taksam işlemci sıcaklığında düşüş görür müyüm? Eğer;
Bir yararı olmazsa 120mm sıvı soğutucu takmalı mıyım ve takarsam arka egzoz fan kısmına takmam gerekecek arkadaki egzoz fanı da tepeye boş yere taksam bu olay hallolur mu? Şimdiden teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
R7 3700X Çok güçlü bir işlemci sonuç olarak 75 80 derecelerde yine yetmiş de daha rahat kullanım için soğutucu alabilirsiniz

120MM Sıvı soğutma kullanırsan çok benzer sonuçlar görürsün hatta Wraith prism daha dengeli gösteriyor sonuçları. Bozuk olmayan bir 120MM sıvı soğutmam ile Ryzen 9 3900X'de 95 derece görüyordum bu testlerde. Sana verebileceğim tek tavsiye güncel yeni çıkmış bir 240MM sıvı soğutucu alman. (Eski tip bazı AIO sıvı soğutmalar sıcaklığı yanlış göstertiyor.) Buna bütçe ayıramam dersen egzoz fan dene tabii ki.

Bu arada 120mm ve 360mm sıvı soğutmayı aynı anda test etme imkanım oldu tam 20 derece fark var arada. Yük altında en ağır testlerde 75'i geçmedi 360mm ile.

Son düzenleme:
CPB ayarınız açık mı? Yani işlemci otomatik olarak kendini Boost ediyor mu? Çünkü Wraith Prism kötü bir soğutucu değil ama sıcaklıkların kaynağı voltaj olabilir. Kendiniz bir değer belirleyerek çalıştırırsanız bu sıcaklıkların altına inilebilir kanımca. Soğutucu hususunda da 120mm yerine 240mm tercihi daha doğru olacaktır.

Arkada bir adet tahliye fanınız varsa yeterlidir bu arada. Kasaya 98344389 tane fan koymak devasa farklar oluşturmuyor.

Egzoz fana dokunmana gerek yok. Soğutucu olarak Freezer 34 alabilirsin 70 dereceye kadar düşüyor diye biliyorum. Sıvı soğutma alacaksan en az L240 v2 alabilirsin tabi hayla 600 TL civarındaysa onun harici hava soğutma daha mantıklı.

Ağır yükte 70+ olmadı freezer 34 ile

Teşekkür ederim arkadaşlar biraz araştırayım bütçeye uyan seçenek doğrultusunda bir seçim yapayım. 120mm sıvı soğutucuyu tamamen çıkardım ama aklımdan ya 240mm ondan önce ben bi ayarkarı orayı burayı iyice inceleyeyim.

Açıkcası 240mm sıvı soğutma almak yerine scythe fuma 2 alınması çok daha uzun ömürlü olacaktır. Arada en fazla 2 derece oynar. 120mm sıvı soğutma çoğu kuleden daha kötüdür hiç bulașmayin. Eğer 360mm sıvı soğutma alacaksanız Arctic liquid Freezer 2 veya Silverstone pf360 öneririm.

360 mm sıvı soğtucuya girmem aşırı fazla kaçar dediğiniz hava soğutucu için şunu sormak istiyorum kasaya anakarta uyuyor mu bayağı heybetli büyük duruyorda bilmediğimden soruyorum bir de kule tipi soğutucu ankarta ağırlık yapıyor diye birkaç yorum gördüm ama bana saçma geldi bu ürün neden üretildi o zaman kafama takılan nokta kasaya uyması sığması standart mı oluyorlar yani.

Hocam a320 serisi için evet ağırlık problem olabilir ancak sizin anakart hiçbir sorun olmadan tașıyacaktır. Sizin kasa 160mm soğutucu destekliyor bu ise 154.7mm hayli hayli sığacak ve üstüne yer artacaktır. Kasaya uyması standart değil ancak baya büyük bir kasaya sahipsiniz. En büyük kule tipi de en geniș 360mm radyatör de o kasaya sığar merak etmeyin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…