Çözüldü R7 5700X sistemde mavi ekran

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Ezgie

Decapat
Selam. Bilgilerini aşağıda paylaştığım şekilde yeni bir sistem dizdik. Birkaç gün önce elime ulaştı. Bilgisayar henüz 3 günlük ama 2 kez mavi ekran hatası aldım. Biri elime ulaştığı ilk gündü. Tüm driver kurulumları ve güncellemeleri yapmadığım için de hata koduna bakmayı ihmal etmiştim. Diğeriyle ise dün emülatör indirirken karşılaştım. Onun hata koduna baktım ve "Clock Watchdog Error" yazıyordu.
Tahmin edersiniz ki ben bu durumları pek anlamıyorum. Donanımsal mı yazılımsal mı hiç bilemiyorum. Eğer donanımsal ise yasal sürem bitmeden satın aldığım firma ile iletişime geçmek istiyorum. Bu konuda beni aydınlatırsanız çok sevinirim. 2 adet Minidump dosyasını Google Drive linki ile paylaşıyorum. Sorunu ve sorunumun çözümünü ayrıntılı açıklarsanız çok mutlu olurum :)

Google Drive MiniDump Link:

Sistem Bilgileri: (Windows 10 Pro)
İşlemci: Ryzen 7 5700X 3.40GHz 8 Çekirdek

Anakart: Gigabyte A520M K V2 1.0 DDR4 AMD A520 Soket AM4 DDR4 5100(OC)MHz mATX

Ekran Kartı: XFX Speedster SWFT 210 AMD Radeon RX 7600 8 GB GDDR6 128Bit DX12

Bellek: Team T-Force Vulcan TUF Gaming Alliance 16 GB (2x8GB) DDR4 3600MHz CL18 Gaming RAM

SSD: Kioxia Exceria Plus G2 LRD20Z001TG8 1TB 3400/3200MB/sn NVMe PCI-e M.2 SSD hard disk

Kasa: Vento VG15FE Temperli Cam 4x120mm ATX Kasa 4 Dahili Fan

PSU: FSP HV Pro 650 Watt 80+ Bronze

Soğutucu: Cooler Master Masterliquid ML120L V2 RGB MLW-D12M-A18PC-R2 120mm RGB İşlemci Sıvı Soğutucu

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Şöyle yapalım o zaman.

-Önce BIOS sıfırlayalım. BIOS pilini çıkarıp 5-10 dakika bekleyin sonra tekrar takıp sistemi açın.

-BIOS guncelleyin. AMD sistemlerde BIOS ciddi önem taşıyor.
link:https://download.gigabyte.com/FileList/BIOS/mb_bios_a520m-k-v2_f2.zip
rehber:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

-Bunu da kurun.

-RAM'leri çıkarın görünürde bir sıkıntı yok ise yerlerini değiştirip tekrar takın. XMP profilini farkli bir profilde kullanmayı deneyin ve yine mavi ekran alırsanız dosyaları paylaşıp bir süre XMP kapalı kullanın ki sorunun sebebini anlayalım.

Durum nedir? Kontrol amaçlı yazıyorum.
Memtest86 yapın hemen.
MODULE_NAME: hardware. IMAGE_NAME: memory_corruption

Herhangi bir overclock denemesi yaptıysanız BIOS sıfırlayın.

Memtest86 yapın hemen.
MODULE_NAME: hardware. IMAGE_NAME: memory_corruption

Herhangi bir overclock denemesi yaptıysanız BIOS sıfırlayın.
Öncelikle çok teşekkür ederim :) Testi az önce tamamladım. Ram'ler temiz çıktı.
Ayrıca Overclock mu bilmiyorum ama ram'lerim 3600mhz olduğu halde bilgisayar bana ilk geldiğinde Bios'ta 2400mhz şeklinde ayarlanmışlardı. Ben de ''3600'lük rami neden 2400 kullanayım'' dedim ve XMP açtım. Ama onu açmak dışında başka hiçbir işlem yapmadım. Bu ram hızını anakart'ın desteklediğini biliyorum (3200'e kadar normal 3200'den sonrası 5100'e kadar OC ile) ama işlemci galiba max 3200 destekliyor. Bunların bir etkisi olur mu bilmiyorum. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Ayrıyeten Bios'u güncelleyip gönderdik demişlerdi ama şimdi manuel kontrol ettiğimde Aralık 2022 gösteriyor tarihi. Bunlar da etken galiba. Zaten AMD ile ilgil sürücü zamanaşımı hatası da almaya başladım. Galiba genel olarak driver-güncelleme olaylarına kafa yormalıyım.. Ama bu XMP işini ne yapmalıyım bilmiyorum 3600mhz taktığım rami 2400'de kullanmak istemem açıkçası aradaki fiyat farkını çöpe atmış olacağım.

Tekrar bir tavsiye-bilgilendirme geçerseniz çok sevinirim. İyi çalışmalar :)

Şöyle yapalım o zaman.

-Önce BIOS sıfırlayalım. BIOS pilini çıkarıp 5-10 dakika bekleyin sonra tekrar takıp sistemi açın.

link:https://download.gigabyte.com/FileList/BIOS/mb_bios_a520m-k-v2_f2.zip
rehber:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

-Bunu da kurun.

-RAM'leri çıkarın görünürde bir sıkıntı yok ise yerlerini değiştirip tekrar takın. XMP profilini farkli bir profilde kullanmayı deneyin ve yine mavi ekran alırsanız dosyaları paylaşıp bir süre XMP kapalı kullanın ki sorunun sebebini anlayalım.

Son düzenleme:
Çözüm
Şöyle yapalım o zaman.

Link:https://download.gigabyte.com/FileList/BIOS/mb_bios_a520m-k-v2_f2.zip
Rehber:

-Bunu da kurun.

Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim 🥰✨ Şu an için sadece BIOS güncellemesi yaptım. BIOS'tan sonra XMP ayarları sıfırlandı, tekrar açtım 3600 oldu. Tekrar bir süre kullanacağım ve duruma göre aksiyon almayı düşünüyorum. Şimdilik bir sorun yok gibi. İlerleyen süreçte sorun çıkarsa söylediğiniz adımları tekrar uygulayıp izniniz de olursa buraya yazacağım ✨🙏🏼

Son düzenleyen: Moderatör:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı