R7 5700G ve TUF B550M-Plus sistem nasıldır?

Bütçe
9000₺

Emre Kekil

Kilopat
Daha fazla  
Meslek
Biyomedikal Mühendisi ve Öğretmen
Merhaba arkadaşlar. Uzun yıllardır hayalim olan sistem toplamayı (oynak dolar kuruna rağmen) gerçekleştirmek istedim. Dün gece bir an gaza gelip yaptım. Aslında önceden tek tek araştırıp buraya yazıp yorum aldıktan sonra satın alırdım ama dediğim gibi bir an gaza geldim😅

Sistemdeki amacım şu: Şimdilik ekran kartsız güçlü bir sistem toplayıp ileride sisteme güzel bir ekran kartı eklemek(malum fiyatlardan dolayı). Diyebilirsiniz ki "güçlü ekran kartlı hazır sistemler var". Ama bu sistemler bütçemi şu anda çok zorluyor ve de içindeki her parça aynı kalitede olmuyor. RTX 3060'lı sistemler en ucuz 19-20 bin olmuş durumda. Sadece Zotac markasına ait 16-17 bin civarında dolaşan 3060'lı sistemler gördüm ama bu kasalarda özelliştirme ve ileride yükseltme açısından kısıtlı gibi durdu. O yüzden böyle bir şey yapmaya karar verdim belki ileride dolar kuru daha da uçarsa diye.

Aldığım parçalar şöyle;
Not : Parantez içindeki fiyatlar benim satın aldığım fiyatlar. Belki siz konuyu gördüğünüzde değişmiş olabilir.

Ryzen 7 5700G : (4485₺)

Crucial Ballistix 16 GB(2X8) 3200 MHz RAM : (900₺)

Asus TUF Gaming B550M-Plus (Wi-Fi) : (1599₺)

Gigabyte 1TB PCIe NVMe M.2 SSD 2500MB/2100MB : (999₺)

MSI Mag Forge 100M : (499₺)

Power Boost BST-ATX550WEU Fury 550W 80+ : (411₺)
(PSU konusunda bütçeyi yüksek tutmak istemedim)

Alfais 4303 Fan Çoklayıcı : (25,50₺) (Aldığım kasada yeterli fan çıkışı yokmuş. Anakartta da bildiğim kadarı ile 2 fan çıkışı var. Yorumlarda birçok kişi fanların açıkta kaldığını yazmış bundan dolayı bu parçayı da alma gereği duydum)

ARCTIC Termal Macun MX-4 : (85,50₺) (Şimdilik işlemci ile birlikte gelen stok soğutucuyu kullanağım. Kesin bir bilgim yok ama Wraith Stealth soğutucuda macun yok sanırım. O yüzden bunu aldım)

Monitör olarak halihazırda kullandığım Acer Nitro VG280K var. 2 Ay önce falan 3020 ₺'ye almıştım. Oyunculuk için almadım. İleriye dönük yüksek çözünürlüklü bir monitör almak istedim.

Sistem toplamda 9000₺ civarı tuttu. Vadesiz 6 taksitli şekilde aldım. Ödeme açısından zorlanmayacağımı düşünüyorum. Belki bu parçaların başka sitelerde 3-5 lira daha aşağı fiyatlı olanları da vardır ama çoğu vadesiz 6 taksit sunmuyor. O yüzden büyük kurumsal siteleri tercih ettim.

Şu parça olmamış keşke şunu alsaydın dediğiniz varsa iyi kötü yorumlarınızı ve tavsiyelerinizi beklerim. Bu bileşenlerden herhangi birini kullanan arkadaş varsa onların yorumları da güzel olur benim açımdan (özellikle de Anakart, işlemci ve kasa için)

Tercih ettiğin bileşenler çok iyi ve bu zamanda bu bileşenleri satın alarak mantıklı bir hareket yapmışsın. Sadece, güç kaynağını Power Boost yerine daha kaliteli markalardan tercih edebilirmişsin.
Teşekkürler hocam. Başta @KojiroHyuga04 hocamın dediği PSU'da karar kılmıştım sonradan daha uygun diye bunu almıştım
PSU değiştirin.
Corsair PSU tercih edebilirsiniz.

Diğer parçalar bence gayet iyi seçilmiş.
Teşekkürler hocam ilk tercihimdi bu sonradan değiştirdim. Bunu alayım o zaman ben.

Teşekkürler hocam. Başta @KojiroHyuga04 hocamın dediği PSU'da karar kılmıştım sonradan daha uygun diye bunu almıştım

Teşekkürler hocam ilk tercihimdi bu sonradan değiştirdim. Bunu alayım o zaman ben.
Bence de hocam. Corsair PSU'lar açıkçası F/P kategorisinde.

Son düzenleme:
Hocam bu PSU en ucuz amazonda var ama o da ithalat ücreti vergisi derken 780 lirayı aşıyor. Türkiyede de 790₺ civarlarında satılıyor başka sitelerde. 500-600 ₺ bandında önerebileceğiniz başka PSU var mıdır? Yoksa bunu al bu daha iyi mi dersiniz?

Aerocool Cylon 500W 80+ Bronze Güç Kaynağı : Amazon.com.tr: Bilgisayar

Bu PSU nasıl. Aerocool markası hakkında tam bir fikrim yok

Coolermaster

Zalman

Xigmatek

Bunları buldum sizce bunlar nasıl?
Ekran kartı alacağınız zaman güç kaynağını değiştirmek istemezsen de Xigmatek alabilirsin çünkü 100W fark var arada ve Xigmatek de kalitelidir. Uzun bir süre böyle kullanacağım derseniz de açık ara Cooler Master derim.

Ekran kartı alacağınız zaman güç kaynağını değiştirmek istemezsen de Xigmatek alabilirsin çünkü 100W fark var arada ve Xigmatek de kalitelidir. Uzun bir süre böyle kullanacağım derseniz de açık ara Cooler Master derim.
Hocam Zalman'ı demek istediniz herhalde 600W olan o. Dediğiniz mantıklı ekran kartı taktığım zaman sorun olacaksa en az 550-600W psu iyi olur. Sizce 500W psu bu işlemci+ 3060 seviyesinde bir kartı beslemekte sıkıntı yaşatır mı?

Hocam Zalman'ı demek istediniz herhalde 600W olan o. Dediğiniz mantıklı ekran kartı taktığım zaman sorun olacaksa en az 550-600W psu iyi olur. Sizce 500W psu bu işlemci+ 3060 seviyesinde bir kartı beslemekte sıkıntı yaşatır mı?
Evet Zalman demek istedim :D Bazı 3060 bulunan hazır sistemlerde 500W güç kaynağı da olduğunu gördüm. Bana kalırsa 3060 gibi bir GPU için en az 600W güç kaynağı tercih edilmeli. Sanırım uzun bir süre ekran kartı almayacaksın. Belki bütçen 3070 veya 3080 gibi kartlara elverirse 600W'tan daha fazlasına ihtiyacın olacak. Bu yüzden şimdi Cooler Master alıp ekran kartı alacağın zaman güç kaynağını da daha yükseğiyle değiştirebilirsin.

Evet Zalman demek istedim :D Bazı 3060 bulunan hazır sistemlerde 500W güç kaynağı da olduğunu gördüm. Bana kalırsa 3060 gibi bir GPU için en az 600W güç kaynağı tercih edilmeli. Sanırım uzun bir süre ekran kartı almayacaksın. Belki bütçen 3070 veya 3080 gibi kartlara elverirse 600W'tan daha fazlasına ihtiyacın olacak. Bu yüzden şimdi Cooler Master alıp ekran kartı alacağın zaman güç kaynağını da daha yükseğiyle değiştirebilirsin.
Evet hocam yani kurda ya da ekran kartı fiyatlarında bir çakılma olmadığı sürece 8-10 aydan önce ekran kartı alamam. İleride de ne olacağını bilemiyoruz tabi :D O zaman cooler master a bakayım ben. Tekrardan teşekkürler

!!!!!!!!!
Arkadaşlar bu sistemi topladım her şeyi kurdum ama pc açılmıyor. Sadece anakart üzerindeki efekt ışıkları yanıyordu. Daha sonra işlemci güç soketi çıkardım pc çalışmaya başladı ama yine görüntü falan yok. BIOS güncellemesi falan da yaptım flashback ile ama nafile. İşlemci güç soketini takınca anakart ışıkları yanıyor ama pc çalışmıyor. çıkarınca çalışmaya başlıyor anakart ama bu sefer de dram ışığı sarı yanıyor. Ramleri çıkarttım taktım yerini değiştirdim yine olmadı. var mıdır çaresi veya benm unuttuğum bir şey mi var?

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı