Rehber R7 5700x3D Curve Optimizer Kapalı ve -30 Testleri

Selamlar.

Bu konuda aslında işlemci modelinden bağımsız olarak Curve Optimizer'ın ne kadar yararlı bir özellik olduğunu testlerle beraber göstereceğim.

Curve Optimizer kısaca işlemci çekirdeklerine giden voltajı azaltıp arttırmaya yarıyor. Genelde voltaj arttırmak için kullanılmıyor çünkü bu özelliğin amacı aslında voltajı ve sıcaklığı düşürüp işlemcinin performansını arttırmaya yönelik olduğu için kimse voltaj vermek için kullanmıyor. Bunu normal UV yapmak gibi düşünebilirsiniz ancak Curve Optimizer bunu tek bir değer üzerinden voltaj verme veya azaltma olarak yapabiliyor, yani tek tek voltaj değeri aramanıza gerek yok. AMD bunun için de farkli bir algoritma kullanıyor.

Normalde ilk nesil 5000x3D işlemciler için AMD resmi olarak PBO ve Curve Optimizer ayarı sunmuyor çünkü bu işlemciler 3D teknolojisinin ilk nesilleri ve ani frekans ve voltaj değişimlerine duyarlılar, AMD de riske atmak istemediği için bu ayarı kapalı tutuyor ancak anakart üreticileri bazı üst segment anakartlarında bu özelliği BIOS üzerinden sunabiliyor. Ben de ASUS ROG anakart kullandığımdan ötürü bu ayarı BIOS üzerinden istediğim gibi erişebiliyorum ancak siz Windows üzerinden PBO2Tuner yazılımı ile de bunu yapabilirsiniz.

Ben Curve Optimizer'ı -30 olarak ayarladım çünkü 3D işlemciler genelde selefi modelinden kısılmış olduğu için rahatlıkla son değer olan -30'da stabil çalıştırabiliyorsunuz silikon iyi olmasa bile. Yine de deneme yanılma yoluyla bunu test etmeniz gerek. -30 demek de voltajı düşürmek demek, şimdi testlerde bunu daha rahat görebileceksiniz.

Curve Optimizer ayarı bu şekilde:

250204155123.png

Sistem özellikleri:
R7 5700X3D
ASUS ROG STRIX B550F Gaming
ASUS Dual RTX 2080U
Corsair Vengeance RGB RT 32GB 3600 MHz CL16
Phanteks Eclipse P360A
High Power 800W +80 Gold
Kingston KC3000 1TB, PNY CS3030 250GB, SanDisk Ultra 3D 500GB, Samsung M3 500GB
Thermalright Assassin Spirit 120 Plus V2 işlemci soğutucu.

İlk önce R23 testiyle başlıyorum. Sadece çoklu çekirdek testi yaptım, tek çekirdek hem uzun sürüyor hem de fazla etkilemiyor.

R23.png

(Cinebench R23)
Yaklaşık 200 puan kadar fark var, bu büyük bir fark değil ancak yine de işlemci modelinden modeline değişir dediğim gibi, işlemcinin limiti neyse onu alıyoruz. Ancak en önemli fark sıcaklıklarda ve güç tüketim değerlerinde ortaya çıkıyor. R23 testi sırasında HWInfo açıktı ve gelin değerlere bakalım.

hwinfo.png

hwinfo1.png

Burada en büyük fark gördüğünüz gibi voltaj değerinde ortaya çıkıyor. 1.3 nerede 1.18 nerede. Curve Optimizer da tam olarak bu işe yarıyor. Sihir gibi değil mi? Hem sıcaklığımız düşüyor hem de puan yükseliyor. Kim yapar böyle bir şeyi. :D AMD farkı. 😎

Şimdi ise farkın en rahat anlaşılacağı Prime95 testine, burada farklar oldukça büyük.

5 dakikalık bir test yaptım ve arkada HWINFO açıktı.

prime95 curve off.png

prime95 curve -30.png

5 dakikalık testin sonucu bunlar. Şimdi gelin daha yakından bakalım.

prime95 curve vs -30.png

Fark stres testinde daha çok ortaya çıkıyor. Güç tüketimindeki ve voltajdaki düşüş, otomatikman sıcaklığı da düşürüyor ve bu da işlemcinin daha serin çalışıp performansını arttırıyor. Sıcaklıklar ve güç tüketimi düşüyorsa FPS'te de kayıp olur diye düşünüyorsanız oyun testlerini de koyacağım.

3 tane oyunu Benchmark olarak test ettim: Cyberpunk 2077, Call of Duty Black Ops 6, Rainbow Six Siege. MSI Afterburner üzerinden o anlık tüm değerleri karşılaştırmalı olarak göstereceğim.

Tüm oyunları Low ayarlarda test ettim çünkü işlemciye ne kadar yük binerse fark o kadar ortaya çıkar. 1080p ve Upscale methodları kapalı.

Cyberpunk 2077 ile başlayalım.

Ayarlar​

1738681450330.png

1738681534596.png

Oyun içerisindeki karşılaştırma​

cp2077.png

Benchmark sonuçları​

cp20771.png

cp20772.png

CP 2077'de yaklaşık 10 FPS kayıp var. Bu o anlık oyuna özgü bir sorun da olabilir çünkü her test yaptığımda farklı sonuçlar çıkabiliyor. Sıcaklık farkı ise yaklaşık 6-7 derece, bu büyük bir fark.

Call of Duty Black Ops 6 ile devam ediyoruz.

Ayarlar​

1738682200143.png

bo6.png

Benchmark sonuçları​

bo61.png

bo62.png

Black Ops 6'da ise fark oldukça belirgin. CO -30 iken FPS'ler daha yüksek ve sıcaklıklar çok daha düşük. Bunun sebebi muhtemelen oyunun ne kadar CPU bağımlısı olduğuyla ilgili. Sıcaklık farkı ise ortalama olarak 3-4 derece değişkenlik gösteriyor.

Son olarak Rainbow Six Siege ile noktalıyoruz.

Ayarlar​

1738682949462.png

r6.png

Benchmark sonuçları​

r61.png

r62.png

Rainbow Six Siege'de de öyle ahım şahım fark yok, gündelik oluşabilecek farklar var sadece. Sıcaklıkta ise yaklaşık 4-5 derece düşüş oldu test boyunca.

Bu konuda elimden geldiğince Curve Optimizer'ın açık ve kapalı haliyle arasındaki farkları göstermeye çalıştım. Umarım yardımcı olabilmişimdir. İşlemciniz ve anakartınız el veriyorsa mutlaka Curve Optimizer'ı kullanın derim. Özellikle stok soğutucu kullanan ve limitlerde gezenler için hayat kurtarıcı olabiliyor. Konu için yaklaşık olarak 3 saattir uğraşıyorum, bir beğeniyi çok görmeyin. :)

Okuduğunuz için teşekkürler.

Son düzenleme:
Detaylı bir işçilik. Emeğine sağlık dayı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı